Znaménka přibývají s věkem. Která je důležité sledovat? | Moje zdraví

Znaménka přibývají s věkem. Která je důležité sledovat?

8. srpna 2023 • 14:00

Pihy a znaménka vnímáme jako přirozenou součást své kůže už od dětského věku. S časem jich přibývá a v rámci prevence je dobré občas pihy prohlédnout. Proč se stářím pih přibývá a kdy je dobré vyhledat lékaře?

Každoročně bohužel přibývá lidí, kterým je diagnostikována rakovina kůže. Proto lékaři stále více apelují na důslednost při kontrolování jejího stavu. Odhalit zhoubné bujení nemusí být vždy lehké, projevy nádorových onemocnění jsou mnohdy nenápadné a pozvolné, bereme je tak za součást našeho těla, které se v čase také mění a vyvíjí. V určité chvíli bychom ale měli zpozornět a svěřit se do rukou zkušeného lékaře. S přibývajícím věkem registrujeme, že se množství pih a znamének zvyšuje. Všimnout si toho, stejně jako šedivějících vlasů, může už i třicátník.

Proč se s přibývajícím věkem zvyšuje počet znamének?

Tento sklon je výrazně individuální a částečně také geneticky daný. Velkou roli v negativním slova smyslu hraje UV záření a častá či excesivní expozice naší pokožky tomuto vlivu, jako jsou solária a časté slunění bez ochranného faktoru. „Během času naše pokožka ztrácí schopnost pigmentovat rovnoměrně a je náchylnější ke tvorbě různých hyperpigmentací, ale také hypopigmentací, kdy se například na končetinách tvoří světlejší skvrnky, než je opálené kožní okolí. Jedná se o přirozený proces stárnutí pokožky s individuálním sklonem, přibývání znamének, pih či jiných pigmentových změn je běžné a normální, pouze je vhodné dbát na pravidelné preventivní kontroly kožního povrchu, které slouží k případně brzkému odhalení negativních kožních změn například nádorového typu,“ říká MUDr. Zuzana Kotlasová, dermatoložka z Kliniky preventivní dermatologie v Praze. Jenže jak poznáme, že se jedná o bezpečnou pihu?

Hemangiom a oheň. Jak se léčí dva časté kožní problémy u kojenců?

Jaký je rozdíl mezi pihou a znaménkem?

Jednoznačně toto rozlišení provede až zkušený dermatolog, ať už pouhým okem či bližším vyšetřením dermatoskopem, který nám vyšetřovaný projev několikanásobně přiblíží. Avšak rozdíl tu je. „Všeobecně lze říci, že piha je drobná, světle hnědá skvrnka, nejčastěji ve slunci exponované oblasti, plochá, nevystupující nad povrch. Znamínka naopak mohou být tmavěji pigmentovaná, plochá i vystouplá nebo dokonce s bradavičnatým povrchem. Piha naše zdraví nikdy neohrožuje a jedná se čistě jen o případný estetický problém. Naopak znamínka mohou být nebezpečná a je třeba je pravidelně kontrolovat, ideálně 1x ročně, při vyšším počtu projevů i častěji,“ vysvětluje rozdíl, a to i v nebezpečí pro naše zdraví, MUDr. Zuzana Kotlasová. Je známo, že neškodné znaménko je více méně stále stejné, nemění svoji velikost, barvu ani tvar. Podezřelé znaménko naopak může svoji velikost náhle zvětšit, může se změnit jeho barva, okraje se stanou nejasně ohraničenými nebo znaménko začne svědit, v horším případě může i krvácet. Proto bychom si svých pih, a zejména znamének měli všímat.

Kdy podstoupit chirurgický zákrok?

Mateřská znaménka či výrazné pihy bývají vnímány jako symboly krásy, ovšem dnes jsou kromě „okrasy“ i důvodem častých a opodstatněných obav. A je nutno říci, že melanom čili rakovinný kožní nádor je jeden z nejagresivnějších. Je proto důležité chodit pravidelně k dermatologovi. Minimálně jednou do roka preventivně. A pak kdykoliv, když vidíte, že se mění tvar pihy či znaménka.  „Pokud uvažujete o odstranění neškodného znaménka, drobné pihy nebo bradavice, je lepší naplánovat tento zákrok na zimu či jaro kvůli vyloučení působení slunečních paprsků na jizvičku a hlavně proto, aby si člověk i nekazil léto a dovolenou tím, že má na těle čerstvou ranku a nemůže sportovat, koupat se a opalovat. Pokud se ale jedná o rizikový útvar, je třeba rychlého jednání a je nutné útvar samozřejmě odstranit hned bez ohledu na roční období,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic.

Jak na kontrolu svépomocí?

Pro mapování stavu našich pih a znamének je dobré si na domácí kontrolu udělat čas a důkladně si je prohlédnout. Drobné pihy pod průměr půl centimetru většinou bývají neškodné. Stejně tak i znaménka, která nemění svou velikost, barvu ani tvar. Zbystřit je třeba v případě viditelné změny znaménka, která se týká buď velikosti, barvy, nebo jeho tvaru, nebo v případě nově vzniklého svědění. Alarmující je, pokud znaménko opakovaně krvácí. Odborníci zdůrazňují, že není vhodné návštěvu dermatologa nikterak odkládat ve chvíli, kdy pozorujeme náhlé zvětšení pihy či znaménka, změnu barvy, nejasně ohraničené okraje, svědění nebo v nejhorším případě krvácení.

„Na pravidelnou roční preventivní kontrolu pigmentových névů by měl chodit každý, komu není lhostejné jeho zdraví. Pravidelné kontroly jsou doporučovány lidem, kteří kožní nádor prodělali nebo jej prodělal někdo z pokrevních příbuzných, dále lidem, kteří mají mnohočetné pigmentové névy, obrovské vrozené névy, nízký fototyp kůže nebo pracují ve venkovním prostředí,“ uzavírá dermatoložka MUDr. Lucie Rajská, Ph.D.   

 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.