Menstruační kalíšek: Jaký vybrat, jak ho zavést, výhody a nevýhody | Moje zdraví

Menstruační kalíšek: Jaký vybrat, jak ho zavést, výhody a nevýhody

6. června 2021 • 06:00

Menstruační kalíšek je druh dámské hygienické pomůcky pro vícenásobné použití, který se používá v průběhu menstruace a sbírá odtékající menstruační krev.

Varianta hygienických pomůcek pro ženy je v dnešní době nepřeberná. Vložkám a tamponům všechny rozumíme, pravděpodobně jsme se s oběma variantami i setkaly, ale co takové menstruační kalíšky? Jsou lepší než klasické pomůcky? 

Popis menstruačního kalíšku

Menstruační kalíšekzvonkovitý tvar a je vyroben z měkkého antialergenního silikonu. Po zavedení těsně přilne ke stěně pochvy a tím je zaručeno, že menstruační krev stéká do kalíšku bez jakéhokoliv prosakování. Obsah jednoho kalíšku je přibližně 30 ml. Jde o ekologický výrobek, protože po vyjmutí a následném vyvaření ho lze znovu použít. Menstruační kalíšek je vhodný pro všechny sporty včetně jízdy na kole a plavání a může se používat i během noci.

Na menstruační kalíšek nedají dopustit ani celebrity. Více čtěte zde

Materiál menstruačního kalíšku

Menstruační kalíšky se vyrábí z měkkého silikonu, z latexu a z termoplastu (TPE). Kalíšky ze silikonu mají tu výhodu, že silikon je již roky používán v lékařství a alergie na tento materiál se téměř nevyskytují. Oproti tomu latex vyvolává alergie mnohem častěji. Nový materiál TPE má zdravotní atesty a zdá se být pro výrobu kalíšků stejně vhodný jako silikon. Jeho výhodou je, že kalíšky z něj vyrobené jsou často levnější. Na dotek je kalíšek podobný dětskému dudlíku.

Výhody menstruačního kalíšku

  • Díky materiálu a hladkému povrchu výrazně snižuje riziko množení nežádoucích bakterií.
  • Nevysušuje sliznici.
  • Výrazně snižuje riziko vzniku TSS (syndromu toxického šoku).
  • Neobsahuje žádné chemické látky spojené s bělením bavlny či syntetických materiálů, BPA, ftaláty, superapsorbční látky či deodoranty.
  • Některým ženám pomáhá při mykózách.
  • Oproti tamponu nedochází k jeho nacucání vodou při koupání.
  • Pohodlně se nosí i při sportu.
  • Je ekologičtější než běžné jednorázové pomůcky obsahující plast či jiné nerozložitelné materiály.
  • Je nejlevnější variantou menstruačních hygienických potřeb z dlouhodobého pohledu (průměrné náklady za 5 let jsou zhruba 500 Kč oproti 5 400 Kč za běžné vložky či tampony. Návratnost kalíšku je za 5–6 měsíců, pokud počítáme náklady za vložky či tampony na jeden cyklus ve výši 90 Kč).
  • Při používání nevylučuje žádný zápach (k tomu dochází až při kontaktu krve s vložkou či tamponem).

Proč vznikají mykózy a jak je léčit? Více čtěte zde.

Nevýhody menstruačního kalíšku

  • Možné počáteční potíže se zaváděním a vyjímáním.
  • Při pobytu mimo domov nutnost mít lahev s vodou nebo kapesník/toaletní papír.
  • Nutnost péče, na kterou je potřeba si zvyknout (omývání, vyvařování).
  • Manipulace s krví, která může být někomu nepříjemná.
  • Některým citlivějším ženám může vadit a způsobovat potíže stejně jako tampon.
  • Pokud má žena zavedené nitroděložní tělísko, podtlakem z kalíšku může docházet k „povytáhnutí“ tělíska.
  • Nedostatečné výzkumy ohledně zdravotní nezávadnosti.

Více o výhodách a nevýhodách menstruačního kalíšku čtěte zde.

Jak vybrat menstruační kalíšek

Na trhu existuje mnoho různých značek, kalíšky se vyrábí v mnoha různých variantách a je třeba si vybrat správnou velikost. Ačkoliv se průměry liší pouze o milimetry, ze zkušeností žen a porovnávání různých značek a velikostí vyplývá, že i malý rozdíl může být znát.

Menší velikosti jsou pro ženy, které ještě nerodily, jsou spíše štíhlejší postavy a mají dostatečně posílené svaly pánevního dna. To se týká zejména těch, které navštěvují jógu, pilates nebo tanec, ale také těch, které mají zaměstnání, ve kterém většinu pracovní doby stojí. Nicméně každá žena asi tuší, jak moc úzká je či není. Větší velikosti se pak doporučují ženám po porodu, starším třiceti let, kdy svalstvo ochabuje, a tak by se mohlo stát, že by kalíšek protékal.

Jak posílit pánevní dno? Více čtěte zde.

Jak zavést menstruační kalíšek

Když si kalíšek koupíte a než začnete cokoliv zkoušet, nejprve kalíšek vyvařte. Stačí ho dát do hrnce s horkou vodou a vyvařit ho po dobu 5 minut. Díky tomu z něj odstraníte všechny nežádoucí bakterie. Vyvařování je důležité před každým začátkem menstruace. Kalíšek vždy ponořte do vody celý. Před jakoukoliv manipulací je důležité mít čisté, umyté ruce, abyste si nedostala do těla bakterie.

Existují 2 techniky zavedení menstruačního kalíšku do pochvy.

Technika srolování kalíšku do tvaru U

Pro zavádění kalíšku je nejlepší si najít pohodlnou polohu. Většinou se kalíšek zavádí v lehkém podřepu. Kalíšek vezmete, ohybem přeložíte na půl a vytvoříte ruličku do tvaru U. Poté zavedete do pochvy. Nemusí být tak hluboko jako běžné tampóny. Stačí ho zavést na kraj, ale tak, aby nečouhal ven. Jediné, co může přečnívat, je stopka pro vyndávání kalíšku. Kalíšek vložte do pochvy cca 1 cm od poševního vchodu.

Poté by se měl kalíšek rozvinout a přilnout k poševní stěně. Pokud si nejste jistá, zda se otevřel a je zavedený správně, nebo se vám neotevřel, pak jsou techniky pro kontrolu. Můžete buď prstem objet kalíšek kolem do kola. Nebo jemně zatáhnout za stopku ven a dovnitř. Poslední technika je jemně s kalíškem zatočit kolem dokola.

Autor: istock.com

 Technika kornoutku

Vezmete si kalíšek do ruky a prstem ho zmáčknete v půlce a zasunete část kalíšku dovnitř. Vytvoří se tím kornoutek. Ostatní zásady pro zavádění platí jako u první techniky.

Jak vyndat menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek byste měly alespoň dvakrát za den vyndat a umýt. Obecně se doporučuje vyprázdnit jeho obsah po cca 4–8 hodinách, každý výrobce to má ale jinak. Platí ale, že nejpozději byste měla kalíšek vyprázdnit a vymýt po 12 hodinách.

  • Stejně jako při zavádění se doporučuje lehký podřep, tak i při vyndávání kalíšku.
  • Chytnete kalíšek za stopku – pokud ji máte, nebo za konec kalíšku a jemně posuňte.
  • Poté spodní část kalíšku (dno) lehce zmáčkněte, tím se uvolní podtlak a půjde vám kalíšek lépe vyndat. Jemně ho vysuňte ven.
  • Následně obsah kalíšku vylijte do záchodu.
  • Vymyjte kalíšek teplou vodou (nezapomeňte na čisté ruce) a následně ho můžete opakovaně použít.
  • Kalíšek nemusíte při každém použití vyvářet. Pokud se budete cítit lépe, tak můžete, ale není to potřeba. Stačí teplá voda. Můžete ho vymýt i mýdlem, ale pouze neutrálními šetrnými prostředky, které jsou na mytí kalíšků určené.
  • Jestli nemáte přístup k umyvadlu a byla by pro vás výměna složitá, můžete si případně pořídit 2 kalíšky. Znečištěný si dáte do sáčku a umyjete si ho doma v klidu a druhý aplikujete. Nebo se doporučuje mít s sebou na toaletu alespoň láhev z vodou a minimálně jej vypláchnout.

Kdy menstruační kalíšek nepoužívat?

  • při těhotenství
  • při šestinedělí
  • při souloži

Nemusíte ho používat hned od prvního dne menstruace, pokud ji máte velmi slabou, jen lehké špinění, můžete použít šetrné menstruační vložky a kalíšek si nechat až na silnější dny.

Menstruační kalíšek a gynekologové

Existují dva nesmiřitelné tábory gynekologů a gynekoložek. Jedni kalíšek úplně odmítají stejně jako tampóny. Vychází ze zkušeností s ženami, které trpěly na opakované mykózy a po tom, co si do sebe přestaly cokoliv vkládat, jejich potíže přestaly. Jiní lékaři kalíšek naopak doporučují kvůli jeho zdravotně nezávadnému materiálu.

Menstruační kalíšek a výzkumy

Zatím nebylo provedeno mnoho studií, které by zkoumaly bezpečnost menstruačních kalíšků. Existuje ale studie otištěná v americkém časopise Applied and Environmental Microbiology, která zkoumala riziko vzniku syndromu toxického šoku právě v návaznosti na použití kalíšků.

Ta uvádí, že vzduch, který vnikne dovnitř pochvy při zavádění kalíšku, může napomáhat růstu bakterií Staphylococcus aureus. Právě ty stojí za vznikem tohoto onemocnění. Riziko prý hrozí i přes omývání kalíšku vodou po každém použití. Množství bakterií je však mnohem nižší než v případě tamponů. Testování v rámci této studie ovšem probíhalo v laboratorních podmínkách, nikoli na samotných ženách.

Menstruační kalíšek a názory žen

Existuje spousta žen, které na něj nedají dopustit. Je jim pohodlný při nošení, protože není vůbec cítit. Mohou s ním v pohodě plavat, jezdit na kole, chodit po horách, cestovat… Navíc hlásí i méně bolestivou menstruaci a pomohl jim i s úpornými mykózami či záněty.

Na druhou stranu, některým ženám tyto problémy po používání kalíšku naopak začaly a dalším přijde používání kalíšku nechutné kvůli blízkému kontaktu s krví při jeho vyprazdňování.

Vše o testování menstruačních kalíšků si přečtěte zde.
Další informace o testování kalíšků najdete zde.

Historie menstruačního kalíšku

První moderní menstruační kalíšek vyrobila roku 1937 výtvarnice Leona Chalmers v USA, která si ho nechala i patentovat. V té době se však nesetkal s větším ohlasem. O 50 let později přišla na trh vylepšená verze vyrobená z latexu, ta však způsobovala alergické reakce. Nejnovější model je vyroben z antialergenního silikonu, čímž byly problémy s alergickými reakcemi eliminovány.

O osobních zkušenostech s menstruačním kalíškem čtěte zde.

TIP NA VIDEO: JAK VYZRÁT NA BOLESTI PŘI PMS A MENSTRUACI?

Video se připravuje ...
VIDEO 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.