Preventivní prohlídky: Na co máte nárok, kdy a proč je to tak důležité | Moje zdraví

Preventivní prohlídky: Na co máte nárok, kdy a proč je to tak důležité

Preventivní prohlídky: Na co máte nárok, kdy a proč je to tak důležité
Autor: istock.com
26. února 2021 • 12:00

Možná více než různá předsevzetí jako pít méně alkoholu a hýbat se je důležité myslet na preventivní prohlídky. Můžete si tím zachránit život. Lékaři apelují, aby to lidé nepodceňovali a nebáli se v době pandemie přijít do ordinace. Mnohé diagnózy totiž probíhají skrytě.

I když nemáte žádné potíže, měli byste pravidelně chodit na preventivní prohlídky ke svému praktickému lékaři, na gynekologii, k zubaři, na kožní, po čtyřicítce také na oční a na mamografii a po padesátce pak myslet na prevenci rakoviny tlustého střeva či třeba prostaty

Zejména v době pandemie koronaviru nezapomínejte na to, že je třeba se na prevenci vždy objednat. Předem si zjistěte, zda potřebujete doporučení od svého praktika, a případně si ho zajistěte.

Na co máte nárok? 

Praktický lékař

Může zachytit celou řadu potíží od vysokého krevního tlaku přes počínající cukrovku nebo třeba onemocnění ledvin. Čím dříve jsou tyto potíže podchyceny, tím snáze bývají léčitelné.

Jak často: Dospělí od 18 let mají nárok na hrazenou preventivní prohlídku u praktického lékaře jednou za 2 roky.

Co vás čeká: Lékař doplní anamnézu, poklepem a poslechem vyšetří srdce a plíce, pohmatem štítnou žlázu, zkontroluje stav žil a tepen na dolních končetinách, změří krevní tlak a zjistí index tělesné hmotnosti (BMI). Orientačně vyšetří také zrak a sluch. Diagnostickým papírkem vyšetří moč. Součástí preventivní prohlídky je rovněž kontrola očkování a předepsaná preventivní vyšetření včetně screeningových vyšetření pro prevenci rakoviny – například test okultního krvácení ve stolici 1 × za rok od 50 let a 1 × za 2 roky od 55 let, EKG 1 × za 4 roky od 40 let, vyšetření koncentrace tuků v krvi a hladiny cukru v krvi, u žen screeningové mamografické vyšetření 1 × za 2 roky od 45 let...

Urologie

Urologie se věnuje léčbě onemocnění vývodných cest močových (ledviny, močový měchýř, močová trubice) i mužských pohlavních orgánů (varlata, nadvarlata, prostata). Tyto choroby postihují muže všech věkových skupin, četnost jejich výskytu však stoupá s věkem. Proto je důležité odhalit je včas. „Jedná se hlavně o možnost včasného záchytu rakoviny prostaty, kterou dnes můžeme zjistit již v době, kdy nemá jiné příznaky a kdy je vyléčitelná. Používáme k tomu mimo jiné krevní test PSA (prostatického specifického antigenu),“ uvádí profesor MUDr. Marek Babjuk, CSc., hlavní lékař pražské urologické kliniky UroKlinikum. 

Další informace o rakovině prostaty čtěte zde.

Jak často: Muži by měli urologa navštěvovat jednou ročně. „Preventivní vyšetření by měl zvážit každý muž po padesátce,“ apeluje urolog Babjuk. Pokud se v rodinné anamnéze objevuje nádor prostaty, doporučují odborníci pravidelné kontroly již po 40. roce života.

Co vás čeká: Vedle anamnézy se bude urolog ptát na obtíže s močením či erekcí, jiná onemocnění a léky, jež pacient užívá. Vyšetření probíhá pohmatem břicha, vyšetřením zevního genitálu a prstem přes konečník se vyšetřuje prostata. Dále je součástí ultrasonografické vyšetření ledvin, močového měchýře, prostaty, varlat a nadvarlat. Setkat se lze i s takzvanou uroflowmetrií, tedy neinvazivní a pro pacienta zcela bezbolestnou metodou měření mikčního průtoku. Muž se vymočí do přístroje, podobného pisoáru, který díky čidlu převede rychlost proudu do grafické podoby křivky znázorňující rychlost proudu v mililitrech za sekundu. Laboratorně se také vyšetřuje moč a odebírá se krev ke stanovení hodnoty PSA (marker metabolické aktivity prostaty). Zvýšené hodnoty PSA mohou signalizovat zhoubné onemocnění prostaty.

Oční

Orientační vyšetření zraku sice provádí praktický lékař v rámci preventivní prohlídky, nemá však k dispozici přístroje jako specialista, proto byste měli pravidelně absolvovat vyšetření také přímo u očního lékaře. „Preventivní prohlídka slouží nejen k vyšetření dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne. Například zeleného zákalu. Pokud se v takovém případě léčba promešká, může být i pozdě. Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem nějaké oční choroby – například silně krátkozrací, diabetici anebo ti, v jejichž rodině se vyskytl právě zelený zákal,“ říká Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské Oční kliniky NeoVize. Přístrojová měření mohou podat podrobné informace o refrakčních vadách, očních, ale i celkových onemocněních, jež se zrakem zdánlivě nesouvisejí.

Jak často: V dospělosti se vyšetření očním lékařem doporučuje minimálně jednou za čtyři roky do 45 let věku a jednou za dva roky po 45. roce. U starších 60 let je vhodné navštívit oftalmologa každý rok, protože vedle již zmíněných chorob je zde vysoké riziko vzniku šedého zákalu – u věkové kategorie nad 75 let se objevuje až u tří čtvrtin populace.

Co vás čeká: V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti, které odhalí refrakční vady nebo změny dioptrií. Vyšetření zorného pole zase zachycuje jakékoliv výpadky i v periferních částech. Dalším krokem je měření nitroočního tlaku, který je rizikovým faktorem vzniku zeleného zákalu. Důležité je také vyšetření očního pozadí při rozšířené zornici, které zobrazí chorobu sítnice nebo zrakového nervu. V případě, kdy lékař odhalí refrakční vadu, doporučí jednu z možností její korekce: brýle, kontaktní čočky nebo laserovou operaci.

Jak probíhá operace šedého zákalu? Více čtěte zde.

Gynekologie

Ačkoliv jsou každoroční preventivní gynekologické prohlídky hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, v České republice je bohužel značná část ženské populace neabsolvuje. Týká se to zejména žen starších 50 let, u kterých frekvence návštěvnosti klesá až na 30 %. Vystavují se tak riziku vzniku karcinomu děložního čípku či prsu. I zde přitom platí, že čím dříve jsou onemocnění odhalena, tím jsou lepší vyhlídky na vyléčení. „Můžeme pouze apelovat na české ženy, aby pravidelně chodily na gynekologické kontroly. Díky pravidelné gynekologické péči, případně využití moderních testů si mohou zachránit život,“ upozorňuje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. z Onkogynekologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty v Praze.

Jak často: Od 15 let má každá žena nárok na preventivní prohlídku jednou ročně.

Co vás čeká: Prohlídka je přizpůsobena věku i faktu, zda je žena sexuálně aktivní. Pokud již měla pohlavní styk, vyšetřuje se pochva a děložní hrdlo prostřednictvím takzvaného zrcadla a také pohmatem. Lékař zkontroluje rovněž zevní genitál a může vyšetření doplnit ultrazvukem. Každoročně také v rámci screeningu karcinomu děložního hrdla odebírá gynekolog cytologický stěr, který zasílá k laboratornímu vyšetření.

Od ledna 2021 navíc dochází k významné změně v oblasti screeningu rakoviny děložního čípku – ženy ve věku 35 a 45 let mají zdarma nárok podstoupit vysoce citlivý HPV DNA test. Dokáže v těle odhalit rizikové typy pohlavně přenosného lidského papilomaviru HPV, které jsou původci rakoviny děložního hrdla, ale i jiných onemocnění. Zatímco negativita testu ženě přinese dlouhodobé uklidnění, pozitivita naopak vysílá varovný signál a upozorňuje, že by pacientka měla být pravidelně sledována, aby se včas zabránilo možnému rozvoji nemoci. Gynekolog by se měl v rámci prevence rakoviny prsu starat i o zdraví prsou a poučit pacientku o samovyšetření a případně ji odeslat na mamografii (od 45 let jednou za dva roky), pokud to již neudělal praktický lékař.

Kožní

Pravidelné návštěvy u kožního lékaře mohou odhalit rakovinu kůže. Okolo 30–50 % melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka. Rozvinutí zhoubného nádoru se dá předejít díky včasnému zachycení a odstranění již ve chvíli počínající přeměny znaménka. Zvláště pozorní by měli být ti, kdo se pohybují často na slunci.

Jak často: Odborníci doporučují preventivní prohlídku jednou ročně. S návštěvou kožního lékaře byste rozhodně neměli otálet, pokud zaregistrujete jakékoliv změny pigmentových útvarů (změna tvaru či barvy, podezřelé nové znaménko, krvácení či svědění...).

Co vás čeká: Při preventivní prohlídce dermatolog zkontroluje kožní znaménka a pihy po celém těle. K moderním vyšetřovacím přístrojům patří digitální dermatoskop, který dokáže zvětšit znaménko až padesátkrát, snímek uložit v paměti počítače a v následujících letech porovnat jeho vývoj.

Jak poznat nebezpečné znaménko? Více čtěte zde.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.