Cytomegalovirová infekce: Jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Cytomegalovirová infekce

Cytomegalovirová infekce je infekční virové onemocnění, patří do skupiny onemocnění způsobených herpetickými viry. Do stejné skupiny patří například vity způsobující opar, pásový opar, plané neštovice nebo mononukleózu. Viry této skupiny mají podobnou vlastnost: Po prvotní infekci zůstanou přítomné v těle a projeví se znovu při oslabení imunity.

Zdravým lidem většinou nepůsobí infekce závažné problémy. Prvoinfekce se může projevit nejčastěji pod obrazem chřipkovitého onemocnění. U pacientů s oslabenou imunitou může způsobit těžké infekce různých orgánů a v některých případech i smrt. Ohroženi jsou hlavně ti, kteří trpí jiným onemocněním, např. AIDS, léčí se s rakovinou, pacienti po transplantaci orgánů nebo lidé na imunosupresivní léčbě. Problém také bývá u těhotných žen, u kterých může nákaza v prvním trimestru způsobit mentální retardaci či hluchotu u dítěte nebo vážnou cytomegalovirovou infekci novorozence těsně po narození.

Viry se přenáší tělesnými tekutinami, tedy i pohlavním stykem a také z matky na plod, během porodu i po porodu mateřským mlékem.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

bolest koubů, teplota, játra

Příznaky cytomegalovirové infekce

Cytomegalovirová infekce se u dospělých pacientů (a to i u pacientů s dobrou imunitou) může projevit podobně jako mononukleóza. Člověk pociťuje únavu, bolí jej klouby, může mít zvýšenou teplotu, ale i horečku, zvětšené uzliny, hepatitidu. U imunokompetentních jedinců obvykle nedochází k žádným dalším komplikacím. Problémem je nákaza u onkologických pacientů, pacientů po transplantacích či jedinců s rozvinutým AIDS. U nich může být dalším projevem zánět jícnu, který se prozradí vysokou teplotou a obtížným polykáním, nebo symptomatický zánět jater, což může způsobit nakonec jejich selhání. Infekce může způsobit zánět tlustého střeva, který poznáte díky vysoké teplotě, silným průjmům, nebo může způsobit dokonce zánět mozku.

Cytomegalovirová infekce se projevuje i u novorozenců, často je to zvětšením jater a sleziny, žloutenkou, zánětem rohovky či vznikem petechií (to jsou drobné červené tečky na kůži nebo sliznici).

Léčba

Pokud se infekce projeví u jinak zdravého člověka, je možné pouze mírnit nepříjemné příznaky. Avšak u dětí a u oslabených lidí je nutná léčba antivirotiky. Po vyléčení vir může zůstat v těle a může se kdykoliv znovu objevit.

Léky

Oslabeným jedincům se podávají antivirotika, konkrétně Ganciclovir, Foscarnet.

Vyšetření

Vyšetření se provádí odběrem vzorku krve nebo moči a následným vyšetřením protilátek. Možný je i přímý průkaz viru v tělních tekutinách (mateřské mléko, sliny, krev, moč).

Očkování

Momentálně je ve vývinu i vakcína, kterou by se mělo této infekci předcházet.

V těhotenství

Pokud by se u těhotné ženy projevila cytomegalovirová infekce, nejzávažnější, co může nastat, je přenos infekce na plod. Infekce může plod poškodit, může způsobit vady mozku, očí, srdce, sluchu, retardaci a infekce může zapříčinit i žloutenku, zánět plic nebo zvětšení jater. V prvním trimestru těhotenství se proto v případě prokázané prvoinfekce těhotné cytomegalovirem nabízí ženě ukončení těhotenství.

Inkubační doba

-

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

U imunitně oslabených jedinců jsou možnými komplikacemi zápal plic, žloutenka, zánět mozkových blan, zánět srdce a kůže.

Prevence

Měli bychom dbát na hygienu. Důležité je také vyšetřování dárců krve a orgánů, aby se předešlo darování krve nebo orgánů od infikovaných osob.

Kdy jít k lékaři

K lékaři vás někdy donutí jít některé příznaky či komplikace infekce, u zdravých jedinců je však většinou léčitelná doma. Oslabení jedinci, obzvlášť při chemoterapii, po operaci nebo při jiném závažnějším onemocnění – např. AIDS, by měli při jakýchkoliv zdravotních problémech k lékaři zajít.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.