Jsou kontaktní čočky zdraví škodlivé? | Moje zdraví

Jsou kontaktní čočky zdraví škodlivé?

24. února 2018 • 10:00

Kontaktní čočky u nás používá asi 150 tisíc lidí. Někteří z nich si občas stěžují na potíže s jejich nošením. Nejčastější komplikací bývá pocit pálení, řezání nebo zarudnutí očí. Co dělají jejich uživatelé špatně? 

Výzkum dvou očních klinik ukázal, že každý 10. nositel čoček měl zánět spojivek, 4 procenta zánět rohovky, 14 procent jejich uživatelů prý někdy hůře vidělo.

Rohovkový vřed je závažná komplikace

U uživatelů kontaktních čoček se dokonce vyskytly vážné problémy, které nakonec vyústily v tzv. 
rohovkový vřed. „Je to poměrně závažný zánět, který vznikne z důvodu přítomnosti bakterií, virů nebo plísní na povrchové vrstvě rohovky,“ vysvětluje MUDr. Šárka Skorkovská.

A dodává: „Infekce může do porušené vnější vrstvy rohovky rychle vniknout a šířit se do nitra oka. I po včasném podání antibiotik se může vřed zhojit jizvou a tento stav může přinést další vážné problémy, jako je zhoršené vidění a někdy i nutnost transplantace rohovky.“

Nedodržování pravidel se vymstí

Nejčastějším důvodem, který způsobuje potíže, je nošení kontaktních čoček delší dobu, než je doporučeno. Takto si prý počíná více než 70 procent uživatelů kontaktních čoček. 

60 procent osob používá prošlé čočky - v neotevřeném pouzdře mohou být maximálně měsíc, po otevření jim už „běží čas“ životnosti. 

Před nasazováním čoček je nezbytné si umýt ruce. Zdá se to jako banalita, ale téměř polovina osob přiznala, že to někdy neudělá. 

Důležité je správné uchovávání. Základní pravidlo je neukládat ani neomývat čočky obyčejnou vodou. Správné prostředí pro uložení čoček umožňuje pouze specializovaný dezinfekční roztok. Čočka by měla být v roztoku ponořena, aby nedošlo k jejímu osychání. Hlídejte si také dobu expirace roztoku a rozhodně ji nepřekračujte. 

Kontejner na oční čočky je nutné správně používat - měl by se vyměnit s každým nově zakoupeným roztokem. 

S čočkami nespěte, zvyšujete tak možnost infekce. 

Čočky kupujte až po lékařském vyšetření

MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize v Praze, nedoporučuje nákup čoček jen podle dioptrií a bez předchozího lékařského vyšetření.

Při výběru korekce je třeba znát zakřivení oka, jeho průměr a ohniskovou vzdálenost. Ta je jiná než u brýlí. Výběr čoček je vždy individuální záležitost.“ Pokud obojí nakonec uživatele začne obtěžovat nebo omezovat, obvykle nastává čas, kdy začne uvažovat o laserové operaci očí. Při konzultaci získá informaci, jaké výhody mu přinese.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Jana Hrabáková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.