Rakovina děložního čípku: Pomůže proočkovanost i pravidelná prevence | Moje zdraví

Rakovina děložního čípku: Pomůže proočkovanost i pravidelná prevence

Rakovina děložního čípku: Pomůže proočkovanost i pravidelná prevence
Gynekologické problémy? Žádná chemie, máme na ně přírodní recept! • Autor: istock.com
29. ledna 2023 • 06:00

V České republice jsou dostupné kvalitní formy prevence rakoviny děložního čípku, přesto je počet žen, které této nemoci každoročně podlehnou, stále vysoký. Důvodem je zejména právě nedostatečná prevence ze strany pacientek.

Rakovina děložního čípku je onemocnění, které je způsobeno infekcí HPV, tedy tzv. lidským papilomavirem. Nadějí, že se výskyt této nemoci co nejvíce sníží, je dostatečná prevence a proočkovanost zejména dívek do 15 let věku.

Video se připravuje ...
V kolika letech by dívka měla poprvé navštívit gynekologa a jakou antikoncepci zvolit?VIDEO 

Možnosti prevence

Očkování proti HPV

Očkování proti HPV je nejefektivnější formou prevence rakoviny děložního čípku a dalších HPV onemocnění u žen i mužů. Vakcinace před zahájením sexuálního života zamezí rozvoji většiny případů HPV onemocnění.

Očkovat proti HPV se mohou dívky i chlapci, ženy i muži. Využitím vakcinace lze výrazně snížit riziko rozvoje rakoviny děložního čípku a dalších onemocnění žen i mužů, které souvisejí s infekcí HPV (rakovina vulvy, vaginy, penisu, análního otvoru, genitální bradavice, rakovina v oblasti hlavy a krku, papilomy v dýchacích cestách).

Screening rakoviny děložního čípku

Screening karcinomu děložního čípku je systém, pomocí kterého lze zachytit onemocnění v jeho časných stadiích. Karcinomy, které jsou způsobeny infekcí HPV, se vyvíjejí z přednádorových změn buněk.

U nejčastějšího HPV karcinomu – rakoviny děložního čípku – lze tato počáteční stadia odhalit pomocí stěru z děložního čípku v rámci preventivní gynekologické prohlídky, kterou má každá žena v ČR jednou ročně hrazenou ze zdravotního pojištění.

HPV test

HPV test je moderní metodou, která zjišťuje přítomnost vysoce rizikových typů HPV infekce, jejichž přetrvání v organismu může vést k rozvoji rakoviny děložního čípku. Díky analýze DNA ze stěru děložního čípku je možno přesně určit přítomnost viru HPV a stanovit míru ohrožení rakovinou. Na rozdíl od tradiční cytologie tento test umožňuje zjistit přítomnost infekce HPV dříve, než mohou být pozorovány přednádorové nebo nádorové změny na buňkách děložního čípku v důsledku infekce.

Prevence skutečně pomáhá

Očkování proti HPV a možnost otestovat se na vysoce rizikové typy HPV přinesly do prevence rakoviny děložního čípku zcela nové možnosti, jak se proti této chorobě bránit. Aby však byl využit potenciál těchto forem prevence, je důležité docházet na pravidelné gynekologické prohlídky.

Vymýcení rakoviny děložního čípku je možné

Pro plošný efekt, který by vedl až k eliminaci HPV onemocnění v ČR, je zapotřebí výrazně zvýšit proočkovanost až k 90 % (cíle, jaké ukládá EU a WHO) a volit očkování s nejširší ochranou proti jednotlivým HPV. „Eliminaci rakoviny děložního čípku nebrání v ČR žádné nepřekonatelné skutečnosti. Vše záleží na dostatečné osvětě a ochotě veřejnosti účastnit se preventivních programů. Tomu často brání nedostatečná znalost souvislosti infekce HPV s rozvojem rakoviny a antivakcinační kampaně. Účast žen na gynekologické prevenci se neustále zlepšuje, ale pořád je velké množství zejména starších žen, které se domnívají, že již na gynekologické prohlídky nemusejí chodit. Právě u těch žen, které je neabsolvují, je největší výskyt karcinomů v pokročilých stadiích,“ dodává MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.