Unikátní zákrok českých chirurgů: operovali štítnou žlázu přes ústa | Moje zdraví

Unikátní zákrok českých chirurgů: operovali štítnou žlázu přes ústa

15. prosince 2019 • 06:00

Jako prvním v Česku se lékařům z brněnské fakultní nemocnice podařilo operovat štítnou žlázu přes ústní dutinu. Výhodou je, že pacient, který se po operaci dobře zotavuje, nebude mít jizvu.

Velkou výhodou ojedinělého a specializovaného zákroku na štítné žláze je právě komfort pacienta. "Základní rozdíl od klasické konvenční operace štítnice a příštítných tělísek spočívá v tom, že se nedělá řez na krku, ale z vnitřní strany dolního rtu. Díky zvětšení a přiblížení kamerou je operační oblast přehlednější. Pro pacienta, který je v celkové narkóze, je výhoda kosmetická, protože mu nezůstane na krku jizva. Navíc udávají i menší bolestivost. K operaci se využívají přístroje a nástroje totožné jako u laparoskopických operací," popisuje Pavel Žára, tiskový mluvčí FN Brno zákrok. 

Jak operace probíhá? 

Operaci provedl na konci října tým lékařů pod vedením operatérky MUDr. Marcely Linhartové, Ph.D., z Chirurgické kliniky FN Brno a LF MU, kterou vede přednosta prof. MUDr. Zdeněk Kala, CSc. Pacient, který se zákroku podrobil, je v pořádku a nyní probíhá jeho rekonvalescence. 

Jak se postup liší od klasického přístupu? "Po odtažení dolního rtu provedou chirurgové v ústech tři řezy, kterými zavedou operační tubusy. Těmito kanály pak po vrstvách přes páskové svaly za pomoci endoskopických nástrojů otevřou prostor, kde je uložena štítná žláza a příštítná tělíska. Dále postupují stejně jako u konvenční metody," popisuje Pavel Žára.

Postup lze podle něj použít jen u některých pacientů. Jednak by v minulosti neměli mít žádnou operaci na krku a neměli by být po onkologické léčbě čili po ozáření krční oblasti. "Zvětšená ohraničená  štítnice neboli struma by neměla být větší než 25 – 30 mililitrů pro jeden lalok. Pokud je sonografické podezření na nádor, mělo by se jednat o dobře diferencovaný nález a uzel do jednoho centimetru s maximálně jednou uzlinou," vysvětluje Žára s tím, že větší strumy nebo příštítná tělíska by už vyžadovaly větší řezy, a tudíž by se nejednalo o miniinvazivní přístup. Je však možné provést i pomocný vstup a tudy větší preparát vytáhnout.

Zotavení pacienta po takové operaci trvá podobně jako u klasické, tedy průměrně 14 dní s hospitalizací od čtyř do pěti dní. Otok v dolních partiích obličeje a krku velmi rychle odeznívá. Celková pracovní neschopnost ale obvykle trvá zhruba tři až čtyři týdny, protože po operaci je třeba nastavit hormonální substituční léčby a stabilizovat hladinu hormonů v těle.

Certifikovaný zákrok

Díky endoskopickým přístrojům se takzvané miniinvazivní operace provádějí na štítné žláze již mnoho let, první byly provedeny již v roce 1996, jejich výhodou je právě to, že díky kameře se lékař dostane k problematickému místu i ze vzdálenějších míst těla, pacientovi navíc nevznikají tak velké jizvy. 

Novou metodu se naučila MUDr. Marcela Linhartová, Ph.D., na workshopu ve Vídni, a získala tak pro FN Brno certifikaci k jejímu provádění. Lékaři tak mají v rukou novou miniinvazivní metodu, která výrazně rozšiřuje možnosti pro pacienta. 

Operatérka MUDr. Marcela Linhartová, Ph. D. • Autor: FN Brno

Operace proběhla přes dutinu ústní. • Autor: FN Brno

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.