Jak se zbavit hlenů při kašli a rýmě? | Moje zdraví

Sedm ověřených rad, jak se zbavit zahlenění

Video se připravuje ...
5. února 2018 • 06:00

Mít hlen v nose, krku a průduškách není nic příjemného. Někdy se může stát, že dokonce nebudeme schopni ani mluvit a to se v práci asi zrovna moc nehodí. Hromadění hlenu může být způsobeno řadou onemocnění, mezi ty nejčastější patří zejména nachlazení a chřipka. My ale víme, jak hlen účinně odstranit. Pomohou nám k tomu různé druhy léků, ale třeba i obyčejná pára. S našimi tipy tak můžete být v klidu.

Použijte zvlhčovač vzduchu

Skutečně je to tak. Nepříjemný hlen můžete z těla dostat i s pomocí domácího zvlhčovače vzduchu. Vlhkost totiž pomáhá uvolnit hlen a vy jej pak můžete snadno a rychle vykašlat. Tento způsob samozřejmě nepomáhá každému, ale pokud máte už delší dobu problémy, není důvod, proč to nezkusit. Pozor ale na to, zda máte zvlhčovač v dobrém stavu. Může se v něm totiž vytvořit plíseň, a místo vyléčení byste tak do těla mohli dostat infekci. Odborníci podotýkají, že pokud jsou zvlhčovače udržovány čisté, jsou naprosto neškodné.

Inhalujte

Jedním z nejlepších způsobů, jak se zbavit hlenu, je inhalování obyčejné páry. Stačí vám velký hrnec s vroucí vodou, který necháte trochu vychladnout, dáte si přes hlavu ručník a hluboce a pomalu budete páru nosem a pusou inhalovat. Horká pára totiž pomáhá pořádně otevřít dýchací cesty. Tento způsob má i další plus, pomůže vám totiž se na chvíli zastavit a odpočinout si. Klidně si při inhalování dejte na uši sluchátka a poslouchejte svoji oblíbenou hudbu, je to neskutečný relax. Opatrní musíte být jen v tom případě, pokud máte astma. Jinak se ale ničeho nemusíte bát.

Hodně pijte

Hlenu se nezbavíte, pokud nebudete dostatečně pít. Skvělý je samozřejmě horký čaj, velmi účinné je ale i „srkání“ silného kuřecího vývaru, do kterého můžete ještě vymačkat citron. Naopak nepijte alkoholické nápoje a kávu či limonády obsahující kofein – tato látka totiž může naopak váš organismus dehydratovat. Jaké další potraviny urychlí vaše uzdravení z virózy si přečtěte zde.

Pomůže i med

Dalším přírodním prostředkem pro odstranění hlenu je i med přidaný do teplé vody s citronem. Jedna studie totiž zjistila, že med je dokonce lepší dextromethorpan (látka, která tlumí suchý a dráždivý kašel, v čistém koncentrovaném stavu má však podobné vlastnosti jako opiáty) než ten, který běžně najdeme v lécích na kašel. Účinný je hlavně pro zlepšení spánku u dětí s infekcemi horních dýchacích cest.

Esenciální oleje

Pomohou vám ale i kvalitní rostlinné esenciální oleje, které mají podle některých studií silné antibakteriální účinky. Ačkoliv bakteriální infekce nejsou tak časté jako nebakteriální, mohou vám způsobit potíže – například zduření nosní sliznice. Zmiňované oleje jsou tak již dlouho používané při nachlazení i při bronchitidě. Jednoduše řečeno uvolňují naše dýchací cesty.

Které léky vás zbaví hlenu?

Nejčastější příčinou chřipky jsou virové infekce, od kterých nám mohou pomoct i některé účinné léky. Některé expektoranty (léky na kašel) totiž obsahují látku zvanou guaifenesin, která pomůže dostat hlen z našeho těla. Ovšem tyto medikamenty nezabírají u každého. Rozhodnutí je v tomto případě na vašem lékaři.

Jaký je rozdíl mezi chřipkou a virózou? Čtěte ZDE.

Vyzkoušejte kafr

Víte, co je to kafr? Jedná se o přírodní látku, která se původně získávala z dřeva stromu kafrovníku (Cinnamomum camphora). Jeden výzkum ukázal, že pára s obsahem kafru, mentolu a eukalyptu může zlepšit vykašlávání hlenu a k tomu ještě zlepšit spánek u dětí. Další studie zkoumala zhruba týden 138 dětí ve věku od 2 do 11 let. Děti byly rozděleny do tří skupin. Některé z nich dostaly k inhalování vodu se zmíněnými složkami, další dostaly vazelínu a třetí skupina nedostala vůbec nic. Už asi tušíte, že nejlépe dopadly děti, které inhalovaly vodu s obsahem kafru.

Kdy se vyplatí navštívit lékaře?

Někdy se může jednat jen o drobnou obtíž. Pokud ale hromadění hlenu ve vašich dýchacích cestách neustává a nemůžete skoro nic vykašlat, měli byste navštívit lékaře. Pokud je navíc váš hlen žlutý, zelený nebo v něm dokonce vidíte krev, rozhodně neotálejte.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.