Nechcete brát léky? Vsaďte na nejlepší přírodní antibiotika podle bylinkářky | Moje zdraví

Nechcete brát léky? Vsaďte na nejlepší přírodní antibiotika podle bylinkářky

8. června 2020 • 06:00

Je pravda, že klasické léky dokáží rychle ulevit od bolesti nebo jiných zdravotních potíží. Někdy je ale dobré zkusit nejdřív bylinnou alternativu. Některé potraviny a bylinky se mohou například chlubit i antibiotickými účinky. Bylinkářka nám doporučila ty nejlepší, které můžete vyzkoušet předtím, než poběžíte k lékaři pro recept.

Jalovec

Jalovec obsahuje pryskyřici, éterické oleje, invertní cukr, bílkoviny, pektin, juniperin, vosk a kyseliny. „Podporuje činnost ledvin, posiluje žaludek, zlepšuje zrak, napomáhá detoxikaci organismu, působí močopudně, čistí krev, rozpouští hleny a zamezuje zánětům. Jeho výhodou je, že ač působí močopudně, nenaruší elektrolytickou rovnováhu v těle,“ doporučuje bylinkářka Markéta Janďourková. Je ale důležité vědět, že jalovec se nesmí užívat v těhotenství a v období kojení.

„Při problémech s ledvinami podpoří léčbu jalovcový čaj. Jednu čajovou lžičku čerstvě rozdrcených jalovcových bobulí zalijte jedním hrnkem vroucí vody. Nechte 5 minut zakryté louhovat, přeceďte a pijte 3x denně jeden šálek,“ prozrazuje jeden z receptů bylinkářka.

Jitrocel

V této bylince najdeme kyselinu křemičitou, hořčiny, třísloviny, pryskyřici, chlorofyl, aucubin a catalpol. „Díky všem těmto látkám čistí krev, mírní kašel, působí močopudně, napomáhá hojení a příjemně chladí zraněná místa,“ říká Markéta Janďourková.

„Čerstvá jitrocelová šťáva působí díky aucubinu antibioticky, zabraňuje množení mnoha bakterií, mezi jinými i bakterií salmonelózy. Šťávu vymačkejte nejlépe pomocí šnekového odšťavňovače a denně pijte 1 až 2 polévkové lžíce šťávy smíchané s vodou, jablečnou šťávou či podmáslím v poměru 1:5. Šťávu připravujte vždy čerstvou,“ radí bylinkářka. 

Křen

„Křen je nejen vhodnou přílohou k párkům či ovaru, ale i významnou léčivou rostlinou. Obsahuje hořčičný olej, glykosidy, vitamin C, aminokyseliny, asparagin, arginin a éterické oleje. Posiluje zažívání, podporuje prokrvení, rozpouští hleny, napomáhá látkové výměně a zabraňuje nadýmání,“ vychvaluje bylinku Markéta Janďourková.

Pokud trpíte na zánět vedlejších nosních dutin, migrénu, bolesti hlavy, neuralgie či artrózu, doporučuje připravit si křenový obklad na šíji. 1 čajovou lžičku čerstvě nastrouhaného křenu zabalte do látkového kapesníku tak, aby byl křen na jedné straně zakryt pouze jednou vrstvou látky, radí bylinkářka. Touto stranou přiložte obklad mezi 3. a 6. krční obratel (to je reflexní zóna pro vedlejší nosní dutiny). V okamžiku, kdy místo začne intenzivně pálit – nejpozději ale po pěti minutách – obklad odstraňte a místo ošetřete pečujícím olejem. Opakujte každý den, maximálně však tři týdny, a každý den mírně zvyšujte dobu, kdy obklad máte. Nepřesahujte však 15 minut.

 

Lichořeřišnice

Žluté, červené a oranžové květy lichořeřišnice a její velké kulaté listy jsou nejen pastvou pro oko, ale i jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. „Lichořeřišnice obsahuje přírodní penicilin (hořčičný olej), glykosidy, síru, kyselinu šťavelovou, enzymy, éterické oleje a myrosin. Povzbuzuje chuť k jídlu, napomáhá hojení ran, zabraňuje zánětům, dezinfikuje a podporuje prokrvení. Je přírodní náhradou širokopásmových antibiotik a mezi její výhody patří i to, že nepoškozuje střevní mikroflóru,“ vyjmenovává její účinky Markéta Janďourková.

Při častých zánětech dýchacích a močových cest vám pomůže tinktura z lichořeřišnice: Plnou hrst listů, semen a květů pokrájejte, naplňte do uzavíratelné sklenice a zalijte vysokoprocentním alkoholem tak, aby bylo vše pokryté. Nechte 10 dní stát na slunci nebo alespoň v teple, přefiltrujte a přelijte do lahviček z hnědého skla. Užívejte 15–20 kapek 3x denně.

Šalvěj

„Proč by měl člověk zemřít, když mu na zahradě roste šalvěj?“ To říkali již staří učenci v Salernu, jedné z nejznámějších lékařských škol středověku. Šalvěj totiž patří mezi nejvšestrannější rostliny. Obsahuje hořčiny, třísloviny, éterické oleje, pryskyřici, bílkoviny, škroby, saponiny, kyseliny a glykosidy. Podporuje vykašlávání a tvorbu žluči, zabraňuje zánětům, nadýmání a nadměrnému pocení, likviduje choroboplodné zárodky, mírní průjmy a podporuje hojení ran. Stejně jako jalovec se nesmí užívat v těhotenství a v období kojení.

Šalvěj je podle bylinkářky výborným prostředkem proti oparům: Stačí zalít dvě vrchovaté čajové lžičky nadrobno pokrájené šalvěje 125 ml vroucí vody, nechat 10 minut odstát, přecedit a vychladlou tekutinou potírat za pomoci vatové tyčinky postižené místo. „Pozor – tyčinku vezměte vždy novou a odvar připravte každý den čerstvý,“ dodává Markéta Janďourková.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.