10 věcí, které musí o vyšetření mamografem vědět každá žena | Moje zdraví

10 věcí, které musí o vyšetření mamografem vědět každá žena

  • 10 věcí, které musí o vyšetření mamografem vědět každá žena
    Autor: iStock.com
    21. ledna 2019 • 06:00

    Rakovina prsu patří mezi nejobávanější nádorové onemocnění u žen. Každý rok v České republice rakovinou prsu onemocní více než 7000 žen a za stejné období jich kolem 1900 na tuto nemoc umírá. Statistika přitom jasně dokazuje, že pokud se podaří nádor zachytit v počátečním stadiu, je šance na vyléčení větší než 90 procent.

    Prevence je nejdůležitější ochranou před nádorovým onemocněním prsů. I když se situace výrazně zlepšila, přesto na ni nechodí 40 procent českých žen. „V České republice je v současné době proscreenovanost žen přibližně 60 procent – stále je tedy mezi námi velký počet těch, které na screeningové mamografické vyšetření z jakéhokoliv důvodu (časový, strach či neinformovanost) nechodí,“ vysvětluje Žaneta Honová z Mammocenter EUC.

    1 Kdy mám nárok na mamografické vyšetření

    Na bezplatné screeningové mamografické vyšetření má v České republice nárok každá žena od 45 let věku v intervalu dvou let. K jeho absolvování je třeba získat žádanku (doporučení) od praktického lékaře nebo gynekologa. Ženy ve věku 40 – 44 let mohou vyšetření podstoupit i bez žádanky za přímou úhradu. V Česku je 67 akreditovaných screeningových mamografických pracovišť. Preventivní vyšetření mají podstoupit i ženy, které nemají příznaky onemocnění prsů - nezaznamenají u sebe bulku, krvavý výtok, nově vtaženou bradavku či kůži a tak dále.

    Článek pokračuje na další stránce.

  • 2 Škodí mamografie?

    Mamografie je bezpečná. Dnešní moderní přístroje umožňují pořízení snímků ve vyšší kvalitě s využitím minimální dávky záření. Vývoj také umožnil, že při snímkování už není potřeba takové stlačení jako dříve. Studie provedená European society of breast imaging říká, že většina žen snáší mamografii velmi dobře, polovina ji považuje za bezbolestnou, za trochu bolestivou 40 procent, za velmi bolestivou ji považují pouze čtyři procenta.

  • 3 Jak se objednat na mamografii

    Na screeningové mamografické vyšetření je nutné se objednat na jednom z akreditovaných screeningových mamografických pracovišť osobně, telefonicky nebo například prostřednictvím portálu www.navstevalekare.cz/mamo. Počítejte s tím, že objednací lhůty na preventivní prohlídky jsou v řádu několika týdnů, takže na objednání myslete s předstihem. Během domlouvání termínu může být žena dotázána, zda toto vyšetření dříve neabsolvovala na jiném pracovišti. Tato informace je stěžejní, protože lékaři porovnávají staré snímky s nově pořízenými, aby zjistili změny v prsu.

  • 4 Kdy je ideální se nechat vyšetřit?

    Vyšetření by žena měla podstoupit před menstruací. “Důvodem je především zvýšená citlivost a bolestivost prsů v tomto období. Pokud těmito problémy klientka trpí, měla by si připravit termín vyšetření až po menstruaci,“ říká Žaneta Honová, MBA. Je také důležité, aby v den vyšetření žena neměla kůži v oblasti prsů namazanou krémem. Manipulace s prsy je pak obtížnější.

  • 5 Jaké potřebujete doklady?

    Recepce patří k velmi důležité části každého screeningového mamografického centra. Pro klientky to může být vůbec první osobní kontakt s pracovištěm. Na recepci budou požádány o předložení žádanky a kartičky zdravotní pojišťovny. Pracovnice na recepci s klientkou zkontroluje a doplní osobní a kontaktní údaje. Ty poslouží v případě nutnosti dovyšetření a pozvání na další screening (poštou, e-mailem nebo SMS zprávou). Pak přichází čas vyplnit dotazník rizikových faktorů, jako je rodinná anamnéza, současné zdravotní potíže či užívání hormonů.

  • 6 Jak probíhá mamografické vyšetření?

    Na samotném vyšetření je klientka vyzvána, aby si odložila oděv z horní poloviny těla. Následně je potřeba, aby předstoupila před mamografický přístroj, kde obdrží informace o průběhu vyšetření. Celkem se provádí čtyři snímky, na každý prs dva. Prs je nutné co nejvíce vytáhnout od hrudní stěny a následně stlačit. Tato komprese může být pro klientky nepříjemná, ale je velice důležitá. “Ženy by měly vědět, že pokud pro ně bude komprese bolestivá či nepříjemná, nesmí se bát tuto skutečnost sdělit radiologické asistentce. Asistentky si jsou plně vědomy, že mamografické vyšetření nepatří mezi ta nejpříjemnější,“ radí Žaneta Honová.

  • 7 Co se děje po vyšetření?

    Po ukončení vyšetření radiologická asistentka vyhodnotí technickou stránku snímků. Klientka je informována, jakým způsobem obdrží výsledek proběhlého vyšetření. Mamografické snímky vyhodnotí nezávisle na sobě dva lékaři. Teprve poté je možné výsledek vyšetření předat klientce.

  • 8 Jak se dozvím výsledky?

    V současné době některá akreditovaná screeningová mamografická pracoviště v den vyšetření výsledek screeningu nesdělují a své klientky informují prostřednictvím SMS zprávy. Ta většinou obsahuje sdělení, že je mamografie klientky v pořádku a bližší informace se dozví od svého indikujícího lékaře. V případě, že se lékaři shodnou na nutnosti dovyšetření, klientku telefonicky informují. Toto dovyšetření se provádí co nejdříve po již proběhlém mamografickém screeningu.

  • 9 Kdy se objednat znovu?

    Už při preventivním vyšetření obvykle dostanete kartičku, kde budete mít upozornění, kdy se objednat znovu. V běžných nerizikových situacích je to jednou za dva roky. Na pracovišti pravděpodobně také dostanete brožuru s informacemi, jak si doma provádět pravidelné samovyšetření prsů.

  • 10 Co mám dělat, pokud si najdu bulku

    Pokud si v době mezi jednotlivými preventivními prohlídkami nahmatáte bulku, určitě se poraďte se svým gynekologem. Ten vám pravděpodobně doporučí mamografické vyšetření. Bulka může být u některých žen naprosto normální a jde jen o shluk mléčných žláz. Jestliže jde o nádor, nemusí být hned zhoubný.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.