Jídla, která zhoršují virózu. Co si ve dnech nemoci raději odpustit? | Moje zdraví

Jídla, která zhoršují virózu. Co si ve dnech nemoci raději odpustit?

  • Jídla, která zhoršují virózu. Co si ve dnech nemoci raději odpustit?
    Autor: shutterstock.com
    7. ledna 2019 • 06:00

    Viróza dokáže pěkně potrápit nejen horečkou, kašlem nebo ucpaným nosem. Během nemoci je totiž i naše tělo citlivější na určité potraviny. Některé mohou zhoršovat projevy nemoci. Které si raději nechte na jindy?

    Ovoce

    „Ovoce sice obsahuje hodně potřebného vitaminu C, ale také je nabito cukry, které zhoršují zánět a doslova brzdí bílé krvinky v boji s infekcí,“ říká Alissa Rumseyová, mluvčí americké Akademie výživy a dietetiky. Zkuste spíše zeleninu, například okurku, hlávkový salát, dýni, kyselé zelí, cibuli nebo česnek. Z ovoce například banány nebo grapefruit.

  • Sladká jídla

    Uvedené tvrzení se vztahuje také na všechny sladkosti, sušenky, cereálie, sladké kaše, na které byste mohli mít chuť, když jste nemocní. Stejné platí pro oplatky, krekry, toasty: Možná učiní váš den v posteli snesitelnější, nic pozitivního vám však nepřinesou. Jsou totiž plné rafinovaných cukrů, jež se rychle přemění na glukózu a zvednou hladinu glykemie. Ta zase rychle klesne, což vede k chuti na další toast či krekr. Jestli je máte rádi, dbejte alespoň na to, aby byly aspoň z celozrnné mouky.

  • Sycené nápoje

    „Namísto sycených nápojů a džusů pijte čistou vlažnou vodu,“ radí imunolog Fakultní Thomayerovy nemocnice RNDr. Milan Paulík. Máte-li možnost, doplňte tekutiny přírodní kokosovou vodou.

  • Zázvor

    Zázvor má sice úžasné účinky jako zahřívací potravina, nesmí se to s ním ale přehánět. Může totiž způsobit bolení žaludku.

  • Alkohol

    Alkohol (myšleno dvě deci červeného vína denně) funguje sice jako celková prevence, v léčbě samotné chřipky ale nemá co dělat. Jedna sklenička sice působí v krku jako dezinfekce, ale žádný další pozitivní účinek už nemá. Odvodňuje a unavuje tělo a stejně jako sladkosti i alkohol zhoršuje zánět a podlamuje zdraví bílých krvinek, a tak zdržuje uzdravení. Cítíte-li, že na vás „leze“ nemoc, vynechejte návštěvu baru, i když jsou právě happy hours.

  • Mléčné výrobky

    Mléčné výrobky většinou ani při nemoci nezpůsobují žádné problémy, někdy však mohou pomoci produkovat více hlenu v oblasti krku. Jestliže tedy pozorujete, že po požití mléka či jogurtu dochází k zahuštění hlenu, dejte si od něj pár dní pauzu. „Pokud však mléko tolerujete, není důvod zavrhovat jej: Je dobrým zdrojem bílkovin a vitaminu D, který pomáhá tělu v boji proti infekci. Jogurt navíc díky probiotikům pomáhá udržovat trávení v pohodě,“ říká Alissa Rumseyová.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.