Alopecie: Kolik lidí v Česku žije bez vlasů, obočí a řas. Co jim pomůže? | Moje zdraví

Alopecie: Kolik lidí v Česku žije bez vlasů, obočí a řas. Co jim pomůže?

Alopecie: Kolik lidí v Česku žije bez vlasů, obočí a řas. Co jim pomůže?
Autor: istock.com
10. února 2022 • 12:00

Tisíce lidí v Česku mají problém s alopecií. To znamená, že nemají žádné vlasy, obočí a řasy. Jde o poruchu imunity, a protože těch obecně přibývá, přibývá i této nemoci. Jak mohou lékaři pomoci?

Alopecie je autoimunitní porucha, která způsobuje padání vlasů. Množství vypadaných vlasů je přitom u každého jiné, zatímco někomu se tvoří pouze lysiny na různých místech v hlavě, jinému vypadají vlasy všechny. Tato ztráta vlasů může být buď dočasná, kdy vlasy po nějaké době dorostou, ale také trvalá.

Video se připravuje ...
Blance kvůli alopecii vypadaly všechny vlasy, obočí i řasy. Nyní pomáhá jiným ženám, které mají stejný problém.

Alopecia areata, jak lékaři nemoci říkají odborně, je vzácné onemocnění, které způsobuje nejen ztrátu vlasů a chloupků, ale i řas a obočí. „Jedná se o autoimunně podmíněné onemocnění, kdy bílé krvinky likvidují růstovou zónu vlasů. Nemoc může být provázána s dalšími autoimunitními chorobami, jako je například onemocnění štítné žlázy,“ říká prof. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. 

Nemoc se zpočátku projevuje vypadáváním vlasů na hlavě nebo ztrátou vousů. Holá místa mají obvykle tvar menších kruhů a mohou se dále rozšiřovat. Někteří pacienti tak postupně přijdou o veškeré ochlupení.

Nemoc může postihnout i děti 

Alopecie může postihnout kohokoliv, nevyhýbá se ani malým dětem. Nemocných navíc stále přibývá. Naději na vyléčení přináší nová moderní cílená léčba malými molekulami. Pacienti ale o nových možnostech, které se jim nabízí, velmi často neví. „Nově můžeme nabídnout cílenou léčbu malými molekulami, která dokáže tlumit zánět a reakci způsobující ztrátu vlasů a chlupů. Na rozdíl od jiných metod ale působí jen tam, kde má, a netlumí celkovou aktivitu imunitního systému,“ popisuje profesor Arenberger. 

Na léčbu alopecie areaty prostřednictvím moderních léků se zaměřují také lékaři v Centru Zdravý vlas na Dermatovenerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Navštěvuje nás více než 2 500 klientů a třetinu z nich tvoří právě pacienti s alopecií areatou. Značná část nemocných bohužel vůbec netuší o nových možnostech léčení. Pacienti se k nám mohu objednat na konzultaci, posoudíme jejich zdravotní stav a doporučíme jim tu nejvhodnější léčbu,“ vysvětluje profesor Arenberger. 

Mužská plešatost

Přední český dermatolog upozorňuje, že lze rozlišit několik typů alopecie, nejčastější formou je mužská plešatost. Vypadávání vlasů postihuje téměř polovinu mužů nad 40 let. Ztráta vlasů se ale nevyhýbá ani ženám, s jejich úbytkem se potýká třetina z nich, a to především v období přechodu. 

Pro muže je typickým znakem takzvaná hippokratovská pleš a kouty, u žen zase široká pěšinka na temeni. Ani tito lidé se ale podle profesora Arenbergera nemusí se svým osudem smířit. „Například pro muže máme k dispozici kromě transplantace vlasů i léky, které tlumí enzym ve vlasových folikulech, a tím podporují přeměnu neaktivní formy mužského pohlavního hormonu testosteronu v aktivní,“ vysvětluje odborník. 

Jako nejnovější, zatím experimentální metoda se testuje způsob, jak podpořit růst vlasů mezoterapií, tedy vstřikováním malého množství roztoku z kmenových buněk pod kůži pomocí automatické pistole. 

Alopecie se nevyhýbá ani českým osobnostem. S touto nemocí se potýká například modelka Karolína Mališová, zpěvák Jordan Haj nebo nově i bývalý moderátor Tomáš Drahoňovský, který své onemocnění bere s přehledem: 

"V tuhle chvíle je jasné, že se jedná o alopecii universalis, tedy kompletní ztrátu všeho, co má folikuly. Má to výhody. Nemusím se nikde holit," napsal Tomáš o své nemoci. 

Autor: Marie Chmelíková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.