Problémy s otěhotněním ovlivňuje obezita i nezdravé hubnutí | Moje zdraví

Problémy s otěhotněním ovlivňuje obezita i nezdravé hubnutí

Problémy s otěhotněním ovlivňuje obezita i nezdravé hubnutí
Autor: istock.com
13. října 2023 • 05:00

Čtvrtina žen v Česku je obézních. Pokud se tedy rozhodnou otěhotnět a nebude se jim to dařit, možná jim odborníci poradí zhubnout. Nejnovější studie totiž dávají do souvislosti množství tuku v těle a neplodnost. 

Proč obezita škodí plodnosti? Tuková tkáň totiž vytváří látky, které poškozují vaječníky, tím i vajíčka, ale také zhoršuje průběh těhotenství. Dokonce může dojít k poškození plodu. Studii švédských vědců zveřejnil prestižní časopis British Medical Journal v roce 2017. Vyplývá z ní: Čím vyšší index BMI, tím vyšší riziko postižení.

Vliv na potíže může mít kromě jiného i zhoršená schopnost těla dodat živiny dítěti prostřednictvím placenty. Problémem jsou samozřejmě i následky obezity v době vysokého krevního tlaku a cukrovky.

Obezita často souvisí s nadměrným příjmem cukru? Jak se ho zbavit? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Jak přestat sladit ve velkém? Tady jsou 2 jednoduché trikyVIDEO 

Vyšší riziko potratů

Na problematiku obezity pak narážejí i lékaři v centrech asistované reprodukce. „Cílem léčby neplodnosti není počít, ale porodit zdravé dítě. U obézních matek je vyšší riziko potratů i předčasných porodů. Setkáváme se také s vyšším výskytem těhotenské cukrovky a vysokým tlakem. V případě, že je dítě rozeno císařským řezem, dochází často ke špatnému hojení jizvy. Na zdraví není ohrožena pouze matka, ale i dítě. Špatnou výživou v těhotenství získává miminko sklon k poruchám metabolického systému a rodí se abnormálně velké,“ popisuje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D. z IVF Clinic.

V některých státech lékaři pacientky, které přesáhnou určitou hranici BMI, ani s neplodností neléčí a nejdříve jim doporučí zhubnout. Za úspěch se obecně považuje snížení hmotnosti alespoň o pět procent.

Tuková tkáň ovlivňuje hormony

Vysoká hmotnost totiž také negativně ovlivňuje tvorbu hormonů a způsobuje poruchy menstruace a ovulace. U mužů se zhoršuje kvalita spermiogramu. „Ne každý člověk, který trpí nadváhou nebo obezitou, bude mít potíže s početím dítěte. Je ale prokázáno, že obezita ovlivňuje hormonální situaci v těle ženy. V tukové tkáni se totiž produkují hormony, které způsobují nepravidelný cyklus. Může jít o poruchy menstruace nebo ovulace. Pacientky to bohužel většinou nerady slyší a nechtějí si přiznat, že by problém s početím mohl být právě v jejich životním stylu,“ říká MUDr. Štěpán Machač, Ph.D. z IVF Clinic. 

Podle lékařů nebývá překážkou početí dítěte mírná nadváha, ale opravdu až obezita, kdy index tělesné hmotnosti (BMI) přesáhne číslo 30. „Přibližně 20 procent pacientek, které se u nás chtějí léčit, má problém s vyšší hmotností,” vysvětluje MUDr. Pavel Otevřel z kliniky reprodukční medicíny Reprofit.

Nižší kvalita spermií

Obezita neovlivňuje jen plodnost žen, přestože jsou u nich změny lépe prokazatelné. Podle lékaře má vliv i na spermie. „Obézní muži mohou mít problém se samotnou souloží. Je třeba si také uvědomit, že nestačí pouze zplodit dítě, ale je třeba se o něj i postarat. Obezita a s ní často spojený nezdravý životní styl negativně ovlivňují kvalitu života a lidem hrozí závažné zdravotní komplikace v podobě cukrovky, vysokého tlaku a dalších nemocí,“ říká MUDr. Machač.

O dalších příčinách neplodnosti čtěte zde.

Početí dítěte komplikuje nečekaně i nezdravé hubnutí, a to zejména u žen. Mezi dietou a snahou o přirozené početí či IVF by měly uplynout alespoň tři měsíce. „Při rozpadu tukových buněk se tvoří látky, které mohou poškozovat DNA, což vede i k poruše plodnosti. Z toho důvodu doporučuji všem pacientkám pouze pozvolné zdravé hubnutí, a to s dostatečným předstihem před početím dítěte,“ uzavírá MUDr. Otevřel.

Další tipy na zdravé hubnutí najdete zde.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.