Addisonova choroba: Jaké má příznaky a jak se diagnostikuje? | Moje zdraví

Addisonova choroba

Jedná se o poruchu produkce hormonů kůry nadledvin, kdy nadledviny neprodukují dostatečné množství hormonů kortizolu a aldosteronu. Může k tomu dojít při poruše kůry nadledvin či oblasti v mozku zvané hypothalamus.

Poškození hypotalamu je méně časté, mozek potom nedodává potřebné hormony, které mají nadleviny stimulovat k tvorbě kortizolu a aldosteronu. Nadledviny v tomto případě poškozeny nejsou.

Příznaky

Při nedostatku hormonů kortizolu a aldosteronu se člověk začne cítit unavený, má nízký krevní tlak a pociťuje ochablost svalů, trpí bolestmi břicha, úbytkem váhy, má častou žízeň a chuť na slané. V těle se hromadí draslík, člověk má průjmy, jeho kůže vypadá hodně opáleně, na jazyku se mohou tvořit skvrny a vysoká hodnota draslíku může působit nepříznivě i na srdeční rytmus.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

nadledviny

Co se příčin týká, nejčastěji může jít o  zánět – a to o takzvaný autoimunitní v důsledku prodělaného zánětu (virového či bakteriálního) v kombinaci s genetickou predispozicí. Pokud se jedná o centrální Addisonovu chorobu, kterou zapříčiňuje porucha hypotalamu nebo hypofýzy, člověk pociťuje stejné příznaky kromě zmíněné pigmentace a skvrn na jazyku. Centrální Addisonova choroba není častá, zapříčiňuje ji úraz, nádor nebo infekce mozku.

Léčba

Potom co pacient přijde k lékaři a je ve špatném stavu, je nutné jeho infekce vyléčit antibiotiky a dodat jeho tělu infuzemi tekutiny a potřebné látky.  Addisonova choroba jako taková léčitelná není, člověk musí po celý život brát léky, aby do těla dostal takové množství hormonů, jaké by běžně vyprodukovaly nadledviny. Léky mají mnoho vedlejších účinků, pacient musí být v kontaktu s lékařem, který při různých problémech (stres, infekční onemocnění, operace) dávky léků zvyšuje a snižuje.

Léky

Pro doplnění hormonu kortizolu se podávají kortikosteroidy. Pro doplnění hormonu aldosteronu se podávají mineralokortikoidy.

Bylinky

Léčbu můžete podpořit pitím čaje z 1 lžičky lékořice lysé přelité 150 ml vroucí vody, nechte vylouhovat, sceďte a pijte 2krát denně.

Domácí léčba a babské rady

Pro správnou funkci nadledvin se hodí zábaly v oblasti ledvin, které vytvoříte z vody, ve které namočíte ovesnou slámu. Obklady provádějte 2krát týdně na 1–2 hodiny.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Vyšetření

Lékař by měl již z popsaných příznaků tušit, že se jedná o Addisonovu chorobu, ke správné diagnóze mu pomůže odběr krve a ultrazvuk.

V těhotenství

Addisonova choroba nebrání v otěhotnění, někdy se však s touto nemocí pojí špatná funkce vaječníků. Pokud je žena těhotná, měla by o tom dát vědět svému lékaři, se kterým probere podrobnosti, důležité je dále užívat vhodné léky a šetřit se.

Možné komplikace

Komplikací pro pacienta zůstává celoživotní nutnost brát léky. Jednou z nejčastějších komplikací bývá Addisonská krize, která vzniká v důsledku stresových situací, infekčních onemocnění, úrazů nebo po operaci, proto by měl lékař vědět o všem, co se u pacienta děje, a na základě situací měnit dávkování jeho léků. Addisonská krize ohrožuje pacientův život a projevuje se bolestmi břicha, zvracením, nízkým krevním tlakem, zrychleným tepem a vysokou teplotou.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Trvalé následky

Neléčení Addisonovy choroby a hromadění draslíku v těle může zapříčinit i smrt v důsledku nepravidelného srdečního rytmu, na který draslík působí. Pokud člověk nechá zajít chorobu příliš daleko, může, pokud se jedná o špatnou funkci nadledvin, upadnout do hypovolemického šoku.

Prevence

Pro tuto nemoc je důležité nepodcenit jakékoliv problémy a okamžitě směřovat k lékaři. V případě pigmentace kůže či jejím bronzovém zbarvení je potřeba na tuto skutečnost upozornit lékaře.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte při jakémkoliv podezření na nefunkčnost nadledvin, neléčení může skončit fatálně.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.