Tyhle drobnosti vám způsobují větší úzkost, než si myslíte. S čím okamžitě přestaňte? | Moje zdraví

Tyhle drobnosti vám způsobují větší úzkost, než si myslíte. S čím okamžitě přestaňte?

  • Tyhle drobnosti vám způsobují větší úzkost, než si myslíte. S čím okamžitě přestaňte?
    Autor: istock.com
    11. června 2019 • 06:00

    Nemoc blízké osoby, důležitá schůzka, mindrák z nadváhy. Jsou věci, které nás stresují a moc dobře o nich víme. Existují ale i další důvody, které způsobují ve vašem těle i mysli napětí. Sice malé, ne tak zjevné, ale konstantní. A protože jsou tu stále, škodí vaší psychice i tělu mnohem více, než si myslíte. Které věci to jsou?

    Spíte méně, než potřebujete

    „Spánek je věc číslo jedna, to vždy zdůrazňuji,“ říká Elizabeth Ward, psycholožka z Bostonu. Pokud spíte méně, než vaše tělo potřebuje, nemůžete pak správně fungovat. A to jak fyzicky, tak psychicky. Permanentně nevyspalí lidé jsou nemocnější, hůře se soustředí a přemýšlejí, hůře si pamatují a jsou mnohem více ve stresu. A kvůli stresu pak hůře usínají. Je to začarovaný kruh, ze kterého vám pomůže jen pravidelný spánek v průměru 7 až 8 hodin.

  • Chybí vám zeleň

    Výzkumy ukazují, že ke zmírnění úzkosti pomáhá i zelené prostředí. A naopak, pokud zeleň chybí, člověk ji postrádá. V některých nemocnicích se využívá péče o květiny a jejich aranžování jako terapie ke zlepšení nálady a snižování stresu pacientů. Pokud alespoň trochu zahradničíte, víte o čem je řeč. Pokud ne, zkuste to. Stačí chvilka denně. Zejména po náročném úkolu nebo stresové situaci věnujte chvíli květinám či zahrádce. Nebo se alespoň jděte projít a chvíli se dívejte v parku na stromy. Pohled do zeleně má příznivý vliv nejen na mysl, ale i třeba na unavené oči.

  • Odpočíváte na gauči

    Konečně přijdete domů z práce a jediné, co zvládnete, je sednout si do křesla nebo na gauč a odpočívat. Jenže není tajemstvím, že takový druh relaxace naopak stres a nepříjemné pocity spíše zhoršuje. Čím víc sedíte, tím hůř vám je. Jakákoliv fyzická aktivita, cvičení i chůze do krámu, uvolňuje v těle endorfiny a zabraňuje pocitům úzkosti.

  • Nejste na přímém světle

    Slunce a tma ovlivňují, jak se člověk cítí. Pokud se pohybujete v prostředí přirozeného světla, vaše tělo vyplavuje více serotoninu, který je spojován s pocity spokojenosti. Jen si vzpomeňte na období, kdy se dny začínají krátit a kdy se v zimě stmívá dříve. Někteří mají z nedostatku denního světla takzvané sezónní deprese. Pokud jste celý den zavřeni v kanceláři, nemusíte pociťovat přímo sklíčenost. 

  • Neřešíte nepořádek

    Nechcete se stresovat úklidem, probíráním starých věcí a chcete být prostě v pohodě? Jenže i to má své hranice. Lékaři vysledovali, že ženy, které žijí v přeplněném domově, mají vyšší hladinu stresového hormonu kortizolu. V pohodě tedy nebyly. "Náš mozek totiž vnímá nepořádek jako nedokončený úkol. Pro většinu lidí je nedokončená aktivita stresující nebo alespoň znepokojující," vysvětluje psycholožka Sherrie Bourg Carter. Pokud jste ještě nepronikly do metody úklidové guru Marie Kondo, máte úkol na prázdniny.

  • Pijete méně, než je třeba

    K zajímavému zjištění dospěli vědci v roce 2017 v Annals of Nutrition & Metabolism, kdy provedli velkou analýzu zdravotních údajů sledovaných lidí. Zjistili, že už i mírná dehydratace může negativně ovlivnit fungování mozku a stejně působí na náladu člověka. Myslete tedy na dostatek tekutin, a to nejen ve vedrech.

  • Jíte polotovary

    Průmyslově zpracované pochoutky neohrožují jen vaši váhu a srdce, ale mají vliv i na to, jak se cítíte. Pokud brambůrky, tyčinky a sušenky vyměníte za sušené ovoce, projeví se to i na vaší náladě. "Za změnou k lepšímu stojí polyfenoly, které jsou v ovoci a zelenině obsažené," říká specialistka na výživu Jaclyn London. Polyfenoly slouží jako antioxidanty a patří mezi nejúčinnější látky v boji proti volným radikálům. Ovlivňují také produkci spánkového hormonu melatoninu, který má také vliv na to, jak se cítíte.

  • Nesnídáte

    V ranním spěchu máme často tendenci ošidit snídani nebo ji úplně vynechat a pak to dohnat na dřívějším obědě. Jenže to se zkrátka nevyplácí. Pokud tělo nedostatek po ránu nedoplní potřebnou stravou, dochází k poklesu hladiny cukru, což se odráží na vašich pocitech. Ačkoliv si to neuvědomujete, tak pocit úzkosti a celková nepohoda může souviset právě s vaším ránem.

  • Máte spoustu přátel na sociálních sítích

    Že jste díky sociálním sítím našli své dávné známé? A řada z nich vám píše, jak vám to sluší, máte hezké děti... Jenže každodenní sledování příspěvků u mnoha lidí vyvolává spíše pocity zmaru a úzkosti. Proč všichni někam jezdí, a já ne? Tolik kamarádů na oslavě narozenin? Všichni mají úspěšné děti, večeří v restauracích a skáčou s padákem? Neporovnávejte se s ostatními. Všichni víme, že to, co vidíme, často ani není takové, jak na fotce vypadá. A že ti lidé také žijí jiné okamžiky, které nejsou zdaleka tak idylické. Tak i když to víte, netrapte se věčným scrolováním fotek a jděte raději s přáteli na sklenku. S těmi reálnými.

  • Odreagováváte se alkoholem

    Sklenka dobrého vína po večeři zní jako skvělý způsob odreagování. Jenže k dobré relaxaci a odpočinku vám nepomůže. Je známo, že po skleničce či dvou se lépe usne, to potvrzují i odborníci. Spánek však následně není tak kvalitní a hluboký. V noci se častěji probouzíte a ráno se budíte unavení a se špatnou náladou.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.