Plánujete miminko? Tyhle překvapivé tipy výrazně zvýší šanci na úspěch | Moje zdraví

Plánujete miminko? Tyhle překvapivé tipy výrazně zvýší šanci na úspěch

Plánujete miminko? Tyhle překvapivé tipy výrazně zvýší šanci na úspěch
Autor: istock.com
30. září 2023 • 05:00

Co je nejdůležitější, pokud chcete mít dítě? Nekouřit? Nepít? Ani jedno. Podstatné je vědět, kdy je možné otěhotnět. A ve čtyřiceti to rozhodně není včas. Lékaři varují, že většina lidí si to neuvědomuje a myslí si, že vše když tak vyřeší umělé oplodnění, a proto vytáhli do boje proti mýtům.

Téměř dvě třetiny lidí se domnívají, že pravděpodobnost přirozeného početí v době ovulace je přibližně 50–100 procent, což je vysoko nad realitou. Věří, že nebude problém mít dítě ve 40 letech a od umělého oplodnění čekají zázraky. Se špatnou informovaností, která pak vede k vyšší míře neplodnosti, se nyní rozhodli bojovat nejen odborníci na reprodukční medicínu.

„Informovanost v oblasti reprodukce má zásadní vliv na rozhodování o plánování rodičovství. Páry ale často vycházejí z mylných domněnek a případný problém s neplodností si nepřipouští, ani když se jim řadu let nedaří otěhotnět. Chceme to změnit,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, garant projektu Moje reprodukční zdraví a odborník na léčbu neplodnosti.

Jaké jsou první příznaky těhotenství? Podívejte se na video?

Jeho slova potvrzuje také MUDr. Petr Šonka ze Sdružení praktických lékařů. „Vzdělávací projekt vítáme. Jsme přesvědčeni, že současný stav vyžaduje systémovou edukaci. Kromě připomínání případných rizik a úskalí během preventivních prohlídek u praktických lékařů si pacienti budou moct o problematice zjistit více z materiálů v našich čekárnách a díky on-line průvodci reprodukčního zdraví pak také v klidu doma,“ popisuje MUDr. Petr Šonka ze Sdružení praktických lékařů.

O početí uvažujte s předstihem

O případném rodičovství by podle odborníků měli mladí lidé uvažovat několik let dopředu a zohlednit svůj životní styl. „Jestliže se žena v 35 letech rozhodne, že chce mít dítě, a teprve na tom začíná pracovat, je to pozdě. V této době už se jí snižuje kvalita a úměrně s tím klesá i šance na otěhotnění,“ varuje MUDr. Machač. 

Problémy s plodností má dnes přibližně každý šestý pár. Za posledních deset let se počet cyklů, jež mají vést k léčbě neplodnosti, téměř zdvojnásobil. Pomoc reprodukčních klinik vyhledávají stále starší páry. „Často k nám přijdou lidé, kteří očekávají, že se úspěšnost umělého oplodnění pohybuje kolem 80–90 procent. Přitom šance, že žena ve věku do 35 let takto otěhotní a porodí své dítě z jednoho léčebného cyklu, je jen 20–30 procent. Jakmile žena překročí hranici 40 let, můžeme se bavit maximálně o jednotkách procent,“ říká MUDr. Tomáš Bagócsi, lékař z reprodukční kliniky Reprofit. Ideální věk pro otěhotnění se pohybuje kolem 22–24 let, v Česku vystoupal průměrný věk prvorodiček nad 30 let.

 

Stres a nezdravé návyky

Kromě odkládání rodičovství do pozdějšího věku má však velmi často vliv i životní styl plný stresu a nezdravých návyků. Právě zdravou životosprávu přitom lidé snažící se o dítě obvykle podceňují, případně se její úpravě věnuje pouze žena. Přitom plodnost závisí stejnou měrou i na muži. 

Ženy by každopádně měly přestat kouřit. Chemikálie obsažené v cigaretovém kouři totiž způsobují ztrátu funkčních oocytů a mohou až o několik let urychlit nástup menopauzy. Výzkumy rovněž prokázaly, že ženám-kuřačkám hrozí až třikrát vyšší riziko neplodnosti a zvyšuje se riziko potratu. Pokud žena-kuřačka přece jen otěhotní a dítě donosí, prokazatelně se jí narodí dítě s nižší porodní hmotností, s vyšším rizikem alergií a různých nemocí oproti dětem nekuřaček.

Podobně jako u žen je i pro muže klíčové vystavit stopku cigaretám a snížit příjem alkoholu. Kouřící muži mají dle výzkumů menší počet spermií v ejakulátu, přičemž vyšší podíl jejich spermií vykazuje abnormality. Zároveň jsou jejich spermie méně pohyblivé, což dále snižuje jejich šance oplodnit ženino vajíčko. Pokud se navíc kouření vzdají oba partneři, nehrozí, že bude žena vystavena cigaretovému kouři, který je pro její plodnost a těhotenství stejně rizikový jako samotné kouření.

Železo a izoflavony

Ženy by měly přistoupit také k úpravám svého jídelníčku. Vhodné je zařadit potraviny bohaté na izoflavony a fytoestrogeny, což jsou rostlinné látky podobné ženským pohlavním hormonům. Dále je dobré dopřát organismu dostatek železa, což zajistí dostatečný počet červených krvinek, které jsou důležité pro usazení a vývoj plodu. Velký význam pak má kyselina listová

Vše o kyselině listové čtěte zde.
Další informace o kyselině listové čtěte zde.

U mužů je jejím hlavním cílem pozitivně ovlivnit tvorbu a kvalitu spermií. V tomto ohledu se vyplatí zvýšit příjem selenu, zinku, vitamínu C, E a B a antioxidantů. Například nedostatečné množství zinku snižuje hladinu testosteronu a počet spermií, chybějící vitamín C zase zhoršuje jejich kvalitu. 

Vše o potravinách pro lepší spermie čtěte zde.

Co se týče produkce spermií, pomůže k jejímu zlepšení ještě další věc: omezit saunování či koupele v teplé vodě. Tyto aktivity totiž mohou vést k přehřívání varlat, a tudíž dočasnému narušení spermatogeneze. Negativně může působit i nošení těsného prádla, nadměrně dlouhá a pravidelná jízda na kole, sedavý způsob života, mobilní telefon v kapse kalhot či pravidelná práce s notebookem na klíně.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.