Truskavec ptačí | Moje zdraví

Truskavec ptačí

Truskavec ptačí získal své jméno proto, že jeho drobná semínka jsou na podzim potravou pro více druhů ptáků.

Popis

Truskavec ptačí (Rdesno ptačí, Polygonum aviculare) je jednoletá plazivá rostlina zelené nebo modravě zelené barvy. Některé její větve jsou poléhavé, jiné vystoupavé a rostlina jako celek vytváří husté přízemní koberce, v uzlech často zakořeňuje.

Účinné látky

Mezi účinné látky truskavce ptačího patří třísloviny, flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny, slizy a kyselina křemičitá.

Účinky na zdraví

Truskavec je stará léčivá rostlina, která odpradávna sloužila k zastavování krvácení. Dnes se používá spíš pro své stahující účinky zejména na zkažený žaludek, zánět střev a další podobná onemocnění trávicí soustavy. Jako jedna z mála bylin rozpouští a vyhání z těla močové kameny a vzácná je její vlastnost zvyšovat krevní tlak. Dále má truskavec protizánětlivé a močopudné účinky. Čaj z této bylinky je výborný při onemocnění kloubů, dně, revmatismu i při některých ženských nemocech, hlavně při silném menstruačním krvácení a výtoku. Na jaře i na podzim se truskavec používá spolu s květem vřesu při detoxikačních kúrách.

Výskyt

Přirozený výskyt zřejmě zahrnoval Evropu, severní Afriku, mimotropickou část Asie a Severní Ameriku. Člověkem byl ovšem zavlečen do celého světa, i když v tropech se vyskytuje méně. V Česku patří mezi velmi hojné rostliny, najdeme jej od teplých nížin, ale v okolí staveb se vyskytuje i ve vysokých horách.

Sběr

Sbírá se celá kvetoucí nať od června do září. Je nutné dbát na to, abychom nebrali i kořeny. Suší se ve stínu, při umělé teplotě se nesmí překročit 45 °C. Droga se nepřevrací, poněvadž křehké listy se snadno ulamují. Je bez pachu a má poněkud svíravou chuť.

Domácí recepty

Čaj na urologické potíže

Dvě lžičky řezané natě vaříme minutu ve čtvrtlitru vody. Poté 10 minut spařujeme. Používáme 2x až 4x denně.

Čaj pro silnou menstruaci

Použijeme jeden díl natě truskavce, jeden díl natě kokošky pastuší tobolky, jeden díl natě řebříčku a jeden díl natě kontryhelu. Tři lžičky směsi a zalijeme 250 mililitry vody, přecedíme a popíjíme dvakrát denně.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.