Nošení tamponů v noci? Tohle o tom říká gynekoložka | Moje zdraví

Nošení tamponů v noci? Tohle o tom říká gynekoložka

Nošení tamponů v noci? Tohle o tom říká gynekoložka
Autor: istock.com
4. května 2021 • 06:00

Většina žen v produktivním věku se po dobu zhruba pěti dní v měsíci neobejde bez kontinuálního používání intimních hygienických pomůcek pro ženy. Mezi nejrozšířenější patří vložky, ale stále oblíbenější jsou u žen i tampony. Ohledně jejich používání během noci ale panují pochybnosti a také mnohé fámy. Jak to tedy s používáním tamponů v noci skutečně je?

Praktické tampony

Tampony volí během menstruace stále větší počet žen, a to především kvůli komfortu a spolehlivosti, kterou tampony nabízejí. Na rozdíl od vložek při jejich používání není cítit žádný zápach, nedochází k opruzeninám či podráždění kůže a při správném použití nehrozí ani ušpinění prádla. Zároveň díky tamponům mohou ženy i během menstruace například provozovat vodní sporty, což s vložkami rozhodně nelze.

Vyvarujte se chyb při nošení tamponů. Více čtěte zde.

Základní pravidla při používání tamponů

Aby tampony správně fungovaly a zároveň neohrozily nijak zdraví ženy, je potřeba dodržet několik zásad. Tou první je správná volba velikosti. Příliš malý tampon způsobí, že bude protékat, příliš velký zase vyvolá u ženy nepříjemný pocit během nošení. Druhým důležitým krokem je pak dodržení hygieny při jejich zavádění a také pravidelná výměna tamponů. Tampon by neměl být používán déle než 8 hodin – a to i v případech, kdy je krvácení jen mírné.

Použití tamponů v noci

Právě s časovým limitem pak souvisí i používání tamponů v noci. „Nošení menstruačních tamponů v noci nelze označit za nevhodné. Pravidla používání tamponů během noci jsou velmi podobná těm, která je nutné dodržovat při denním používání. Samozřejmostí je čistota rukou, správně zvolená velikost tamponů a pohodlné a hygienické zavedení. Maximální doba ponechání tampónu není stanovena, výrobci většinou uvádějí 4–8 hodin, což lze i při nočním nošení přibližně dodržet. Obecně lze říci, že tuto menstruační pomůcku mohou využívat ženy, kterým tato forma vyhovuje, ideálně ženy bez zvýšené pohotovosti k poševním i jiným infekčním onemocněním,“ radí MUDr. Petra Herboltová, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava.

Syndrom toxického šoku

Během spánku je možné tampon klidně použít, ale nový tampon měl být zaveden vždy těsně před usnutím a ráno ihned vyměněn za nový. Při nošení tamponů po delší dobu totiž hrozí propuknutí syndromu toxického šoku. „Čím déle je tampón zaveden, tím více zvyšujeme riziko infekčních komplikací, z nichž nejzávažnější je syndrom toxického šoku způsobený streptokokovou bakterií,“ vysvětluje MUDr. Petra Herboltová, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava.

Syndrom toxického šoku je infekční onemocnění vyvolané zlatým stafylokokem, případně streptokokem. Pokud se tyto bakterie dostanou do našeho těla, začnou produkovat do svého okolí toxické látky, které náš organismus poškozují a mohou dokonce ohrozit člověka na životě. Mezi typické projevy syndromu toxického šoku patří zvýšená teplota, vyrážka, petechie, snížený krevní tlak a zažívací obtíže, stejně jako bolesti svalů. Léčba spočívá v užívání antibiotik.

Jaké tampony volit na noc

Pokud chcete pro noční použití volit co nejvhodnější variantu tamponů, pak hledejte především mezi těmi s vyšším obsahem bavlny. Často můžete sehnat i přímo tampony určené pro použití v noci s příslušným označením.

Pro koho nejsou tampony vhodné

Tampony obecně nejsou příliš vhodné pro ženy s poruchami imunity, alergiemi, opakovanými záněty pochvy, změnami na děložním čípku, se zavedeným nitroděložním tělískem a také pro ženy těhotné. Ve všech uvedených případech je vhodné tampony nahradit jinými prostředky, a to zejména v noci.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.