Syndrom polycystických ovarií: Příznaky, diagnóza, léčba | Moje zdraví

Syndrom polycystických ovarií vede k neplodnosti i k rakovině. Jak ho poznáte?

Syndrom polycystických ovarií vede k neplodnosti i k rakovině. Jak ho poznáte?
Ultrazvuk prozradí netypické uspořádaní vaječníků • Autor: iStock.com
6. března 2018 • 06:00

Syndrom polycystických ovarií (vaječníků) se nejčastěji objevuje u žen v produktivním věku. Bohužel u řady pacientek vede k neplodnosti a zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Dá se nějak tomuto syndromu vyhnout? Jaká je nejlepší prevence a jak poznáte jeho příznaky?

Základním problémem, který tuto nemoc způsobuje, je nerovnováha ženských a mužských pohlavních hormonů. „Mužské pohlavní orgány jsou totiž substrátem pro produkci ženských pohlavních hormonů. Při uváděném syndromu jsou vaječníky nadměrně stimulované podvěskem mozkovým. Kvůli tomu následně dochází ke zmiňované nerovnováze,“ popisuje praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že ženy s tímto syndromem mají také zvýšenou hladinu inzulinu v krvi.

Mezi hlavní komplikace, které se u žen se syndromem polycystických ovarií (mezinárodní zkratka PCOS) objevují, patří poruchy oběhového systému a také cukrovka. „U pacientů dochází ke kornatění tepen a může se u nich projevit i takzvaná spánková apnoe, což je porucha dýchání, při které dochází k dočasné zástavě dechu. Bohužel se u takto nemocných žen objevuje i větší riziko vzniku rakoviny děložního čípku,“ upozorňuje lékařka.

Jaké jsou příznaky polycystických ovarií?

Jedním z hlavních příznaků je nadměrné působení mužských hormonů. „Mezi další pak patří úplně chybějící či velmi omezená ovulace. Hlavním problémem a znakem jsou pak cysty na vaječnících, které mají obvykle průměr až 9 milimetrů. Povrch vaječníků je v tomto případě hladký, chybí zde totiž jakékoliv známky již uskutečněných ovulací,“ vysvětluje lékařka. Níže najdete přehled všech nejběžnějších příznaků PCOS.

Nepravidelná menstruace

Běžným znakem PCOS je u mnoha žen nepravidelná menstruace. Mezi jednotlivci ale podle odborníků mohou existovat velké rozdíly. „Nepravidelnost se může objevit jednou za několik měsíců, ale třeba i jednou za půl roku,“ podotýká lékařka.

Pomůže ultrazvuk

Odborníci se shodují, že je velmi problematické vůbec zjistit, že tímto onemocněním trpíte. V tomto případě nám tak pomůže klasický ultrazvuk, který prozradí netypické uspořádání vaječníků.

Neplodnost

Jak už jsme si říkali, PCOS je jednou z hlavních příčin ženské neplodnosti. „Faktem ale zůstává, že i přesto může většina žen s tímto onemocněním otěhotnět. Pacientky totiž mohou používat i různé léčebné postupy pro plodnost, například se jedná o lék klomifen, který pomáhá s ovulací.

Více o neplodnosti způsobené syndromem polycystických ovarií čtěte na maminka.cz.

Abnormální růst chlupů

Až 70 procent žen s PCOS má zkušenosti s hirsutismem neboli nežádoucím růstem chlupů. „Objevit se nám mohou na bradě, pod nosem či na hrudníku. Obvykle jsou tmavé a hrubé. Tento stav způsobují mužské hormony, které v těle pacientky cirkulují,“ podotýká Nováková s tím, že PCOS nemusí být jedinou příčinou této nemoci. Například chlupaté nohy a paže mezi příznaky PCOS rozhodně nepatří.

Plešatost

Kvůli abnormálnímu chování hormonů se u žen může objevit i plešatost. Tohoto symptomu se může pacient zbavit léčbou formou hormonální antikoncepce.

Akné

Jedním z příznaků je i výrazné akné, samozřejmě jej ale můžeme na obličeji mít z mnoha jiných důvodů. „Pokud je příčinou tvorby akné přílišné množství testosteronu, může jako léčba opět pomoct hormonální antikoncepce,“ radí lékařka.

Obezita

Jak už jsme uváděli, jedním z příznaků může být i obezita. Vždy je ale samozřejmě nutná konzultace s lékařem, není možné si diagnózu podle výše popsaných bodů udělat sám.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.