Neplodnost | Moje zdraví

Neplodnost

Neplodnost může být způsobena mnoha různými příčinami u mužů i žen, případně kombinací různých faktorů, které brání těhotenství, u obou partnerů. U 1 ze 4 párů však nelze určit příčinu vůbec. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ale jedná o onemocnění, které lze léčit. Naštěstí totiž existuje mnoho účinných terapií, které šance na otěhotnění zvyšují.

Pokud se snažíte o dítě a ono to stále nevychází, nejste v tom sami, cca 10 % párů je neplodných. Neplodnost neboli sterilita, či infertilita je definována jako biologická neschopnost otěhotnět přesto, že máte nechráněný sex po dobu alespoň jednoho roku. Za neplodnost je též označován stav, kdy žena sice otěhotní, ale dítě není schopna donosit.

Příznaky

Hlavním příznakem neplodnosti není otěhotnění jako takové. Dokonce nemusí existovat žádné viditelné symptomy, jindy má žena problémy s nepravidelnou nebo chybějící menstruací. Přirozeně plodná je žena v období ovulace a přirozeně neplodná během zbytku menstruačního cyklu. V některých případech stojí za neplodností v páru hormonální nerovnováha, a to nejen u žen, ale též u mužů. U pánské části populace se s tímto problémem často pojí změna v růstu vlasů či sexuální dysfunkce. Většina párů nakonec otěhotní – s léčbou nebo – s trochou štěstí i bez ní.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Příčiny 

Mezi faktory ovlivňující mužskou neplodnost často patří abnormální produkce spermií v důsledku genetických vad nebo jiných zdravotních problémů jako je cukrovka či infekce (chlamydie, kapavka, příušnice, HIV). Dnes již víme, že i dlouhodobé vystavení se nepříznivým vlivům škodí. Jedná se především o pesticidy, chemikálie, škodlivé záření, nadměrná teplota (sauna, vířivka), ale též alkohol, kouření, steroidy nebo některá léčiva. Pak jsou tu problémy fyzikální jako např. neprůchodnost chámovodů nebo poškození reprodukčních orgánů.

Kromě již výše zmíněných problematik jsou u žen jednou z dalších komplikací (ne)plodnosti hormonální poruchy, mimo jiné syndrom polycystických vaječníků, hypertyreóza, příliš mnoho cvičení, poruchy příjmu potravy nebo nádory. Mezi další příčiny se řadí neprůchodnost vejcovodů, abnormalita dělohy či děložního čípku. U žen někdy dochází k předčasné menopauze, kdy dochází k ovariální nedostatečnosti, tzn. menstruace končí dříve, nedochází k ovulaci a uvolnění potřebných vajíček. Obvyklým jevem je také imunitní reakce ženy proti mužskému spermatu, tělo jej jednoduše nepřijímá a nedochází tak k oplodnění.

Léčba

Přesto, že je spousta biologických příčin neplodnosti, mnoho z nich je možné pod odborným dohledem zmírnit či dokonce odstranit a překonat tak nepřízeň osudu. Na základě běžných lékařských vyšetření může být doporučeno i diagnostické vyšetření (hysteroskopie, hydrolaparoskopie, 3D ultrazvuk, genetika, imunologie nebo endokrinologie) za účelem odhalení původu problémů u neplodných párů. I ti ale mohou nakonec podstoupit moderní metody umělého oplodnění a pořídit si tak vlastní rodinu.

 

Kdy jít k lékaři

Pokud Vaše snaha otěhotnět netrvá déle než jeden rok pravidelného nechráněného styku, pravděpodobně je zbytečné řešit neplodnost z odborného hlediska. Na druhou stranu by žena určitě měla navštívit svého gynekologa v případě, je-li starší 35 let a snaží se přijít do jiného stavu více než šest měsíců, má nepravidelnou nebo žádnou menstruaci, opakující se bolesti břicha nebo ji dříve byla diagnostikována endometrióza, jiné zánětlivé onemocnění pánve či podstoupila léčbu rakoviny. Taktéž potrat prodělaný v minulosti může být závažnou komplikací.

Kdy jít k lékaři

U mužů se doporučuje zajít k odborníkovi, aby odhalil správný počet a aktivitu spermií, mají-li v anamnéze onemocnění spojené s prostatickými, sexuálními či testikulárními problémy, či sami v minulosti podstoupili chemoterapii. Mnoho mužů řeší problémy s impotencí či ejakulační selhání, i to stěžuje možnost otěhotnět a je potřeba řešit s lékařem.

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.