Vydejte se na ostružiny: Chrání před rakovinou a podporují erekci | Moje zdraví

Vydejte se na ostružiny: Chrání před rakovinou a podporují erekci

Vydejte se na ostružiny: Chrání před rakovinou a podporují erekci
Autor: istock.com
21. srpna 2019 • 06:00

Určitě jste si všimli, že na zahradách i podél polních cest právě dozrávají ostružiny. Máte-li možnost si je nasbírat, neváhejte. Nejenže si na nich skvěle pochutnáte, ale podpoříte i své zdraví. Existuje totiž hned několik důvodů, proč na něj ostružiny působí tak blahodárně.

Jedním z nejzajímavějších účinků ostružin je schopnost chránit organismus před rakovinou. Obsahují totiž spoustu antioxidantů a polyfenoly, zvláště pak anthokyanin, který blokuje růst nádorových buněk. Ve spojitosti s rakovinou plic bylo provedeno několik výzkumů, ve kterých se prokázal vliv právě této látky.

Zlepšují paměť a funkce mozku

Ostružiny dokážou zlepšit i výkon mozku. Díky pravidelné konzumaci bobulovin, a tedy i ostružin, totiž dochází ke zlepšování paměti. Zvláště mangan, kterého mají ostružiny spoustu a nachází se i v synapsích našeho mozku, má vliv na kognitivní činnosti. Některé zdroje uvádějí, že ostružiny a extrahované sloučeniny z nich mají schopnost chránit mozkové buňky před degenerací.

Odstraňují bolestivou menstruaci

Pokud vás trápí bolestivá menstruace, zkuste jíst ostružiny pravidelně a po delší dobu. Ukrývá se v nich totiž vitamín K, který pomáhá regulovat hormonální funkce a tím potenciálně snižuje bolest i křeče. Jako vitamín ovlivňující srážení krve může také pomoci při silné menstruaci.

Podporují mužskou potenci

Ostružiny ocení i muži, které trápí poruchy erekce. Podle některých zdrojů totiž tmavé ovoce, jako jsou ostružiny, borůvky nebo bezinky, obsahuje velké množství antokyanů, což jsou mimořádně silné antioxidanty, které mají vliv i na mužskou erekci. Poté, co jsou zaplaveny škodlivými volnými radikály, si totiž tyto látky dokáží udržet vysokou hladinu oxidu dusnatého a ten je důležitý při přivádění krve do penisu během erekce.

Pomáhají při hubnutí

Skvělé na ostružinách je, že chutnají sladce, a přesto obsahují jen málo kalorií. Jeden šálek těchto bobulek jich má jen 62. Díky vláknině, kterou ostružiny obsahují, dochází i k regulaci cukru v krvi, takže jsou ideální potravinou při shazování přebytečných kil.

Vychutnejte si lahodný čaj

Pokud chcete posílit imunitu a chránit se před nemocemi, připravte si čaj z ostružin. Do velkého šálku nalijte horkou vodu a přisypte do ní lžíci nařezaných sušených listů ostružiníku. Nechte 10 minut louhovat a sceďte. Čaj jako prevenci popíjejte 1–2x denně, při potížích ho můžete užívat až 3x denně. Na vylepšení chuti čaj oslaďte medem nebo bylinným sirupem.


Co v sobě ukrývají?

Ostružiny jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny B, K a E. Důležitého vitamínu C mají dokonce víc než borůvky či rybíz. Dále obsahují železo, draslík, kyselinu listovou, lutein, éterické oleje a karoteny. Díky vysokému obsahu hořčíku (až 24 mg na 100 g) působí příznivě na nervovou soustavu, takže pomáhají odbourávat stres.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.