Raynaudův fenomén | Moje zdraví

Raynaudův fenomén

Málo známý zdravotní problém se projevuje zběláním konečků prstů následkem špatného zásobení tkání kyslíkem. Tyto problémy ale mohou být i následkem jiné nemoci.

Příznaky

Problémy se projevují bělostí a zbělením až zmodráním prstů, respektive jejich konečků v souvislosti s nepřiměřenou reakcí cév. Ta pak vede k špatnému zásobení cév končetiny kyslíkem. Pacient může cítit brnění. Hlavním příčinou vzniku potíží je chlad a stres. Pozor, někdy se potíže také označují jako Raynaudova choroba, Raynaudův syndrom nebo fenomén, primární či sekundární Raynaudova choroba či syndrom.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

konečky prstů

Léčba

Před zahájením léčby je třeba zjistit, zda se jedná jen o reakci cév, nebo o projev nějakého jiného celkového onemocnění. Jde-li o projev celkového onemocnění, je třeba primárně vyléčit tuto nemoc. Pokud jde jen o to, že cévy reagují nepřiměřeně na chlad a stres, pak je pacientovi doporučeno několik preventivních opatření.

Vyšetření

Při pátrání po podstatě problémů se obvykle lékaři zajímají také o to, zda se nemoc vyskytuje u jiných členů rodiny, což bývá časté. Vyšetřuje se krev, zda v ní nejsou známky zánětu, a speciálním přístrojem se také vyšetří cévy na nehtovém lůžku a reakce cév na chlad. Pokud je postižení symetrické na obou končetinách, jde obvykle jen zjednodušeně řečeno o přecitlivělost na chlad a stres.

Léky

Někdy se používají léky, které roztahují cévy.

Možné komplikace

Příznaky mohou být projevem jiné vážné nemoci. Jednak může jít o utlačování nějaké cévy nebo důsledek nádorového onemocnění, příčinou bývají také celková autoimunitní onemocnění, jako je například lupénka. V krajním případě, kdy se konečky prstů dlouhodobě nedokrvují, hrozí gangréna.

Kdy jít k lékaři

Pokud vám bělají konečky prstů nebo dokonce mění barvu až do modra, je třeba vždy jít k lékaři, který bude pátrat po příčině problémů.

Délka léčby

záleží na příčině
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence

Problému, pokud už víte, že máte k Raynaudovu fenoménu sklony, lze předcházet jednak tím, že ruce chráníte před chladem. Nestačí ale třeba jen rukavice, celé tělo musí být v teple. Rukavice by měly být nejen teplé, ale také dostatečně volné, aby se prsty mohly hýbat, proto jsou lepší palčáky než prstové. Teplá a prostorná má být i obuv. Pacient by se měl vyhýbat nikotinu, stresu, vhodné je provádění cviků na procvičení prstů. Naopak škodí dlouhodobé zatěžování těla například otřesy jako při práci se sbíječkou nebo jinými vibračními přístroji, ale i při sportu (box) nebo i hře na hudební nástroj.

Bylinky

Pomáhá ženšen či výtažky z jinanu dvoulaločného (ginkgo biloba) zlepšují průtok krve tkáněmi.

Homeopatika

Arsenicum album, Sepia officinalis, Calcarea carbonica, Silicea.

Domácí léčba a babské rady

Tělo dokážou prokrvit také potraviny, jako jsou chili papričky, česnek nebo zázvor.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.