Náhlý úbytek váhy | Moje zdraví

Náhlý úbytek váhy

Úbytek váhy je vnímám většinou jako pozitivní výsledek neustálé snahy shodit nějaké to kilo. Pokud je však úbytek hmotnosti neúmyslný, příliš náhlý a nepředchází mu cílená dieta, cvičení a dodržování rad výživového poradce, může značit vážný zdravotní problém.

Nevysvětlitelná ztráta hmotnosti bez pokusu hubnout je důvodem k obavám. Jedná se buď o důsledek snížení tělesné tekutiny, svalové hmoty nebo tuku. Poměrně rychlý úbytek váhy je přirozený např. po porodu, kdy v těle ženy pracují hormony jinak než před těhotenstvím.

Úbytek tělesné tekutiny a tuku

Odvodnění těla většinou způsobují léky, nedostatek pitného režimu nebo nemoc – v takovém případě obvykle cukrovka. Snížení tělesného tuku bývá často záměrné, a to cílenou dietou, cvičením nebo změnou stravovacích návyků nejen v případě nadváhy či obezity.

Úbytek svalové hmoty

Pokud Vaše tělo ztrácí svalovou hmotu, samozřejmě se to projeví i na váze. Hlavním příznakem je svalová slabost. V extrémních případech může např. jedna z vašich končetin vypadat menší než druhá. To se může stát, když svaly po nějakou dobu nepoužíváte. Nejčastěji svalstvo ochabuje lidem, kteří necvičí, mají sedavé zaměstnání nebo jsou z jakéhokoliv důvodu upoutáni na lůžko. Obecně platí, že cvičení a správná výživa Vám svalovou hmotu opět navrátí. Mezi další možné příčiny úbytku svalové hmoty patří mrtvice, artróza, osteoporóza, revmatoidní artritida nebo přirozeně stárnutí.

Hyperaktivní štítná žláza

Hypertyreóza je onemocnění štítné žlázy, jež produkuje více hormonu, než je potřeba. Tyto hormony řídí v těle mnoho funkcí, včetně metabolismu. Je-li štítná žláza nadměrně aktivní, kalorie pálíte rychleji, i když máte velkou chuť jídlu, a výsledkem je neúmyslný náhlý úbytek váhy.

Další příčiny neúmyslného hubnutí

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, díky němuž Váš imunitní systém napadá výstelku kloubů a vede k zánětu. Chronický zánět může urychlit metabolismus a snížit tak celkovou váhu.

Další příčinou nežádoucího úbytku hmotnosti je cukrovka 1.typu, kdy se ve slinivce břišní nevytváří inzulín. Bez něj nemůže tělo zpracovat glukózu, ta je z těla odvedena močí, a protože Vaše tělo opouští důležité cukry, opouští je i potřebné kalorie. Náhlý úbytek váhy může být vedlejším účinkem depresí, jež postihují stejné části mozku, které řídí i chuť k jídlu.

Co všechno jste ještě nevěděli o cukrovce? Více čtěte zde.

Nezdravě hubnout začnete při onemocnění střev, tzv. IBD, jež zahrnuje několik chronických zánětlivých poruch zažívacího traktu. Nejběžnější typy jsou Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Při takovém onemocnění vaše tělo neustále spotřebovává energii, narušuje hormon hladu (ghrelin) a sytosti (leptin). Výsledkem je snížená chuť k jídlu a hubnutí.

Mezi další příčiny úbytku hmotnosti ale patří také vážná onemocnění jako rakovina, virové infekce (typu CMV a HIV), gastroenteritida, infekce parazity, chronická obstrukční plicní nemoc, tuberkulóza, Addisonova choroba, aj.

Kdy navštívit lékaře

Ztráta hmotnosti a nedostatek výživy spojené s chronickým onemocněním se označuje jako kachexie. Nevysvětlitelná, náhlá ztráta váhy je často důsledkem nemoci a měla by být posouzena a léčena pod odborným dohledem. Jednoduchým pravidlem, kdy lékaře navštívit, je doba 6-12 měsíců, ve kterých jste ztratili významné množství své váhy (více než 5 %). Kromě toho je třeba zohlednit i jakékoliv další nestandardní příznaky, o nichž byste měli se svým lékařem mluvit. Rovněž stresující události v životě mohou váhu ovlivnit, i tato změna však stojí alespoň za zamyšlení, je-li vaše tělo v pořádku. Pamatujte, že ne každé hubnutí musí ihned upozornit na vážnou nemoc, je normální, že vaše tělesná hmotnost občas kolísá.

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.