Nebezpečné znaménko: Jak poznat melanom a rakovinu kůže | Moje zdraví

Jak poznat nebezpečné znaménko? Tyto čtyři změny na kůži nepřehlížejte!

9. května 2022 • 06:00

Melanom patří mezi nejzhoubnější nádory, protože rychle metastázuje do dalších částí těla. Právě proto je důležité, abychom ho včas odhalili. Jak ale poznat podezřelé znaménko, které by mohlo ukazovat na rakovinu kůže?

Mateřské znaménkoje pigmentové ložisko na kůži, které může být vrozené, ale vzniknout může také v průběhu života. „Každý člověk má na sobě alespoň jedno. Někteří z nás jich však mohou mít desítky. Jsou různého tvaru, barvy a velikosti,“ říká MUDr. Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat opalovací krém? Neřešte jen svoji kůži, ale i cíl dovolené!VIDEO 

Ne každé naše znaménko na těle je ovšem znaménkem krásy. Dokazují to lékařské statistiky, které hovoří o tom, že každoročně onemocní v České republice rakovinou kůže 1 500 lidí a pětina z nich zemře. Počet nemocných navíc podle lékařů neustále stoupá.

Na vzniku zhoubného melanomu se podílí především ultrafialové záření. Obecně platí, že ohroženější jsou lidé se světlými vlasy a kůží a ti, kdo mají po těle mnoho pih a znamének. Podle lékařů přítomnost 50 až 90 pigmentových mateřských znamének zvyšuje riziko vzniku maligního melanomu až dvakrát. Více ohrožené jsou navíc osoby, u nichž v rodině se již rakovina kůže vyskytla.

Ať už patříte mezi rizikovou skupinu, nebo ne, je dobré provádět pravidelně samovyšetření kůže. A všímat si hlavně těchto změn:

Velikost

Prvním kritériem při hodnocení podezřelého znaménka je jeho velikost. Lékaři uvádějí, že to podezřelé, které by nás mělo varovat, bývá větší než 5 milimetrů.

Tvar

Znaménka mohou mít různý tvar. Když jsou v pořádku, je pravidelný. Pokud se však začne v krátkém čase měnit, je to jeden z příznaků, že se znaménkem nemusí být něco v pořádku. „Změna tvaru je myšlena ve smyslu asymetrického růstu, ať už plošného v rovině kůže nebo nepravidelné vyvýšení nad povrch kůže,“ vysvětluje dermatoložka Vojáčková.

Okraje

Ohraničení znaménka by mělo být ostré a pravidelné. „Jestliže jsou okraje rozpité, nepravidelně přerušované nebo jinak narušené, měli bychom zpozornět,“ varuje lékařka.

Barva

Důležitým znakem v diagnostice rakoviny kůže je také barva znaménka. Naši pozornost si zaslouží hlavně ta znaménka, která jsou tmavě hnědá až černá nebo nepravidelně skvrnitá.

Histologie rozhodne o léčbě

Jestliže objevíte jednu z výše uvedených změn, navštivte co nejdříve dermatologa. Ten vám znaménka zkontroluje pomocí dermatoskopu. Pokud nějaké vyhodnotí jako rizikové, chirurgicky ho odstraní a nechá udělat histologické vyšetření. Jeho výsledek je pak rozhodující pro další postup.

„Když je melanom v počátečním stadiu, doporučíme reexcizi s bezpečnostním lemem 1 až 2 centimetry zdravé tkáně a následně pravidelné sledování. Jestliže jde již o tlustý melanom, kromě reexcize se provádí detekce sentinelové uzliny a podle výsledků se řídí další sledování a případně léčba,“ dodává dermatoložka Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl.

Autor: Petra Barochová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.