CHOPN: Jaké má tato nemoc příznaky a stádia? | Moje zdraví

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je onemocnění dolních dýchacích cest. Dochází při ní k zužování a ucpávání průdušek a tím zvýšenému odporu v dýchacích cestách. To je pak překážkou pro proudění vzduchu při výdechu.

Hlavním rizikovým faktorem je kouření, dále pak práce v hůře dýchatelném prostředí nebo prostředí se škodlivými plyny. Rizikem pro její vznik je také častý zápal plic, astma. Dvakrát častěji se objevuje u mužů. 

Jde vlastně o kombinaci bronchitidy a rozedmy plic.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Plíce

Příznaky CHOPN

Nemoc se projevuje ztíženým dýcháním, dušností, zejména vlhkým kašlem a vykašláváním hlenů. Kvůli hromadícímu se sekretu v plicích, který je dobrým „podhoubím“ pro bakterie, jsou pacienti náchylní k častým zápalům plic. Jedná se o chronickou nemoc, není nakažlivá.

Léčba CHOPN

Lékař předepíše bronchodilatancia, která zvětšují průsvit průdušek. Dále léky, které rozpouští hleny a usnadňují vykašlávání – mukolytika (ACC, Bromhexin, Mucosolvan, Ambrobene atd.). Infekce plic se léčí nárazově antibiotiky. Rozedma plic není léčitelná a je nevratná. V pozdějších fázích nemoci musí být pacient občas připojen na kyslíkový přístroj, v těžkých případech je i hospitalizován na jednotce intenzivní péče a intubován.

Léky

Lékař předepíše bronchodilatancia, mukolytika a antibiotika.

Bylinky

Zmírnit příznaky pomáhá Fenykl obecný, Jablečník obecný nebo Podběl lékařský.

Homeopatika

Po konzultaci s lékařem lze užívat Antimonium tartaricum, Kalium Iodatum, Natrum sulfuricum.

Domácí léčba a babské rady

Pacientovi pomáhá ve vykašlávání vzpřímená poloha, proto je dobré spaní s více polštáři. Pomáhá také lázeňská klimatická léčba, pobyt u moře nebo v jeskyni. Dobrá je hra na dechový nástroj.

Na rozedmu plic se doporučují obklady z přesličky na noc. Jedna až dvě hrsti přesličky se zahřejí nad párou do změknutí. Zabalí se do ručníku a přiloží na játra, kde uvolní tlak a uleví dušnosti.

Vyšetření 

Lékař si pacienta poslechne stetoskopem a nařídí rentgen plic. Dále pak spirometrii (pacient je vyšetřen přístrojem s trubicí, na kterou se nasadí náustek, který si pacient dá do úst. Má ucpaný nos, ústy dýchá do přístroje), kde zjistí závažnost onemocnění a dále kontroluje úspěchy léčby.

Možné komplikace

Komplikací CHOPN je pneumotorax (nahromadění vzduchu v pohrudničním prostoru) a plicní embolie (uzavření plicní tepny krevní sraženinou), obojí může být rychle smrtelné. V těžkých formách může vést i k srdečnímu selhání pravé poloviny srdce. CHOPN způsobí trvalé poškození plic.

Zdravotní cviky

Velmi pomáhá takzvaná dechová rehabilitace, nemocný se musí naučit správně používat dýchací svaly – bránici a břišní stěnu.

Prevence

Prevencí proti této nemoci je jednoznačně nekouření a pobyt ve zdravém prostředí.

Kdy jít k lékaři

Při dušnosti a zhoršujícím se kašli navzdory léčbě.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.