Lichořeřišnice neboli řeřicha: Účinky na zdraví, pěstování a recepty | Moje zdraví

Zázračná lichořeřišnice: Podpoří zdraví a zachutná i v kuchyni  

Zázračná lichořeřišnice: Podpoří zdraví a zachutná i v kuchyni  
Lichořeřišnice větší, latinsky Tropaeolum majus • Autor: istock.com
12. dubna 2021 • 06:00

Lichořeřišnice, známá spíše jako řeřicha nebo kapucínka, je neodmyslitelnou okrasou mnoha zahrad. Je oblíbená především pro své pestrobarevné květy i aromatickou vůni. Méně se však ví o jejích léčivých schopnostech. Proč bychom měli lichořeřišnici pěstovat a proč by se měla objevovat v našem jídelníčku?

Popis lichořeřišnice

Lichořeřišnice větší, latinsky Tropaeolum majus, pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z Peru. Možná právě z toho důvodu má tato překrásná rostlina ráda teplo, a proto se u nás pěstuje jako letnička. V teplejších oblastech se však může vyskytovat i jako trvalka. Květy lichořeřišnice jsou zpravidla zbarvené do teplých odstínů, od žluté přes oranžovou až po sytě červenou, s proužky i bez nich. Kvetou od června do října. Listy jsou štítovité s ovíjivými řapíky, celokrajné, lysé.

Typickou vlastností lichořeřišnice je schopnost plazit se, a má-li po čem se pnout, dokáže se vyšplhat až do výšky tří metrů.

Pěstování lichořeřišnice

Začínáme-li s pěstováním řeřichy, bude nám stačit pytlík semínek. Řeřicha se velmi jednoduše množí a rozrůstá do všech stran, proto je vhodné ji pravidelně usměrňovat. Zkušená bylinkářka Markéta Janďourková k tomu dodává: „Je to rostlina tvrdohlavá – pokud se jí někde nelíbí, tak sice vyroste, ale vytvoří jen pár menších listů, sem tam nějaký kvítek a tím končí. Pokud se jí však stanoviště zalíbí, rozroste se tak, že ji pomalu nestihnete zpracovávat a její listy dorostou až do průměru deseti centimetrů.“

Obecně je to však rostlina, která není náročná na terén ani na zalévání, a tak její péči zvládne prakticky každý. Pokud ale máme možnost volby, nejlépe se jí daří v lehké půdě, mírně vlhké, ideálně na slunci či v polostínu.

Lichořeřišnice a účinné látky

Ač by to možná málokdo řekl, lichořeřišnice je doslova nabitá prospěšnými látkami. Na prvním místě jsou to:

  • Glukosinoláty, které mají protinádorové a antibiotické účinky.
  • Vitamíny C a K. Ty patří mezi významné antioxidanty, což jsou látky, které mimo jiné účinně bojují proti volným radikálům. Volné radikály přitom stojí za řadou civilizačních chorob (nádorová onemocnění, cukrovka, chronické záněty a mnohé další).
  • Železo, jehož nedostatek způsobuje chudokrevnost.

Ve zdánlivě obyčejné rostlině dále najdeme kyselinu šťavelovou, vápník, mangan, fosfor, beta-karoteny, lutein, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu nebo rostlinné bílkoviny.

Lichořeřišnice také umí redukovat hleny nahromaděné v dýchacích cestách a tím usnadňovat odkašlávání. Zejména v zimních měsících je skvělým pomocníkem v boji proti častým obtížím, jako jsou nachlazení, kašel (suchý i vlhký), bolest v krku, horečka nebo ucpaný nos. Nezanedbatelné jsou také její dezinfekční účinky.

Lichořeřišnice a zdravotní účinky

  • Diuretické účinky. To má blahodárný vliv na celou močovou soustavu. Dochází k pročištění močového měchýře a ledvin a k vyloučení toxických látek, což mimo jiné vede ke zmírnění či prevenci celulitidy.
  • Antibakteriální účinky. Řeřicha pomáhá mírnit záněty průdušek a močových cest a na rozdíl od antibiotik přitom nedochází k narušení střevní mikroflóry. Díky protizánětlivým účinkům zmírňuje také akné.
  • Příznivý vliv na zažívání. Lichořeřišnice podporuje tvorbu žaludečních šťáv, což usnadňuje proces trávení.
  • Podle některých studií dokáže řeřicha omezit i padání vlasů.

Kdy bychom se měli lichořeřišnici vyhnout

Konzumace lichořeřišnice s sebou obvykle nenese žádné vedlejší účinky. Kdo je však alergický na některou obsaženou složku, může se setkat s nepříjemnou alergickou reakcí.

Řeřicha také může ovlivňovat působení některých léků. Bylinkářka Markéta Janďourková dále upozorňuje, že řeřichu by neměli užívat ti, kteří se potýkají s žaludečními vředy a střevními problémy.

Využití lichořeřišnice v kuchyni

V kuchyni můžeme využít veškeré části rostliny včetně semínek. Markéta Janďourková připomíná, že řeřichu nesmíme sušit ani vařit, protože bychom tím přišli o většinu účinných látek (je tedy nevhodné z ní připravovat čaj). Nejlepší je tedy konzumovat řeřichu čerstvou – může být součástí salátů, ozdobou pokrmů nebo si z ní můžete připravit třeba chutnou pomazánku.

Pro léčebné účinky stačí 30 gramů řeřichy denně.   

Recepty z lichořeřišnice podle bylinkářky Markéty Janďourkové

Esence

Plnou hrst listů nahrubo nasekejte, naplňte do uzavíratelných lahví a zalijte 250 ml vysokoprocentního alkoholu. Nechte 10 dní odstát na sluníčku, přeceďte a naplňte do lahviček z tmavého skla. Používejte při níže uvedených obtížích 10–15 kapek na kostku cukru.

Masážní přípravek na pokožku hlavy

Čtyři hrsti listů a květů nahrubo posekejte a zalijte 250 ml vysokoprocentního alkoholu. Zakryté nechte 14 dní odstát, přeceďte a smíchejte s 250 ml destilované vody. Naplňte do lahve z tmavého skla a každý den vmasírujte do pokožky hlavy.

Nepravé kapary: neotevřená poupata zasypte solí a promíchejte (tak, aby byla mírně obalená). Nechte jeden den odležet a poté naplňte do uzavíratelných sklenic. Zalijte octem, uzavřete a zavařte 10 minut na 80 stupňů. Používejte jako pravé kapary.

Pomazánka

Jedno balení tvarohu vyšlehejte s jednou hrstí jemně nasekaných listů. Osolte, opepřete a namažte na celozrnné pečivo nebo směs použijte jako náplň do palačinek. Když výsledný pokrm ozdobíte rovnou i několika květy, jistě chybu neuděláte.

Zajímavosti o lichořeřišnici

  • Dokáže ochránit okolní rostliny před mšicemi, slimáky i mravenci – je pro ně totiž natolik lákavá, že jí dají přednost před ostatními porosty, které tímto zůstávají uchráněny.
  • Její listy odpuzují vodu. Při dešti se proto na listech tvoří malé kapičky, podobně jako na listech lotosu.

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.