Za problémy s plodností může být endometrióza. Mnoho žen o ní ale neví | Moje zdraví

Za problémy s plodností může být endometrióza. Mnoho žen o ní ale neví

Za problémy s plodností může být endometrióza. Mnoho žen o ní ale neví
Autor: istock.com
18. července 2019 • 06:00

Co by pár mělo varovat, že má problém? Především to, pokud žena po roce pravidelného sexu neotěhotní. Dobrá zpráva ale je, že 90 % z nich dokáží lékaři pomoci. Někdy je na vině endometrióza, se kterou se naštěstí dá bojovat.

 

V Česku je asi 15 % párů, kterým se po déle než roce snažení nedaří počít dítě. Statistiky říkají, že důvod neplodnosti bývá z 35 procent na straně ženy, z 35 procent na straně muže, u čtvrtiny párů je příčinou kombinace problémů obou partnerů a u zbylých pěti procent se na důvod nepřijde.

Důvodů, proč žena nemůže otěhotnět, je vedle poruch rytmu a neprůchodných vejcovodů několik a jedním z nich je endometrióza, kterou trpí každá desátá žena v Česku. Mnoho z nich ale o své nemoci neví. Některé varovné signály, jakými je silná bolest při sexu či menstruaci, ignorují nebo původ svých obtíží hledají jinde. Mnohdy se pak na skutečný důvod těchto problémů přijde až v okamžiku, kdy se ženě nedaří přirozeně otěhotnět.

Více o příčinách neplodnosti čtěte ZDE.

Jak onemocnění poznáte?

Kromě již zmíněné silné menstruace je problém, že nemoc se nemusí nijak výrazně projevovat a bez podrobného vyšetření se na ni nepřijde. Nejčastěji se však vyznačuje silnou bolestí břicha, a to zejména v podbřišku, což ale ženy běžně přikládají menstruačním potížím. Ve skutečnosti je ale způsobuje děložní sliznice, která se jednoduše řečeno dostane na místa, kde by být neměla.

„Při endometrióze se děložní sliznice neboli endometrium uchytí na vaječnících, vejcovodech, v okolí dělohy nebo na přepážce mezi pochvou a konečníkem. Ložiska se ale mohou v podstatě objevit kdekoliv v těle, třeba v močovém měchýři. Oddělená sliznice se pak chová stejně jako ta v děloze, tedy podléhá hormonálním změnám podle menstruačního cyklu a na základě toho mění svou strukturu,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, PhD., lékařka a ředitelka reprodukčního centra Repromeda. Ložiska pak mohou způsobovat ženám různé komplikace, počínající chronickými bolestmi, přes velmi silnou menstruaci až po neplodnost.

Pokud se žena domnívá, že trpí endometriózou, měla by neprodleně navštívit svého gynekologa a nechat se vyšetřit. Už běžná prohlídka pomocí ultrazvuku může ohledně diagnózy napovědět. Až po laparoskopii je ale možné nemoc potvrdit. Laparoskopie probíhá v celkové anestezii, takže žena během operace necítí žádnou bolest. Navíc kamera a nástroje se při laparoskopii zavádí do břicha pouze malými otvory, takže po zákroku pacientce zůstávají jen malé jizvy.

Jak probíhá vyšetření?

Jestliže se po laparoskopii potvrdí diagnóza, je možné začít s léčbou endometriózy. Ta se provádí buďto chirurgicky, kdy se ložiska mohou operativně odstranit, nebo hormonálně. „Hormonální léčba má v podstatě zabránit dalšímu růstu sliznice na místech, kde se za normálních okolností vyskytovat nemá. To však s sebou může nést i negativní vedlejší účinky, jako jsou vymizení menstruace či změny nálad. V podstatě se totiž jedná o umělé navození menopauzy. V dnešní době je však možné vyzkoušet i alternativní metody léčby, pacientky mohou zkusit například fyzioterapii, cvičení podle Mojžíšové či tradiční čínskou medicínu, se kterou máme u nás na klinice velice pozitivní zkušenosti,“ podotýká Veselá.

Některé ženy nemusí mít při endometrióze problém s otěhotněním vůbec, ale v určitých případech může toto onemocnění těhotenství velmi komplikovat. Pak je na místě konzultace v centrech zabývajících se reprodukční medicínou.

Co dokáže v léčbě neplodnosti fyzioterapie?

Nejčastější příčinou bolestivé menstruace a často i prvním znamením, že můžete mít potíže s početím, bývají svalové dysbalance v oblasti pánve, které umí rychle a trvale napravit cílená fyzioterapie. Ta pak vede až k vychýlené kostrči. Další příčinou může být blokáda žeber nebo na páteři, dokonce i zdánlivě nesouvisející, jako je například blokáda na přechodu lebky a prvního krčního obratle. “Reprodukční orgány jsou spjaty se svaly pánevního dna a funkčně souvisí s bránicí, hlubokými svaly páteře i se svaly upínajícími se na stehenní kost. Není proto výjimkou, že bolest při menstruaci způsobuje nerovnováha svalů úplně jinde v těle,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

 

Co pomáhá? Například známá metoda Ludmily Mojžíšové pro podporu fertility, která byla původně vypracována pro rehabilitaci sportovců s bolestmi zad. Bolestivá menstruace a problémy s početím pak bývají spojené nádoby se stejnou příčinou – dysbalance svalového aparátu. Náprava pomocí fyzioterapie bývá rychlá a účinná. Růžová pilulka, hormonální léčba nebo dokonce umělé oplodnění jsou rázem zbytečné.

Každá žena s bolestivou menstruací by měla nejprve spolu s gynekologem vyloučit orgánové onemocnění a potvrdit funkčnost reprodukčních buněk, poté je možné obrátit se na fyzioterapeuta.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.