Žlučníkový záchvat: Jak poznat příznaky a co pomáhá? | Moje zdraví

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat nebo také žlučníková kolika je akutní silná bolest břicha bez předchozích varovných příznaků, vyvolaná ucpáním vývodu žluče do střeva. Jak žlučníkovou koliku poznat včas?

Příznaky žlučníkového záchvatu

Prvním příznakem začínajícího záchvatu bývá nepříjemný pocit pod pravým žebrem, kdy dochází ke stahování a uvolňování svaloviny žlučových cest. Dostavuje se také pocit plnosti nebo nafouknutého břicha, může se objevit i říhání nebo škytání.

Při spuštění záchvatu se nepříjemný pocit pod pravým žebrem prudce mění v silnou bolest. Intenzivní bolest postupuje podél pravého žeberního oblouku do zad nebo k lopatce a může trvat i více jak 30 minut.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

žlučník

Záchvat samotný může být pak vyvolán konzumací objemného nebo tučného jídla, fyzickou námahou nebo rozrušením. Problémy se žlučníkem jsou také často způsobeny dlouhodobou špatnou životosprávou, kdy bývá záchvat nejčastěji vyvolán po konzumaci dalšího dráždivého jídla. Křečovitá bolest svojí silou vystřeluje do zad a okolí žaludku. Bolest může být v některých případech téměř nesnesitelná, že se postižený svíjí.

Častými dalšími projevy akutního žlučníkového záchvatu jsou říhání a pocit přítomnosti žluče v ústech. Záchvat může doprovázet také zvracení. Postižený je většinou bledý, zpocený a má často zažloutlé oční bělmo, v některých těžších případech může dojít i k zažloutnutí pokožky jako při žloutence.

Častěji jsou postiženy ženy.

Léčba

Při záchvatu je nejprve nutná první pomoc. Nekonzumovat jídlo ani pití. Je důležité se nechat odvést na chirurgickou pohotovost, při velkých bolestech radši zavolat záchrannou službu. Lékař podá pacientovi léky proti bolesti a na uvolnění spasmu svaloviny. Jedinou možnou léčbou k zabránění dalšího záchvatu je operační vyjmutí žlučníkových kamenů, které záchvat vyvolávají. Zákrok se obvykle koná po zklidnění stavu laparoskopickou metodou. Ve vážnějších akutních případech se může použít starší metoda přímou operací přes břišní stěnu. Po zákroku je stanovena dieta k minimalizaci rizika opětovného záchvatu.

Léky

Analgetika, spasmolytika – léky na uvolnění od bolestí, které záchvat způsobuje, může předepsat pouze lékař.

Bylinky

Ohřejte si vodu a v malém šálku smíchejte jednu lžičku majoránky a mletého kmínu, vše vypijte a opakujte za hodinu. Na žlučníkový záchvat se dá také využít půlhodinový obklad, na který budete potřebovat přesličku rolní, kterou napaříte v hrnci. Následně dáte přesličku třeba do látkového kapesníku a přiložíte na žlučník.

Homeopatika

Homeopatický lék lze při záchvatu podat, avšak pokud do několika minut nezabere, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Bryonia 9 CH – 3 granule po propuknutí nejvíce 4krát za hodinu, po úlevě 4krát denně do překonání obtíží – Používá se na akutní potíže s bodavou bolestí, které se zhoršují při pohybu.

Colocynthis 9 CH – 3 granule po propuknutí nejvíce 4krát za hodinu, po úlevě 4krát denně do překonání obtíží – Akutní záchvat, při kterém od bolesti ulevuje teplý obklad a tlak např. rukou. Při natažení se bolesti stupňují.

Inkubační doba

-

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Nejprve je při lékařském vyšetření zhodnocen celkový stav pacienta. Provádí se odběr krve. Dále se provádí ultrazvukové zobrazení, kde lze odhalit příčinu zablokování funkcí žlučníku, nejčastěji žlučovým kamenem nebo jinou překážkou. Po odeznění bolestí, někdy i s odstupem času se provádí ERCP vyšetření, kdy se po znecitlivění analgetiky použije endoskop, který se zavede ústy až k ústí žlučových cest pro vstříknutí kontrastní látky a následná RTG vyšetření.

V těhotenství

Pokud není nutná operace, je důležité dodržovat přísnou dietu bez živočišných tuků a nadýmavých potravin, nejvhodnější jsou potraviny vařené a dušené.

Možné komplikace

Při záchvatu se může objevit intenzivní zvracení, po kterém nenásleduje úleva a několikrát se opakuje. Záchvat může být doprovázen zvýšenou teplotou a třesavkou. Pokud se bolest v podžebří projevuje několik hodin, může značit vážnější komplikace jako např. zánět žlučníku, zánět slinivky nebo ucpání vývodu žlučníku.

Při déle trvajícím ucpání žlučovodu dochází kromě zažloutnutí bělma očí i k zažloutnutí pokožky, což je způsobené poruchou odtoku žluči. Pokud uzavření nebo ucpání žlučových cest přetrvává i nadále, hrozí vznik akutního zánětu žlučníku kvůli bakteriím, které se do žlučníku dostaly ze střev.

Méně častou komplikací je ucpání střeva, kdy se žlučníkový kámen uvolní ze žlučníku, dostane se do střeva a ucpe jej. Přítomnost žlučových kamenů může být také rizikovým faktorem rakoviny žlučníku.

Prevence žlučníkové koliky

Nejlepší prevencí je nejíst dráždivá kořeněná a tučná jídla. Dodržovat pravidelný pitný režim a denně vypít minimálně 2 litry vody. Důležitý je také pravidelný přísun vitamínů, zejména vitamínu C. Ten přispívá ke snížení rizika tvorby žlučových kamenů.

Při prvotních příznacích problémů se žlučníkem nebo diagnostickém odhalení přítomnosti kamenů ve žlučníku je potřeba upravit jídelníček. Vyhýbat se dráždivým potravinám, které mohou žlučníkový záchvat vyvolat. Je potřeba zcela odstranit ze stravy potraviny s vysokým obsahem tuku a jíst místo nich jídla bohatá na vlákninu. Ke správné životosprávě přispívá také dostatek pohybu a cvičení.

Kdy jít se žlučníkem k lékaři?

K lékaři běžte, pokud ucítíte bolest pod pravým žeberním obloukem, máte třesavku či zimnici a je vám na zvracení.

TIP NA VIDEO: Jak posílit imunitu pomocí bylinek?

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.