Brusnice borůvka | Moje zdraví

Brusnice borůvka

Borůvky umí dobře regenerovat sliznice.

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) je léčivý keřík s opadavými listy. Má vejčité, střídavě uspořádané listy na lodyze. Květy jsou výrazně stopkaté. Plody jsou modré bobule se silným barvivem.

Účinné látky

Rostlina je doslova napěchovaná účinnými látkami. Listy borůvky obsahují glukokininy, které korigují cukrovku. Dále zde najdeme třísloviny, antioxidanty, karotenoidy, provitamín A, vitamíny B a C, ovocné cukry, stopy tuků, prvky jako draslík, hořčík, zinek, chrom, měď, mangan, železo a další.

Použití

Cenné živiny najdeme v čerstvých plodech, které můžeme konzumovat. Rovněž si lze udělat odvar, a to jak z plodů, tak i z listů.  

Účinky na zdraví

Odvary pomáhají mírnit lupénku, prospívají i regeneraci sliznic. Konzumace borůvek zlepšuje zrak, dokonce léčí šeroslepost. Rostlina posiluje imunitu, působí proti infekcím, obohacuje mozek, takže chrání před demencí. Poradí si se střevními potížemi, napomáhá odvodňování, léčí otoky a záněty. Má rovněž protistresové účinky a pomáhá při redukční dietě.

Výskyt

Brusnici borůvku najdeme v určitých typech lesů, v našich končinách jsou to hlavně horské smrčiny, acidofilní bory nebo acidofilní bučiny. Borůvky se také vyskytují na pasekách, vřesovištích i v rašeliništích. Porosty najdeme ve většině částí Evropy, vyjma jihu (jih Itálie, Španělska a Řecka), dále na Kavkazu, Islandu, na Sibiři i v Číně. Samozřejmě i na severu amerického kontinentu, odkud známe velké kanadské borůvky.

Sběr

Listy se sbírají od června do září. Nesmí se pomačkat, aby při sušení nezhnědly, i proto se suší co nejrychleji ve slabých vrstvách. Plody se sbírají, když jsou zralé, tedy od července do srpna. Snadno nasávají vlhkost a rychle plesniví, tudíž je musíte rychle zpracovat (zavaření, usušení, zmrazení).

Domácí recepty

Odvar na zánět tlustého střeva vám přinese dokonalou úlevu. 60 g sušených plodů přelijte litrem studené vody, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte asi pět minut. Potom plody slijte a vylisujte, obě šťávy znovu spojte a ještě jednou přeceďte. Pijte po doušcích celý den, nejlépe teplé.

Tinktura z borůvek pomůže díky velkému obsahu důležitých látek při řadě neduhů. Sklenici naplňte čerstvými borůvkami a zalijte 80% lihem. Uzavřete a nechte měsíc stát na teplém místě v polostínu. Posléze obsah přeceďte a nalijte do tmavých lahví. Při potížích konzumujte jednu až dvě lžičky denně.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.