Dezinfekce na ruce zabraňuje šíření nemocí. Vyzkoušejte domácí výrobu | Moje zdraví

Dezinfekce na ruce zabraňuje šíření nemocí. Vyzkoušejte domácí výrobu

Podle Světové zdravotnické organizace se až 80 % infekcí šíří prostřednictvím rukou. Dodržování správné hygieny je proto velmi důležité při prevenci přenosu virových i bakteriálních nákaz. Často se však dostaneme do situace, kdy nemáme možnost umýt si ruce vodou a mýdlem. Prozradíme vám, jak vybrat vhodný dezinfekční prostředek na ruce a také recept na jeho domácí výrobu.

Dezinfekcí nazýváme proces, při kterém dochází k ničení patogenních organismů, způsobujících infekce za pomoci chemických látek nebo fyzikálních metod. Používáním dezinfekce na ruce můžeme zabránit přenosu onemocnění covid-19, žloutenky, salmonely a spousty dalších. Její použití je třeba hlavně při dotyku v rizikovém prostředí s velkou koncentrací lidí, například v městské hromadné dopravě nebo při návštěvě zdravotnického zařízení.

Video se připravuje ...
Jak správně aplikovat dezinfekciVIDEO 

Dezinfekcí je na trhu celá řada

Dezinfekčních prostředků je na výběr z velmi širokého sortimentu. Dají se sehnat v podobě gelu, spreje, mýdla nebo ubrousků. Na cestování jsou určeny gely v malém balení a do domácnosti se vám bude hodit velké balení s pumpičkou nebo bezdotykový s dávkovačem. K dostání jsou rovněž pěnové dezinfekce.

Při výběru vhodné dezinfekce na ruce si dejte pozor na to, kolik obsahují alkoholu. Viry jsou odolné a zničí je pouze prostředky obsahující 60–80 % alkoholu. Čisticí nebo antibakteriální gely obsahují často nedostatečné množství alkoholu. Vhodnější jsou proto dezinfekční gely obsahující ethanol, které jsou účinné v boji proti bakteriím, virům a kvasinkám.

Jak používat dezinfekční gel

Nejdříve si sundejte všechny šperky a nalijte dostatečné množství dezinfekčního přípravku do dlaně a vmasírujte jej do každé části rukou. Poté neutírejte, ale nechte volně uschnout. Věnujte pozornost hlavně konečkům prstů, které jsou rizikové. Správný způsob použití jednotlivých přípravků je uveden na jejich obale.

Prostředky je však třeba používat opatrně. Mezi nanášením dezinfekce je doporučeno časté mazání vyživujícím hydratačním krémem na ruce, protože nesvědčí pokožce na rukou. Může způsobit její podráždění a vysušení. Pozor by si měli dát hlavně děti a lidi s citlivou kůží. Odborníci rovněž varují před častým používáním dezinfekce na slunci. Díky přítomnému alkoholu je kůže zranitelnější a může se tak spálit.

Návod na výrobu domácí dezinfekce

Kromě zakoupení volně prodejných prostředků je možné vyrobit si vlastní doma. Poradíme vám, jak na to. Potřebovat budete:

  • alkohol (96% ethanol)
  • peroxid vodíku (3%)
  • glycerol

Smíchejte 830 ml alkoholu, 40 ml peroxidu vodíku a 15 ml glycerolu. Vše dobře promíchejte a poté nechte dva dny odstát. Nakonec přípravek naplňte do lahviček. Pokud chcete, přidejte několik kapek 100% esenciálního oleje pro lepší vůni. Vyzkoušet můžete například tea tree olej nebo levandulový.

Recept na přírodní dezinfekci na ruce

Pokud dáváte přednost přírodním přípravkům, vyzkoušejte gel vyrobený z aloe vera:

  • 50 ml gelu z aloe vera
  • několik kapek éterického oleje
  • destilovaná voda

Smíchejte gel s éterickým olejem a zřeďte destilovanou vodou. Poté rozlijte do menších nádob.

Autor: Karolína Tomášková
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.