Srdeční onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí u žen, ale varovné signály zná jen málokdo | Moje zdraví

Srdeční onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí u žen, ale varovné signály zná jen málokdo

Srdeční onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí u žen, ale varovné signály zná jen málokdo
... • Autor: istock.com
28. prosince 2020 • 06:00

Nemoci srdce patří dlouhodobě k nejčastějším příčinám úmrtí nejen v Česku, ale po celém světě. Navzdory riziku mnoho žen neví, jaké jsou známky přicházejícího infarktu či cévní mozkové příhody. Tyto znalosti přitom mohou zachránit život.

Přestože srdeční choroby vedou žebříček příčin úmrtí, jen málo lidí ví, jaké příznaky má srdeční infarkt, cévní mozková příhoda či další riziková srdeční onemocnění. Lidé také neví, jak postiženým poskytnout první pomoc.

Je alarmující, že na srdeční onemocnění umírá stále více mladých žen. Může za to velmi často nezdravý životní styl a nadváha s ním spojená. Proto jsou kvůli srdečním nemocem více ohroženy ženy ze sociálně slabých skupin, které navíc mají složitější přístup ke kvalitní zdravotní péči. Za výskytem srdečních chorob může být i špatná péče v prenatálním období.

Přestože ženy jsou srdečními onemocněními ohroženy stejně jako muži, příznaky, kterými se nemoc signalizuje, jsou jiné. I u nich se může objevit bolest či tíha na hrudi, ale může se navíc projevit závrať, nevolnost a dušnost.

Mezi další příznaky patří bolest nebo nepříjemný pocit v zádech, v čelisti, břiše nebo obou pažích. Také náhlý studený pot, který ženě na těle vyrazí, objevit se může dušnost spojená s bolestí na hrudi, ale i bez ní, pocit na zvracení, či dokonce skutečné zvracení.

Podle jedné vědecké studie ženy mladší 34 let a ženy s nižším vzděláním vůbec nemají tušení, jak onemocnění spojená se srdcem probíhají a jak závažné mohou mít důsledky. Podle stejné studie si varovné příznaky neuvědomují ani lidé s cukrovkou, přestože i oni patří do rizikové skupiny. Tam patří i ženy s vysokým tlakem.

„Ačkoli jsou ženy o srdečních onemocněních jako o hlavní příčině úmrtí u žen informované a chovají se zodpovědně, studie ukazují na naléhavou potřebu vzdělávání, prevence a léčby srdečního onemocnění u žen,“ uvedla jedna z autorek studie a lékařka zabývající se onemocněním srdce Eugenie Gianosová. Podle ní totiž člověk nikdy není příliš mladý na to, aby se dozvěděl o rizicích srdečních chorob a začal jim předcházet.

Příčiny srdečních onemocnění u žen

Mezi rizikové faktory srdečních onemocnění u žen patří vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cukrovka, kouření, sedavý životní styl, obezita, rodinná anamnéza.

Ale srdeční onemocnění jsou nevyzpytatelná, i ženy, u kterých se tyto rizikové faktory neprojevují, by měly vést zdravý životní styl. „Potřebujeme, aby se lékařská komunita spojila a ukázala ženám, že nejde jen o tyto rizikové faktory. Některá autoimunitní onemocnění, jako je revmatoidní artritida, vystavují ženy zvýšenému riziku infarktu. Infarktem jsou ženy ohroženy dokonce i v těhotenství. Potřebujeme lékaře mnoha specializací, nejen kardiology, aby informovali ženy všech věkových skupin a vzdělání o potenciálních rizikových faktorech,“ vysvětluje pro portál healthline.com kardioložka Nieca Goldbergová.

Naštěstí existují věci, které mohou ženy udělat, aby snížily riziko srdečních onemocnění. Především jíst zdravě, strava by měla být bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny, zároveň ale s nízkým obsahem nasycených tuků, cholesterolu, solí a přidaných cukrů. Je důležité přestat kouřit, omezit alkohol, nestresovat se, pravidelně se hýbat a poznat svou rodinnou anamnézu.

Rizikové ženy by měly být pod pravidelnou lékařskou kontrolou včetně pravidelného měření krevního tlaku a cholesterolu. Měly by dostat pomoc, pokud se rozhodnou přestat s kouřením, a skutečně nemocné ženy by měly pravidelně užívat své léky a aspirin, který je důležitou součástí prevence srdečních onemocnění. Lékaři tvrdí, že tento lék dokáže snížit riziko tvorby krevních sraženin tím, že zabraňuje tvorbě trombocytů. Je ale také vhodný ke snižování zánětů v srdečních cévách.

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.