Syndrom polycystických ovarií: Příznaky, projevy, léčba, otěhotnění, menstruace | Moje zdraví

Syndrom polycystických ovarií

Syndrom polycystických ovarií je gynekologické onemocnění, které je způsobeno hormonální nerovnováhou. Tělo totiž produkuje více mužského hormonu, v důsledku čehož dochází k zastavení ovulace, absenci menstruace a naopak zvýšení androgenních rysů, jako je třeba růst ochlupení na místech, kde se u žen nepředpokládá. Jako třeba na prsou či zádech.

Kromě toho mají i další mužské rysy, jako je třeba nadváha se zadržováním tuku v oblasti typické pro muže, tedy kolem břicha, anebo vypadávání vlasů. Jde o jednu z nejčastějších endokrinologických poruch u žen, trpí jí zhruba 5–10 % žen v reprodukčním věku. Často bývá také příčinou neplodnosti.

Příčina vzniku

Jasnou příčinou vzniku polycystických ovarií je hormonální nerovnováha. Konkrétně je to nadměrná produkce mužských hormonů. K té dochází kvůli zvýšené stimulaci hypofýzy, která pak uvolňuje více luteinizačního hormonu. Ten je v ženském těle běžně přítomný a má na starosti, společně s dalšími hormony, správný menstruační cyklus. Pomáhá k uvolnění folikulárních buněk, které produkují estrogen a progesteron. Jenže pokud je produkce luteinizačního hormonu příliš vysoká, buňky začnou být přetíženy a vytváří přitom mužské hormony, kterým se také říká androgeny.

Postihuje

ženy

Projevuje se

V souhře toho všeho nedochází k uvolňování vajíček, které jsou ve folikulech obaleny. Při nedostatečné produkci hormonů estrogen a progesteron nemůžou folikuly prasknout, a tak vajíčko nemůže zahájit svoji cestu k ovulaci. Vajíčka se pak v ovariích hromadí a rostou. Ovšem důvod, proč najednou dochází ke zvýšené stimulaci hypofýzy a následnému zvýšenému vyplavování luteinizačního hormonu, není znám.

Další teorií vzniku polycystických ovarií je rezistence lidského organismu vůči inzulinu. Ten je důležitý, aby vpravil glukózu do buněk. Pokud se tomu neděje, buňky nemají živiny. Glukóza se pak hromadí v krvi namísto toho, aby pronikala do buněk. Pokud člověk inzulinovou rezistenci neřeší, může to vést k řadě onemocnění. Kromě diabetu druhého stupně, vysokého cholesterolu, tlaku nebo srdečních onemocnění to může být právě i syndrom polycystických ovarií.

Příznaky

Zřejmě nejzjevnějším projevem syndromu polycystických ovarií jsou poruchy menstruačního cyklu. Ženy mají nepravidelnou menstruaci, případně velmi slabou, kdy téměř nekrvácí. To vše v důsledku absence ovulace. Protože tělo vyplavuje více mužských hormonů, ženy trpící syndromem polycystických ovarií mohou pozorovat růst ochlupení na místech, kde to u nich nebývá úplně obvyklé. Můžou to být obličej, hrudník, ale i břicho nebo záda. Jednou z indikací k polycystickým vaječníkům může být i nadváha. Často jde tato nemoc ruku v ruce s diabetem II. typu.

Nemoc může vést k dalším zdravotním problémům s příznaky spojeným. Kromě zmíněné cukrovky a neplodnosti pacientkám hrozí vyšší tlak, cholesterol, kardiovaskulární onemocnění, deprese a úzkostné stavy, cévní mozková příhoda, dysplazie a rakovina vaječníků. Není radno podceňovat příznaky nemoci, potažmo léčbu samotnou

Léčba

Léčba polycystických ovarií je běh na dlouhou trať. Velmi záleží na tom, čeho chce žena docílit, zda jí jde pouze o vymýcení příznaků, anebo třeba ještě o případné těhotenství. V každém případě se musí připravit na to, že kromě léčby pomocí medikamentů bude muset změnit svůj životní styl, začít držet dietu a upravit celkově svoji životosprávu.

Důležité je odhalit příčinu nemoci a tu léčit. V případě inzulínové resistence lékař předepíše antidiabetika. Ta pomohou i ke snížení hladiny androgenů v těle. Pakliže žena neovuluje a přeje si ještě otěhotnět, léčí se nemoc tzv. antiestrogeny, které mají znovu obnovit ovulaci. V tomto případě může lékař přistoupit i k chirurgické operaci. Ta se provádí nejčastěji laparoskopicky, kdy jsou odstraněny cysty a tužší horní vrstva je ztenčena, aby mohly folikuly lépe pronikat do vaječníků.

Nicméně ať už je příčina jakákoliv, žena by měla změnit životosprávu a zhubnout. Většina příznaků se poté zlepší a vymizí. K tomu může přidat hormonální léčbu. Na problémy se zvýšeným ochlupením a akné se doporučuje užívat hormonální antikoncepci, která potlačí zvýšený výskyt mužských hormonů. Než se ale vše srovná do normálních kolejí, trvá to dlouho, a tak si žena musí dopomáhat různými kosmetickými prostředky.

Bylinky

Přírodní léčba by neměla stát sama o sobě, ale jako součást konzervativní léčby. Pak může výrazně pomoct a zlepšit stav pacientky. Z bylinek se doporučuje užívat šalvěj, pampelišku nebo vitex. Při změně stravování by žena měla nejen vynechat rafinované cukry, ale také kávu, která může ovlivňovat hladinu cukru v krvi, alkohol a transformované tuky.

Naopak by se pacientka měla snažit konzumovat co nejvíce přírodních potravin, které nejsou nijak chemicky upravované

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Nejdůležitější prevencí je zdravý životní styl. Dostatek pohybu a zdravá strava. Pokud žena netrpí nadváhou, riziko vzniku polycystických ovarií se snižuje. Do jídelníčku zařaďte fytoestrogeny, esenciální mastné kyseliny, dostatek bílkovin, ovoce a zeleniny a vlákniny. Dále jsou určitě jedním z důležitých prevenčních opatření také pravidelné návštěvy u gynekologa, zejména po 60. roce života.

Komplikace

Vše to jde ruku v ruce a pokud žena trpí syndromem polycystických ovarií, pak se zvyšuje riziko, že později během života onemocní i diabetem II. stupně. Dále jsou s touto nemocí spojeny nemoci srdce a cév, jako jsou ateroskleróza, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol. Může to být i mozková příhoda či infarkt. Hrozí i větší riziko rakoviny děložní sliznice.

Kdy jít k lékaři

Jestli pozorujete některé z komplikací spojených se syndromem polycystických ovarií, navštivte lékaře. Případně pokud to trvá delší dobu a žena není schopna otěhotnět, lékař by měl prověřit, jestli není důvodem právě tato nemoc.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.