Nebezpečnou aterosklerózu mají i mladí lidé. Neohrožuje i vás? | Moje zdraví

Nebezpečnou aterosklerózu mají i mladí lidé. Neohrožuje i vás?

Nebezpečnou aterosklerózu mají i mladí lidé. Neohrožuje i vás?
Autor: istock.com
18. října 2019 • 06:00

Máte sedavé zaměstnání, málo se hýbete, kouříte? Máte v rodiné historii infarkt, mozkovou příhodu nebo cukrovku? Trápí vás vyšší krevní tlak? Pokud jste alespoň na jednu z těchto otázek odpověděli kladně, pak hrozí i vám zvýšené riziko aterosklerózy, tedy vážného onemocnění cév. Víte, jak tomu zabránit?

Ateroskleróza (takzvané kornatění tepen) je nejčastější onemocnění cév, které do jisté míry závisí na věku. Neplatí to ale vždy. Jsou mezi námi osmdesátníci, kteří mají pružné cévy, a mladí lidé, jejichž cévy jeví pokročilé známky postižení.

Ke kornatění tepen dochází v důsledku zvýšené koncentrace LDL-cholesterolu i dalších tukových látek v krvi a poškození vnitřku cév vysokým krevním tlakem. V cévách jsou pak zachytávány vápenaté soli a krevní destičky, a takto postupně se tvoří tzv. ateromový plát, charakteristický útvar pro aterosklerózu.  

Jak vzniká infarkt a ischemie

Ateromový plát v sobě skrývá minimálně dvě rizika: zúžení tepny a „prasknutí“ nebo „utržení“ části plátu, která je dále nesena krevním proudem, až se dostane do drobnější cévy, kterou uzavře. Nedostatečnému průtoku říkáme ischemie (nedokrevnost), uzávěr tepny a v jeho důsledku odumření příslušné tkáně označujeme jako infarkt.

Z aterosklerózou může vzniknout i ischemická choroba srdeční, kdy při zvýšené námaze nestačí zúžené tepny zásobovat srdeční sval a objeví se typická bolest na hrudi, někdy provázená dušností.

Hlídejte si cholesterol

Jedním z hlavních rizikových faktorů rozvoje aterosklerózy a jejích komplikací je zvýšená hladina cholesterolu. Všichni víme, že existuje tzv. “dobrý” – HDL a “zlý” – LDL cholesterol. Zjednodušeně se dá říct, že LDL cholesterol je příčinou rozvoje aterosklerózy, usazuje se v cévách a postupně zužuje jejich průsvit. HDL cholesterol je zase přenášen do jater, a tam je odbouráván, čímž působí proti ateroskleróze. Pokud je hladina cholesterolu vysoká, lékař vám může předepsat léky, ale lze ji snižovat i bez nich.

Nechte si změřit cévní věk

Cévní věk se nemusí shodovat s vaším skutečným věkem a může mít za následek zvýšené riziko výskytu nemocí srdce a cév, mezi  jinými například zmíněné aterosklerózy. Pružnost cév je ukazatelem toho, jak moc je naše tělo zanesené. Na vnitřní stěně cév se v průběhu života ukládají tukové látky z krve a časem vytvoří tzv. aterosklerotické pláty. Čím více jsou cévy zanesené a tužší, tím vyšší vykazují cévní věk.

Nyní si můžete nechat změřit v sítích Alphega lékáren. Měření trvá asi 15 minut a je naprosto bezbolestné, probíhá podobně jako měření krevního tlaku. Výsledky jsou pro přehlednost znázorněny graficky, ale pro lepší pochopení je s vámi ještě zkonzultuje lékárník. Cévní věk si v Alphega lékárnách může změřit kdokoliv starší osmnácti let, s výjimkou pacientů s kardiostimulátorem a těhotných žen.

Změřit cévní věk byste si měli nechat především v případě, že kouříte, popíjíte častěji alkohol, máte vysoký tlak, nadváhu nebo zvýšenou hladinu cholesterolu. Měření by měli podstoupit i diabetici, ženy v menopauze a ti, kteří mají ke kardiovaskulárním onemocněním genetické dispozice.

Měření cévního věku bude probíhat v Alphega lékárnách po celé České republice. Nepropásněte datum měření právě ve vaší lékárně! Seznam lékáren, kde měření probíhá, najdete zde a je stále aktualizován.

Ateroskleróze se můžete vyhnout

Zaměřte se především na svůj celkový životní styl. K snížení cholesterolu, a tím i riziku aterosklerózy a dalších cévních onemocnění, přispívá ve velké míře vyhýbání se stresu, omezení kouření, ale samozřejmě i pravidelný pohyb a zdravá strava, podle lékařů ideálně středomořská dieta. Měli byste si často dopřávat především: 

- ryby, které obsahují hodně omega-3 nenasycených mastných kyselin (hlavně tučné mořské ryby)
- různé druhy ořechů
- olivový a řepkový olej
- dostatečné množství vlákniny

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.