Nejlepší bylinky na ženské potíže. Porazí bolestivou menstruaci i záněty | Moje zdraví

Nejlepší bylinky na ženské potíže. Porazí bolestivou menstruaci i záněty

Nejlepší bylinky na ženské potíže. Porazí bolestivou menstruaci i záněty
Autor: istock.com
20. května 2020 • 06:00

Být ženou je svým způsobem výsada – jen žena dokáže pod srdcem nosit dítě, porodit ho a kojit. Jsou ovšem případy, kdy z tohoto údělu nejsme právě nadšené – v případech, jako jsou záněty, bolestivá menstruace, výtoky, nebo když bychom rády otěhotněly, a ono se nedaří. S většinou těchto problémů nám ale mohou pomoci léčivé bylinky.

Mnoho problémů s ženskými potížemi vyžaduje lékařskou radu a konzultaci, některým ale můžeme pomoci přírodní cestou, případně tímto způsobem podpořit již předepsanou léčbu. Podívejme se blíž na tři bylinky, které jsou pro ženy jako stvořené – kontryhel, řebříček a jetel luční. Vše o jejich účincích nám prozradila zkušená bylinkářka a doporučila nám i několik receptů.

Velký přehled bylinek proti nejrůznějším nemocem najdete zde.

Kontryhel obecný

„Kontryhel je již od dávných dob považovaný za ryze ženskou bylinku, což se odráží i v lidových názvech – bylina panny Marie, ženský plášť či pláštíček panny Marie,“ říká bylinkářka Markéta Janďourková. „Říká se mu i nebeská rosa – to má svůj původ v jevu zvaném gutace. Kontryhel vylučuje svými lístky kapičky tekutiny, které jsou často nesprávně považované za rosu. Dívky si jí dříve omývaly obličej, aby získaly věčné mládí a krásu,“ líčí odbornice.

Kontryhel obsahuje třísloviny, hořčiny, éterické oleje, kyselinu salicylovou, pryskyřici, lecitin, fytosteriny a tanin. „Působí močopudně, posiluje žaludek, napomáhá hojení ran, zabraňuje zánětům, ovlivňuje menstruaci a podporuje tvorbu mléka,“ vyjmenovává jeho účinky Markéta Janďourková.

Sedací koupel s kontryhelem

Tato bylinná sedací koupel pomáhá jako podpůrný prostředek léčby výtoku a při zánětu vaječníků (samozřejmostí je návštěva lékaře, při zanedbání stavu hrozí i neplodnost!). „Ihned po koupeli si oblečte teplé ponožky, vlezte si pod teplou deku a odpočívejte. Tím účinky koupele ještě podpoříte,“ doporučuje bylinkářka.

A jak si koupel připravit? Vezměte stejný díl kontryhele, majoránky, přesličky rolní a dubové kůry, vše důkladně smíchejte a 200 gramů směsi povařte 20 minut. Přeceďte a přidejte do vody připravené ke koupeli. Při zánětu vaječníků opakujte 2x týdně po dobu šesti týdnů.

Kontryhelový čaj

Kontryhelový čaj posiluje ženské orgány, vyhlazuje tkáň, působí protizánětlivě a udržuje organismus v rovnováze. Podle bylinkářky ho ale ocení i budoucí maminky. „Pokud ho budete pít 2 šálky denně, šest týdnů před očekávaným termínem porodu, měl by napomoci jeho lehkému průběhu,“ říká bylinkářka.

Čaj připravíte tak, že 1 čajovou lžičku sušeného kontryhele zalijete 250 ml vroucí vody, necháte 7 minut louhovat a přecedíte.

O dalších bylinkách vhodných pro přípravu čaje čtěte zde.

Řebříček obecný

Řebříček, zvaný také matčina bylina, myší chvost, panenská bylina, persán či iva, je další bylinkou pomáhající v boji se ženskými obtížemi. „Obsahuje kafr, thujon, eukalyptol, třísloviny, flavonoidy, kumarin a sodík. Působí protizánětlivě, antisepticky, uvolňuje křeče, ovlivňuje menstruaci a je močopudný,“ popisuje bylinku Markéta Janďourková.

Čaj proti menstruačním křečím

Šálek tohoto čaje pijte třikrát denně, a to dva dny před očekávanou menstruací a ještě sedm dní po ní. Pak kúru ukončete až do příští periody. „Smíchejte po 20 g sušeného řebříčku, kontryhele, mochny husí, heřmánkových květů a meduňky, zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 7 minut odstát, přeceďte a pijte mezi jídly,“ prozrazuje recept bylinkářka.

Řebříčková tinktura

Pokud nechcete pít čaj, můžete užívat řebříčkovou tinkturu. Pomáhá při menstruačních křečích, bolestech břicha, průjmu, žaludeční slabosti a bolestech hlavy.

Jeden díl čerstvého řebříčku zalijte pěti díly vysokoprocentního alkoholu (například vodkou) a nechte 14 dní stát v teple. Denně protřepávejte. Po uplynutí doby přeceďte, slijte do lahvičky z tmavého skla a v případě potřeby užívejte 10–15 kapek na kostku cukru.

Jetel luční

Velice rozšířená rostlina, o které mnozí ani netuší, že také patří mezi léčivky. Je známý i pod názvy štajerka, jatelina, jetel červený, koničina či jetel kočičí. Obsahuje fytohormony, flavonoidy, kumarin, glykosidy, vitamíny, minerální látky a asparagin. Uvolňuje křeče, je močopudný a podporuje tvorbu estrogenu.

Nápoj pro podporu otěhotnění

Je vhodné tuto kúru dodržet alespoň dva měsíce a zde uvedené množství nápoje pít po celý den.

„Nápoj připravíte tak, že zalijete hrst čerstvých květů jetele, 1 polévkovou lžíci mátových lístků a 2 polévkové lžíce listů maliníku 1 litrem vlažné vody a necháte přes noc odstát. Pak přeceďte. Při otěhotnění kúru přerušte a vraťte se k ní až několik málo týdnů před plánovaným termínem porodu,“ doporučuje bylinkářka.

Čaj pro ženy v období přechodu

Jetel luční obsahuje fytoestrogeny velmi podobné našemu estrogenu. „Při klesající produkci estrogenu a s tím spojenými problémy může tedy jetel luční výrazně pomoci od nežádoucích efektů tohoto poklesu. Zde uvedeného čaje pijte 4 šálky denně – tedy 1 litr. Můžete si připravit celé množství najednou nebo každou dávku zvlášť,“ říká Markéta Janďourková.

Zalijte 4 polévkové lžíce sušených květů jetele ¼ l vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Pak přeceďte. Pijte neslazené.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.