Hrozí vám ucpávání cév více než ostatním? Jak to poznáte | Moje zdraví

6 typů lidí, kterým hrozí ucpávání cév více než ostatním. Nejste mezi nimi?

  • 6 typů lidí, kterým hrozí ucpávání cév více než ostatním. Nejste mezi nimi?
    Vzniku krevních sraženin a onemocnění zvanému ateroskleróza se dá předcházet zdravým životním stylem • Autor: Shutterstock
    4. listopadu 2019 • 06:00

    Krevní sraženiny stojí za řadou chorob, na které se v České republice nejvíce umírá. Cévní mozkové příhody, tedy mrtvice, infarkt, ischemie neboli nedokrvení orgánů – nemoci spojené s ucpáváním tepen a žil, se na žebříčku zabijáků šplhají výše než například nádorová onemocnění.

    Vzniku krevních sraženin a onemocnění zvanému ateroskleróza se přitom dá předcházet – zdravým životním stylem a správnou léčbou některých nemocí. Přesto to někteří lidé nevědí nebo nechtějí vědět, a vystavují se tak riziku mnohem více než ostatní. Kteří lidé jsou vznikem krevních sraženin nejvíce ohroženi?

    Obézní lidé

    Někteří lékaři udávají, že pouhých deset procent obézních lidí má svou obezitu danou geneticky a nic s ní nemůže udělat. Ostatní si za ni takříkajíc mohou sami – nevhodnou stravou a svým životním stylem. S obezitou souvisí řada onemocnění a infarkt a mrtvice jsou jen některá z nich. U obézních lidí se často rozvine cukrovka 2. typu, mají vysoký krevní tlak, některé zhoubné nádory, nemoci pohybového aparátu a bolesti zad, u žen bývá neplodnost. Obezitu provází depresivní stavy.
    Orientačním ukazatelem je také obvod pasu. Při obvodu nad 102 cm u mužů a nad 88 cm u žen se jedná o obezitu a je třeba ji řešit, ideálně s lékařem.

  • Kuřáci

    Pokud vás nový zákon o nekouření v hospodách tak trochu donutil přemýšlet o tom, jestli by nebylo lepší s tím praštit, mám pro vás další argumenty. Kouření způsobuje nebo zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a zvyšuje krevní tlak. Nikotin způsobuje srdeční arytmii, infarkt a cévní mozkovou příhodu. A když už jsme u cigaret, hitparáda rizik spojených s jejich užíváním nekončí.

    Cigaretový kouř obsahuje kromě nikotinu až 4000 dalších látek (například takové, které podporují hezké vlnění kouře), řada z nich je karcinogenních. V České republice se kouření spolupodílí na vzniku jedné třetiny nádorů, které se nově objeví. Způsobuje především karcinomy plic, hrtanu, jícnu, močového měchýře, slinivky, ledvin a děložního čípku.

    Pokud máte pocit, že to sami nezvládnete, najděte si nejbližšího lékaře.

  • Těhotné ženy

    Těhotenství, bohužel, také zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Mezi příčiny patří zpomalení krevního toku v žilách, žíly jsou v oblasti pánve utlačovány rostoucí dělohou a také dochází k určitým změnám při srážení krve vlivem zvyšující se hladiny hormonů. To kulminuje v období porodu a zůstává ještě i během šestinedělí.

  • Lidé užívající hormonální terapii nebo některé druhy antikoncepce

    K rizikovým faktorům ucpávání cév patří také užívání některých druhů hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční léčba v období přechodu (případně hormonální léčba v jiných situacích). Během těchto terapií se mohou objevit podobné změny v systému srážení krve jako během těhotenství a kolem porodu. Více informací čtěte zde.

  • Osoby s rakovinou nebo některými chorobami

    Riziko vzniku krevních sraženin a trombózy je vyšší u osob s některými nádorovými onemocněními, jako jsou rakovina prostaty, rakovina vaječníků, tlustého střeva a konečníku, plic nebo mozku. Krevní sraženiny, které se objeví bez zjevné příčiny, mohou být také prvním příznakem nádorového onemocnění, proto je vždy v takových případech potřeba nádorové onemocnění brát v úvahu. Zvýšené riziko tvorby krevních sraženin hrozí také lidem s cukrovkou, s některými zánětlivými onemocněními střev, jako je Crohnova choroba, nebo osobám s HIV.

  • Lidé, kteří se delší dobu nehýbou

    Může jít o pacienty, kteří jsou upoutáni na lůžko po úrazech nebo operacích. Zejména po velkých ortopedických zákrocích, jako jsou náhrady kyčelního a kolenního kloubu, se automaticky nasazuje protisrážlivá látka. Může jít ale i o cestující, kteří musí sedět v letadle nebo autobuse déle než čtyři hodiny. Každý člověk by se měl preventivně během dlouhých letů nebo přejezdů procházet a protahovat.

    Měl někdo ve vaší rodině infarkt nebo mozkovou příhodu? Máte pocit, že nadměrně solíte? I tyto věci mohou mít vliv na vaše cévy. Takzvaný "cévní věk" se totiž nemusí shodovat s tím vaším a vy můžete být ohroženi infarktem nebo mrtvicí mnohem více, než předpokládáte. Jak zjistit váš "cévní věk"?

    Jednoduše! Právě v tomto období si ho můžete nechat změřit v sítích Alphega lékáren. Měření trvá asi 15 minut a je naprosto bezbolestné, probíhá podobně jako měření krevního tlaku. Výsledky jsou pro přehlednost znázorněny graficky, ale pro lepší pochopení je s vámi ještě zkonzultuje lékárník. Cévní věk si v Alphega lékárnách může změřit kdokoliv starší osmnácti let, s výjimkou pacientů s kardiostimulátorem a těhotných žen.

    Změřit cévní věk byste si tedy měli nechat především v případě, že kouříte, popíjíte častěji alkohol, máte vysoký tlak, nadváhu nebo zvýšenou hladinu cholesterolu. Měření by měli podstoupit i diabetici, ženy v menopauze a ti, kteří mají ke kardiovaskulárním onemocněním genetické dispozice.

    Měření cévního věku bude probíhat v Alphega lékárnách po celé České republice. Nepropásněte datum měření právě ve vaší lékárně! Seznam lékáren, kde měření probíhá, najdete zde a je stále aktualizován.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.