Studené ruce a nohy? Lékárnice radí, jak na ně vyzrát | Moje zdraví

Studené ruce a nohy? Lékárnice radí, jak na ně vyzrát

Studené ruce a nohy? Lékárnice radí, jak na ně vyzrát
Autor: istock.com
10. prosince 2020 • 06:00

V zimě nás velmi často trápí studené ruce a nohy. Na vině je většinou špatný krevní oběh, který ale naštěstí můžeme podpořit. Lékárnice radí, které přípravky jsou na to nejvhodnější.

Studené ruce a nohy souvisí s nedostatečným krevním oběhem. To znamená, že vaše žíly a tepny jsou zúžené a krev hůře proudí do okrajových částí, které vyživují drobné cévky. Nejvíc se tento problém projevuje v zimě, kdy je okolní teplota nižší, někteří lidé ale na studené ruce a nohy trpí i v létě.

Proč nás trápí krevní oběh?

Příčin může být celá řada, od méně závažných až po ty, které se dají řešit pouze cílenou a dlouhodobou léčbou. Na vině může být:

Jak poznat a léčit nemoci štítné žlázy čtěte zde.

Pokud máte podezření na některou ze zmíněných nemocí, neodkládejte návštěvu lékaře, abyste ji začali nejen včas léčit, ale také předešli případným problémům s krevním oběhem.

Vyzkoušejte bylinky a doplňky stravy

Pro správné fungování krevního oběhu je důležité rozpohybovat žilní systém. „Pomoci mohou doplňky stravy s obsahem hořčíku a bylinky zpevňující cévní stěny a zlepšující cirkulaci – ginkgo biloba, kaštan koňský v mastech nebo pohanka díky obsahu rutinu,“ doporučuje lékárnice Kamila Horníčková z Lékárna.cz. V případě užívání ginkgo biloby je potřeba si dát pozor na její interakci s některými léky. 

Zaměřte se i na svůj životní styl

Prokrvení můžeme podpořit i úpravou životního stylu a jídelníčku. „Žilní systém rozhýbeme ohybem, pobytem v teple, příjmem teplé vařené stravy, teplých nápojů, zahřívajícího koření (skořice, hřebíček, zázvor, kurkuma). Pokud se stravujeme v zimě stejně tak jako v létě studenými saláty, naše tělo bude trpět chladem,“ vysvětluje lékárnice Kamila Horníčková.

Lékárnice dále radí:

  • pravidelně cvičit nebo alespoň chodit – dopřávat si delší procházky
  • koupele v mořské nebo epsomské soli, která dodává hořčík
  • nevystavovat se nepřiměřenému chladu
  • nepoškozovat si cévní stěny nezdravým jídlem, alkoholem, kouřením atd.
  • pravidelně masírovat končetiny nahřátým olejem
  • ve velmi chladných dnech pomohou i prohřívací polštářky
  • nosit ponožky bez gumiček, které většinou škrtí kolem kotníků a lýtek
  • střídat studenou a teplou sprchu nohou

„Aby se studené nohy správně prokrvovaly, doporučuji také kvalitního fyzioterapeuta, který se zabývá i podologií a dokáže poradit, jak nohy stimulovat,“ radí lékárnice Pavla Horáková z Lékárna.cz.

Nechte se vyšetřit

Pokud dodržujete všechny uvedené zásady, ale nic nepomáhá, měli byste navštívit lékaře. Chladné ruce a nohy mohou být nebezpečné – vždy závisí na stanovení diagnózy a určení stadia případné nemoci. Lékař vám provede celkové vyšetření včetně krevního tlaku a dále doporučí EKG, krevní odběry, sonografické vyšetření cév apod. Měl by také stanovit průtok krevními cévami a součástí diagnostiky by mělo být i kardiologické a endokrinologické vyšetření. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.