Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Alergie: Víte, které přírodní léky skutečně pomůžou?

Alergie: Víte, které přírodní léky skutečně pomůžou?
Autor: istock.com
19. července 2020 • 06:00

K alergii jsou náchylnější ti, co ji mají v rodině. Mnozí se tedy s přecitlivělostí na různé látky rodí. Záleží ale i na tom, jak se člověk stravuje, a na tom, jak často je nemocný. Jaké léky mohou pomoci, když u vás nemoc propukne: 

Jak poznáte, že máte alergii?

„Alergické projevy mohou být mírné, jako například vodová rýma nebo pálení a svědění očí. Potíže se mohou objevit i na kůži v podobě různých kožních vyrážek. V závažných případech otékají sliznice a vyskytuje se těžká dušnost, což ohrožuje život,“ popisuje MUDr. Renáta Sikytová, členka Homeopatické lékařské asociace, která má svoji ordinaci v Dobřichovicích. 

V případě každé alergie platí, že není rozumné ji přecházet. Jinak hrozí například poškození dýchacího ústrojí, což vede k astmatu. „Mnoho lidí dělá chybu, že ve snaze „vyhnout se chemii z léků“ příznaky alergie neléčí vůbec. Jestliže nechcete použít klasickou léčbu nebo vám třeba nepomáhá, ulevit může léčba homeopatická. Nejlepší ale bude, pokud si najdete svého lékaře − homeopata, který vám vyberete léky individuálně a také zhodnotí, jak vážné jsou vaše potíže,“ říká Sikytová. 

Typickým případem, kterému homeopatie pomohla, je jeden z pacientů doktorky Sikytové. Pětašedesátiletý muž měl problémy od té doby, co od jara do podzimu pobýval na chalupě. Měl výraznou vodovou rýmou, odřený nos, občas ho svědily oči. Homeopatika mu problémy zlepšila během 14 dnů. Rýmu měl jen, když sekal trávu, problémy se svěděním očí zmizely zcela. 

Jaké léky doporučují homeopaté? 

Základním lékem je POUMON HISTAMINE 15CH nebo 30CH, podává se dle obtíží v dávce 2x až 4x denně 5 granulí. Zmírňuje, až zastavuje alergickou reakci.

K němu se přidávají další léky podle příznaků: NUX VOMICA 9CH. Ten zabírá ve chvíli, kdy kýchání přichází v salvách hlavně po ránu, v noci má nemocný ucpaný nos a přes den mírnou vodovou rýmu.

ALLIUM CEPA v ředění 9CH se naopak užívá ve chvíli, kdy je výrazná vodová pálivá rýma. 

EUPHRASIA OFFICINALIS v ředění 9CH je vhodný, když má pacient problémy se svěděním, pálením a slzením očí, spojivky jsou zarudlé. 

Všechny tři výše zmíněné léky se většinou podávají v dávce 3x denně 5 granulí. Na základě  příznaků se mohou libovolně kombinovat. O tom byste se ideálně měli poradit s lékařem − homeopatem. Více informací najdete na www.svethomeopatie.cz.

Preventivní užívání homeopatických léků

Pokud máte každoročně problémy s alergií, je možné homeopatické léky podávat také preventivně. Vždy ale platí, že je dobré se poradit s homeopatem.

Při alergiích na jarní pyly a trávy se podává lék POLLENS v ředění 15CH. Pokud lékař-homeopat neurčí jinak, užívejte ideálně čtyři až šest týdnů před obvyklým začátkem sezóny v dávce deset granulí jednorázově jednou týdně. Jakmile se objeví první obtíže, podává se každý den pět granulí ráno.

K tomuto léku se před začátkem potíží preventivně přidává lék POUMON HISTAMINE v ředění 15 nebo 30CH v dávce jednou denně pět granulí. Ve chvíli, kdy obtíže začnou, pak podle potřeby 2−4x denně pět granulí.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.