Diabetici častěji umírají na nemoci srdce a cév. Co jim pomůže? | Moje zdraví

Diabetici častěji umírají na nemoci srdce a cév. Co jim pomůže?

Diabetici častěji umírají na nemoci srdce a cév. Co jim pomůže?
Autor: istock.com
2. prosince 2020 • 14:00

S cukrovkou se v Česku nyní léčí přes milion pacientů. A počty stále rostou. Diabetes není jen nemoc, při které je vysoká hladina krevního cukru, podstatné je, že ničí cévy. A to mnoha lidem stále nedochází.

Podle odhadů odborníků bude počet pacientů dále stoupat a v roce 2030 by se mohlo jednat dokonce o 1,3 milionu léčených pacientů. I v případě, že by se tedy počet diabetiků nezvýšil a procento úmrtí zůstalo stejné, čili 44 procent, jednalo by se o více než 448 000 lidí s diabetem, u nichž bude, pokud se situace nezmění, příčinou úmrtí srdečně-cévní onemocnění. Tím se myslí infarkt nebo mozková mrtvice. Jak ukazují poslední údaje, cukrovka a obezita zhoršují také riziko vážného průběhu Covid-19.

8 překvapivých věcí, které jste nevěděli o cukrovce, čtěte zde.
Hrozí vám ucpávání cév víc než ostatním? Čtěte, jak to poznáte.

„Příčinou vzniku cukrovky 2. typu je kombinace nedostatečné citlivosti tkání na inzulin, související zejména s nadměrným množstvím tuku v těle a jeho nedostatečnou a postupně se snižující tvorbou,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z pražského IKEM. Vysoká hladina krevního cukru pak poškozuje jak malé, tak velké cévy. Dle dat ÚZIS bylo v České republice srdečně-cévní onemocnění důvodem úmrtí 44 % všech zemřelých diabetiků v roce 2019, přičemž za polovinou z nich stála ischemická choroba srdeční.

Vše o příznacích cukrovky čtěte zde.

Moderní léky

Za posledních zhruba 13 let bylo v České republice schváleno a zavedeno přes 20 nových antidiabetických léčiv. Jedním z nich jsou GLP-1 agonisté, které nejenže upravují hladinu cukru v krvi, ale byla u nich také prokázána schopnost chránit srdce a cévy diabetiků. Vliv mají také na snižování hmotnosti, přičemž nadváha a obezita jsou další ze zdravotních komplikací zvyšujících riziko srdečně-cévních onemocnění. 

Vše o nových lécích pro diabetiky najdete zde.

Pacient si léčbu aplikuje jednou denně nebo dokonce jen jednou týdně. „Sami pacienti velmi oceňují nejen efekt léčby založené na působení GLP-1 na zlepšení kompenzace cukrovky, ale také snížení hmotnosti a zmenšení pocitu hladu. Nejmodernější léky je navíc možné podávat injekčně pouze 1x týdně, což je pro nemocné také výhodou,“ pokračuje prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Kdo má na léčbu nárok?

Problém ale je, že moderní léčbu pojišťovny nehradí všem pacientům, ale podléhá splnění určitých daných podmínek. Jde zejména o určité hladiny cukru dle váhy. „Vzhledem k tomu, jak tyto léky fungují a co dokáží, bychom je rádi dávali většině pacientů, kdybychom měli tu možnost. Ale omezení pojišťovny jsou taková, že pro jejich úplnou úhradu musí mít pacient BMI nad 35, tedy obezitu 2. stupně, přitom průměrný český diabetik má BMI kolem 30. A k tomu musí mít hladinu glykovaného hemoglobinu vyšší než 60 mmol/mol, tedy poměrně špatnou kompenzaci. Paradoxně nám tedy pojišťovna umožňuje dávat tyto léky pacientům, kteří jsou špatně kompenzovaní třeba i proto, že se dostatečně nesnaží. Zatímco diabetikovi, který se snaží, zhubne a k tomu má ještě dobrou kompenzaci, nemůžeme lék předepsat,“ vysvětluje Haluzík.

Záleží i na přístupu pacienta

Nicméně i tak diabetologové mohou dnes pacientům nabídnout mnohem větší pomoc, než tomu bylo dříve. „Na druhou stranu je ale důležité, aby zodpovědnost alespoň částečně převzali i pacienti. A nejen v oblasti dodržování rad lékaře. Máme k dispozici léky, které pacientům pomáhají, ale pojišťovna poskytuje úhradu pouze pacientům s vyšší hmotností a hladinou cukru v krvi. My ale víme, že tyto léky pozitivně ovlivní i zdravotní stav pacientů nesplňujících podmínky pojišťoven k úhradě. Potom je důležité i zapojení pacienta do platby za léčbu, pokud je to možné,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z IKEM.

Pacienti navíc, byť se zpožděním, získají část vynaložených peněz díky ochrannému limitu pojišťoven zpět. Zároveň je ale podle něj nutné, aby i zdravotní pojišťovny rozšířily úhradu těchto léků širší skupině pacientů. „Prevence kardiovaskulárních komplikací v dlouhodobém horizontu plátcům mnoho peněz ušetří, a především výrazně prodlouží délku i zlepší kvalitu života pacientů,“ uzavírá diabetolog.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.