Operace šedého zákalu: Jak probíhá a kdy na ni jít? | Moje zdraví

Šedý zákal? Už dávno neplatí, že operaci je lepší odložit!

Šedý zákal? Už dávno neplatí, že operaci je lepší odložit!
Na pravidelné kontroly byste měli chodit i k očnímu lékaři • Autor: iStock.com
25. září 2018 • 08:23

Šedý zákal se objevuje obvykle kolem 65. roku života, po 75. roce věku jím dokonce onemocní přes tři čtvrtiny populace. Operace, která se dnes už doporučuje okamžitě a ne ve chvíli, kdy už je situace opravdu vážná, dokáže výrazně zlepšit kvalitu života, dokonce ho i prodloužit.

Lékaři nemají jasno, proč vzniká, jisté ale je, že nemoc je do jisté míry dědičná. Nemoc je prostě přirozenou součástí stárnutí a její nástup urychlují dioptrické vady, cukrovka, záněty a úrazy oka. Častěji nemocí onemocní ženy a svůj vliv má také nezdravý životní styl včetně přílišného pobytu na slunci. Postihnout může jedno i obě oči.

Co je to šedý zákal

Při šedém zákalu (katarakta) se normálně čirá oční čočka zakalí. Je to způsobeno sníženou průhledností oční čočky, což brání průchodu světelných paprsků na sítnici, a tak je vidění zastřené, jakoby překryté šedým závojem. Zpočátku nemusí šedý zákal vidění nijak ovlivňovat, zakalení se však postupně zvětšuje, vidění se zhoršuje a postižený může dokonce oslepnout. Člověk trpící kataraktou přitom nepociťuje žádné podráždění očí, bolest ani jiné potíže. Teprve rozsáhlý šedý zákal je na oku vidět.

Šedý zákal není možné odstranit žádnými léky ani brýlemi, jedinou možností léčby je operační zákrok. Na rozdíl od zeleného zákalu nemoc nesouvisí s nitroočním tlakem, proto je také možné zákal odstranit a pacienta zcela vyléčit. To u zeleného zákalu možné není a jediná pomoc tkví v časné prevenci.

Co šedý zákal způsobuje

Šedý zákal neboli katarakta způsobuje starším lidem značné problémy v každodenním životě. Kvůli oslabenému zraku přestávají být samostatní – nedokážou si uvařit či zvládnout základní hygienu a trápí je řada doprovodných příznaků jako zvýšená citlivost na světlo nebo neostré a zamlžené vidění.

Starý mýtus, že zákal musí před operací nejdříve dozrát, už dávno neplatí. Naopak, čím dříve zákrok podstoupíte, tím méně komplikací riskujete. Na operaci byste měli jít už ve chvíli, kdy se projeví první známky zhoršeného vidění, bez ohledu na věk.

Jak probíhá operace šedého zákalu?

Operace je v současné době jedinou možností léčby šedého zákalu. Oční chirurg při ní odstraní zakalenou čočku a nahradí ji umělou. „Ve věkové skupině nad 65 let je odstranění šedého zákalu nejčastějším chirurgickým zákrokem. Operace katarakty je ale dnes indikována již v mnohem mladším věku a dnešní pacienti očekávají excelentní funkční vidění. V současné době jsme schopni implantací torických nitroočních čoček efektivně redukovat také pooperační astigmatismus, tedy vadu způsobující nepřesné zaostření světla na sítnici, a významně tak snížit nutnost nošení brýlí,“ doplňuje MUDr. Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Jak se provádí operace šedého zákalu?

Zákrok se provádí manuálně nebo laserem. Při laserové operaci nepoužívá oční chirurg skalpel či jiné ostré nástroje. Ty nahrazuje „robot“, precizní laserový paprsek řízený počítačem a kontrolovaný chirurgem. Celá laserová procedura probíhá zcela bez dotyku lidské ruky a je šetrnější.

Operace šedého zákalu provádíme na naší klinice ambulantně při místním znecitlivění očními kapkami. Celý zákrok trvá zhruba 15 minut, následně pacient půl hodiny čeká a pak může odejít domů. Operaci předchází důkladné předoperační vyšetření, které rovněž provádíme na naší klinice vlastními přístroji,” popisuje primářka oční kliniky DuoVize MUDr. Lucie Valešová. Po zákroku si pacient kape několik dní oční kapky urychlující hojení, měl by se vyhýbat pobytu v prašném prostředí a další dva až tři týdny neprovádět náročnější fyzické práce.

Zkvalitnění života je jen jedním z faktorů, který operace šedého zákalu pomáhá zlepšit. Podle nejnovější studie publikované v lednu 2018 prestižním americkým lékařským časopisem JAMA existuje spojitost mezi prodělanou operací šedého zákalu a snížením rizika úmrtí na nejrůznější zdravotní komplikace, nejen ty přidružené k šedému zákalu. Studie se zúčastnilo přes 74 000 žen ve věku 65 let a starších, z nichž 41 735 byla katarakta chirurgicky odstraněna. Výsledky ukázaly, že chirurgické odstranění šedého zákalu je spojeno s nižší mírou celkové úmrtnosti a úmrtnosti způsobené nejrůznějšími příčinami.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.