Hormonální jóga: Pomůže diabetikům i ženám v menopauze | Moje zdraví

Hormonální jóga: Pomůže diabetikům i ženám v menopauze

Hormonální jóga: Pomůže diabetikům i ženám v menopauze
Autor: istock.com
20. prosince 2019 • 06:00

Cvičením se dá uzdravit, tvrdí lektoři, kteří znají účinky hormonální jógové terapie a své znalosti předávají účastníkům svých kurzů. Cvičení se snaží přirozenou cestou harmonizovat hladiny hormonů u žen, mužů, a dokonce pomáhá i diabetikům.

Díky pravidelnému cvičení hormonální jógy se hladiny hormonů vrátí do optimální rovnováhy a harmonie, čímž se výrazně zlepšuje kvalita života. Jak říká terapeutka hormonální jógové terapie Jana Černotová: „Třicet minut hormonální jógy denně vám změní život. A nejsou to jen plané sliby.“

Vysvětlení je jednoduché – díky komplexnosti cviků (dynamické pozice, dechové techniky, práce s energií a koncentrační antistresové prvky), které se během celé sestavy provádí, se naučíte zvládat svůj stres a také udržíte hormonální hladinu v harmonii. Hormonální jógová terapie (HJT) také celkově revitalizuje a omlazuje organismus. Obsahuje sestavu cviků, které jsou snadné a promyšleně seřazené, a proto jsou velmi účinné. „Sestavy jsou tři – jedna pro ženy (nejen) v menopauze, druhá pro muže (nejen) v andropauze a třetí pro diabetiky. Jedná se o cvičení rychlé, energetizující a dynamické. Je vhodné pro ženy i muže, pro ženy angažované v práci, doma i s dětmi,“ vysvětluje terapeutka hormonální jógy, která zkvalitňuje život ženám s nepříjemnými symptomy.

Jak ženám mění život

Hormonální jógová terapie představuje v oblasti energetické jógy přírodní léčebnou terapii zacílenou na hormonální systém ženy. Cílem terapeutického cvičení je harmonizace hormonálního systému přirozenou cestou. „Výsledkem je právě zvýšení hladiny estrogenu v těle a stimulace ovulace, odstranění symptomů souvisejících s nízkou hladinou estrogenu, lepší hospodaření s vitální energií, snížení únavy, zlepšení látkové a energetické výměny, revitalizace a omlazování organismu, harmonizace psychiky i energetického systému těla,“ dodává Jana Černotová. Právě estrogen totiž stojí za většinou problémů a symptomů menopauzy a zvýšení jeho úrovně působí rovněž jako prevence osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění.

Příznivé účinky

Jako prevenci by hormonální jógovou terapii měly provozovat ženy po 35. roce života. Statisticky kolem 35. roku začíná klesat hladina estrogenu a mohou se objevit první symptomy, které se zintenzivní v přechodu. Ženy trpící na PMS, bolestivou menstruaci a silné krvácení sledují zlepšení svého stavu v poměrně krátké době. Pravidelné cvičení napomáhá k odstranění bolestí, křečí, zadržování vody v těle, psychické lability i migrén. „Chybějící menstruace se často navrací po absolvování semináře, díky stimulaci ovulace,“ popisuje zkušenosti terapeutka. „Výborné výsledky mám se ženami, které řešily neplodnost, nebo s těmi, jež se připravovaly na umělé oplodnění. Terapie totiž mimo harmonizaci hladiny hormonů pomáhá také připravit dělohu a zlepšuje výsledky přijetí vajíčka. Miminek počatých po určité době jejího praktikování jsou již desítky,“ sděluje své další pozitivní zkušenosti Jana Černotová.

Muži a hormonální jóga? Samozřejmě!

Hormonální jóga však může zlepšit kvalitu života i mužům. Terapie zvyšuje libido, kvalitu spermatu a zkvalitňuje prožívání intimního života. Navíc vyrovnává emocionální nestabilitu a deprese. „Harmonie hormonálního systému je nutnou podmínkou našeho zdraví,“ tvrdí terapeutka a cvičitelka, která se józe věnuje již od dětství. Cviky totiž navíc protahují zkrácené svaly, posilují ochabující partie a odstraňují bloky na páteři, čímž zlepšují nervové zásobení celého těla. Navíc tvarují postavu, zlepšují pohyblivost, pružnost a ohebnost těla. Prováděné sestavy cviků mohou napomoci k odstranění chronické zácpy, chronické únavy, bolestí zad, zlepšit funkci štítné žlázy, posílit imunitní systém atd.

Pomoc pro diabetiky

Podle vědeckého výzkumu prováděného ve Velké Británii a Spojených státech je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících rozvoj onemocnění stres. Právě HJT výrazně eliminuje důsledky stresu, dodává organismu zdraví a obnovuje vitalitu. Hormonální jógová terapie pro diabetiky má žádoucí vliv na žlázy s vnitřní sekrecí: pankreas, játra, štítnou žlázu a hypofýzu, harmonizuje hormonální systém a pomáhá udržovat hladinu krevního cukru. Působí detoxikačně a regeneračně, pomáhá předcházet rozvoji chronických komplikací. Není substitucí léčby, ale pomáhá onemocnění lépe zvládat a mít svůj metabolismus lépe pod kontrolou.

Cvičení pod odborným vedením

Během víkendového kurzu jste schopni naučit se sestavu, kterou pak můžete praktikovat doma. Jedná se o ucelený a do detailu propracovaný sled cviků, které je potřeba cvičit v celku, v daném pořadí, pouhých 30 minut 3x týdně. Terapeutické účinky jsou velmi silné, techniky vyžadují znalou instruktáž a odborné vedení, proto si vybírejte pouze lektorku certifikovanou Dinah Rodriguez (zakladatelka hormonální jógové terapie, která se praxí zabývá přes 50 let).

Terapie působí na žlázy s vnitřní sekrecí a pomáhá tak s odstraněním návalů, nočního pocení, psychické lability, zlepšuje se kvalita pleti, vlasů i nehtů. Příznivé výsledky byly zaznamenány u žen s cystami či myomy, které nejsou indikované k operaci. Ženy po šestinedělí mohou cvičením podpořit laktaci a eliminují tak své psychické i emocionální výkyvy.

Pokud vás hormonální jógová terapie zaujala, více se dozvíte na webových stránkách: www.hormonalni-diabetes-joga.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.