Během pandemie zapomínáme na prevenci. Chraňte se před mrtvicí a infarktem | Moje zdraví

Během pandemie zapomínáme na prevenci. Chraňte se před mrtvicí a infarktem

Během pandemie zapomínáme na prevenci. Chraňte se před mrtvicí a infarktem
Autor: istock.com
18. března 2021 • 16:00

Jedna varovná statistika na úvod. Infarkt a mozková mrtvice patří mezi nejčastější příčiny úmrtí v České republice. Na nemoci oběhové soustavy ročně zemře okolo 50 000 Čechů. Problém je, že v době pandemie koronaviru zapomínáme na prevenci, a tak nám tyto vážné zdravotní potíže hrozí ještě častěji. Jak tomu předejít?

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zamjímali o prevenci. 

Dnes vám přinášíme článek o prevenci infarktu a cévní mozkové příhody, které dlouhodobě patří mezi nejčastější příčiny úmrtí v Česku.

Co propojuje srdce a mozek? Jsou to cévy!

Srdce a mozek propojují cévy a onemocnění cév může vyústit v infarkt myokardu (srdečního svalu) nebo v cévní mozkovou příhodu, známou jako mrtvice. Cévy poškozuje proces zvaný ateroskleróza neboli kornatění tepen. Jde o chronické postupující onemocnění cévní stěny, kdy se v jejich vnitřní stěně hromadí tuky a další krevní buňky. Nejprve zde vzniká tukový proužek, který časem roste, a když se na něm usadí i krevní destičky, mohou cévu úplně ucpat. To vede ke vzniku infarktu nebo mrtvice.

Rozpoznání mrtvice

Mnoho lidí první příznaky podceňuje. Většinou totiž nejsou provázeny žádnou bolestí. Mrtvici můžeme rozpoznat podle jednoduché anglické poučky BE FAST! B jako balance (rovnováha) – nemocný může mít problém s koordinací nebo rovnováhou. E jako eyes (oči) – objevuje se dvojité vidění nebo výpadek části zorného pole. F jako face (obličej) – ochrnutí obličeje a tekoucí sliny z úst, nemocný může mít spadlý koutek, z úst mu mohou vytékat sliny nebo necítí polovinu obličeje. A jako arms (ruce) – může se objevit brnění nebo necitlivost končetin, neschopnost udržet předmět. S jako speech (řeč) – nemocný může mluvit nesrozumitelně. Nejdůležitější je však T jako time (čas) – v případě výše uvedených příznaků začínáte bojovat s časem, co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc!

„Popsané potíže mohou spontánně odeznít, stagnovat nebo se naopak prohlubovat. Odborníci ovšem zásadně varují před tím, aby člověk čekal například na to, až problémy samy odezní. Vždy je nutné co nejrychleji kontaktovat lékaře! Doslova minuty mohou pacienta dělit od smrti nebo vážných trvalých následků,“ varuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Pokud se tedy objeví jakýkoli z těchto příznaků u vás nebo vašich blízkých, neprodleně zavolejte 155! Čas je u tohoto onemocnění naprosto zásadní, rozhoduje o možných následcích a někdy i přežití.

Signály infarktu

Infarkt se projevuje svíravou a tlakovou bolestí na hrudi, která se může šířit až do horních končetin, krku nebo mezi lopatky. Dále se může objevit dušnost, pocení, úzkost nebo zvracení. Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní #zijessrdcem, kde se věnuje prevenci infarktu a mrtvice. Na webu preventivniprohlidka.cz najdete, jaké prohlídky byste měli absolvovat podle vašeho věku a pohlaví. Více se také dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz.

Co se dá udělat pro prevenci

Dobrou zprávou je, že vznik těchto onemocnění můžete ovlivnit zdravým životním stylem. Mírná fyzická aktivita po dobu 30 minut alespoň pětkrát týdně významně snižuje riziko vzniku infarktu, ale také snižuje hmotnost. Obezita je významný rizikový faktor. Další oporou pro zachování zdraví je strava bohatá na zeleninu, zařazování ovoce bohatého na vitaminy a důraz na pokrmy dodávající komplexní živiny.

Důležité je nezapomínat na kvalitní spánek. Při jeho nedostatku si tělo bere energii jinak a tím se opět zvyšuje hladina tuků v krvi. Doporučuje se spát optimálně 7 hodin denně. Pokud to nejde, dodržujte alespoň pravidelné usínání a vstávání.

Vyhnout byste se měli kouření, ohrožuje nejen plíce, ale zvyšuje i krevní tlak. Škodlivé látky obsažené v kouři poškozují cévy a tím mohou způsobit vznik aterosklerózy. Když přestanete kouřit, efekt se projeví velmi brzy. Během prvních 48 hodin nikotin opustí tělo a chuť i čich se vrací k normě. Za 1 rok klesne riziko vzniku infarktu o 50 % oproti aktivním kuřákům. Po 10 letech abstinence bude riziko vzniku mrtvice a rakoviny plic dokonce na stejné úrovni jako u nekuřáků!

Vysoký krevní tlak namáhá naše cévy, může je porušovat a tím usnadňovat ukládání tuků do stěn cév, proto nevynechávejte pravidelné návštěvy u praktického lékaře, a pokud vám předepíše léky, tak je podle jeho doporučení užívejte.

Další tipy na prevenci

Dejte si do těla

Dobře, cigarety už máme v odpadkovém koši, co dál? Začněte pravidelně alespoň dvakrát týdně cvičit. Tato aktivita totiž samozřejmě zabraňuje nadváze, která je často spojená s cukrovkou a chronickou obezitou. Vaše tepny jsou při cvičení zdravé a v normě se také udržuje hladina tlaku a cholesterolu.

Vyhněte se slaným jídlům

Bramborové lupínky nechte ve spíži. Jak asi víte, přílišná konzumace potravin s velkým množstvím sodíku způsobuje, že naše tělo zadržuje více vody. Proto se při stravování slanými pochutinami můžete cítit „nafoukle“. Nadbytečná sůl navíc zvyšuje riziko vzniku vyššího krevního tlaku, který oslabuje naše srdce. To vše může přispět k srdečnímu selhání. Ke snížení sodíku v našem těle přispívá konzumace petržele, bazalky či zázvoru.

Pomůže vám zdravá strava

Pro pacienty se slabým srdcem je vyvážená strava velmi důležitá. Jezte zejména lososa, avokádo, ovesné vločky, ořechy či borůvky, citrusové plody nebo rajčata.

Nejčastější otázky

Mají infarkt častěji ženy, nebo muži?

Častější je infarkt u mužů. Ve výhodě jsou ženy, do té doby, dokud menstruují, chrání je estrogeny. Po menopauze už mají riziko srovnatelné s muži.

Může mít infarkt i osoba mladší 55 let?

Infarkt se vyskytuje i u mladších lidí. Vliv zde může mít především genetika, proto pokud víte, že někdo v rodině měl v mladém věku infarkt nebo mrtvici, informujte o tom svého praktického lékaře. Ten může provést testy, podle kterých zjistí, zda i vy jste ve vyšším riziku.

Je možné, že se infarkt projeví bez bolesti?

Ano, až 20 % infarktů proběhne bez bolesti na hrudi, a to nejčastěji u diabetiků.

Co je špatného na alkoholu?

Vždyť se uvádí, že jedna sklenička červeného vína denně nevadí? U alkoholu byl jednoznačně prokázán negativní vliv na zdraví. Poškozuje hlavně naše játra a mozek. Dříve se mluvilo o jeho ochranném působení na kardiovaskulární systém. Bylo však prokázáno, že zdravotní rizika, která s pitím alkoholu souvisejí, tento účinek výrazně převažují.

Další podrobné informace si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce

Partnerem projektu Chraň se je nezisková organizace Loono. Odbornou garantkou je MUDr. Martina Čermáková. • Autor: Loono.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.