Ostružiník křovitý | Moje zdraví

Ostružiník křovitý

Ostružiník (Rubus) je velký, systematicky složitý rod rostlin z čeledi růžovité. Jejich plody jsou známé jako ostružiny a maliny. Jsou to vzpřímené nebo plazivé keře s ostny, případně též vytrvalé byliny. Mají celou řadu zdravotních účinků.

Popis

Ostružiník křovitý neboli obecný je samosprašný trnitý keř, dorůstající až 2 metrů, s chutnými plody velkými až dva centimetry (tmavé ostružiny). K druhu ostružiník křovitý se u nás řadí zhruba stovka dalších druhů, které se vzájemně kříží, a je proto složité určit je blíže. Ostružinový květ začíná kvést v červnu a jeho květy mají bílou barvu, případně s narůžovělým nádechem. Listy mají různou velikost i tvar a mohou být lysé nebo chlupaté. Vyšlechtěny byly i beztrnné odrůdy.

Účinné látky

Ostružiníkové lístky obsahují organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny, pektiny a minerální látky. Ostružiny jsou bohaté především na vitamín C, který podporuje imunitní systém a urychluje hojivé a regenerační procesy v těle. Kromě vitaminu C mají i vyšší zastoupení vitaminu A, E a K a také s jejich pomocí můžete doplnit zásoby železa, zinku, fosforu, hořčíku, draslíku či vápníku.

Čím nám prospívají ostružiny? Více čtěte zde.

Účinky na zdraví

Ostružiny zlepšují stav cévního systému, doporučují se při aterosklerózekřečových žiláchhemoroidech a díky zvýšenému prokrvení i při poruchách erekce. V těchto případech ale musíme užívat sušené plody, a to nejlépe z planě rostoucích keřů a hlavně dlouhodobě. Čaj z plodů je velmi chutný, oslazený medem můžeme podávat i dětem při jakýchkoli plicních problémech (zánět horních i dolních cest dýchacích, zápal plic, kašel). 

Čerstvé plody by si měli odpustit lidé se záněty střev, žaludku a žaludečními vředy nebo poruchami činnosti žlučníku

Listy (opět sbírané z planých rostlin) léčí průjem, záněty a krvácení v trávicím a močovém ústrojí (zánět močového měchýře, žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy, dyspepsie, dráždivý tračník), kloktat můžeme i při aftech a dalších zánětech v krku a ústech.

Výskyt

V České republice se vyskytuje hojně, dále na celém území Evropy a v západní Asii. Najdeme ho v lesích, křovinách, vřesovištích, volně ležících půdách, podél cest a lesů, na železničních náspech.

Sběr

Listy ostružiníku se sbírají v červnu a v červenci, tedy v období květu, kdy jsou listy stále mladé a svěží. Ostružiny sbíráme podle jejich aktuální zralosti, nejčastěji v srpnu a září. Dobu sběru poznáme snadno podle barvy plodů. Dobře vyzrálé ostružiny jsou téměř černé. Plody ostružin mají pevnější dužinu než maliny.

Domácí recepty

Čaj

Pro přípravu čaje potřebujeme 2 lžičky listů a 250 mililitrů vroucí vody. Čaj necháme 10 minut louhovat a následně přecezený popíjíme po douškách.

Kapky

Ze dvou lžic ostružiníku a 200 ml 60% lihu necháme louhovat po dobu 14 dní na teplém místě, každý den protřepáváme. Následně přecedíme a užíváme 3x denně 30 kapek po dobu 20 dní.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.