Uroflowmetrie | Moje zdraví

Uroflowmetrie

Poruchy transportu moči jsou stavy, při nichž z nějakého důvodu nedochází k vylučování moči z močového měchýře normálním způsobem. Tyto stavy mohou být způsobeny močovou inkontinencí nebo poruchou vyprazdňování močového měchýře. Obě tyto poruchy mohou ukazovat na celou řadu onemocnění, například na zvětšení prostaty nebo jinou překážku v dolních močových cestách (nádor, močový kámen) nebo onemocnění nervového původu (roztroušená skleróza, rozštěp páteře).

Příčinu potíží s močením může jednoduše a bezbolestně pomoci odhalit uroflowmetrie. Ta slouží k vyšetření průběhu močení a jeho zhodnocení. Je to urodynamická vyšetřovací metoda měřící vyprazdňovací funkce a intenzitu průtoku moči vývodnými močovými cestami v závislosti na čase. Uroflowmetrie ověří kvalitu vypuzovacích svalů močového měchýře dolními močovými cestami a informuje o průchodnosti močové trubice.

Vyšetření pomocí uroflowmetru se provádí na urologických odděleních každé nemocnice.

Zjednodušenou techniku průměrné uroflowmetrie lze provést v každé urologické ambulanci.

Jak probíhá uroflowmetrie

Ve vyšetřovací místnosti, která je opatřena plentou, budete po vyplnění dotazníku vyzváni, abyste se odebrali do místa odděleného plentou. Následně budete vyzváni, abyste se vymočili, buď do odměrného válce, nebo do speciální mísy opatřené tzv. uroflowmetrem. Při močení do odměrného válce asistentka spočítá, kolik jste toho vymočili, a čas močení sleduje na stopkách. Výsledkem je průměrná rychlost močení. Dokonalejší a přesnější metodou je měření pomocí moderního uroflowmetru. Průběh aktu se nijak neliší od běžného vymočení na toaletě, která je však opatřena uroflowmetrem. Ten počítá rychlost moči elektronicky. Výsledkem je uroflowmetrická křivka, na které může lékař odečíst rychlost proudu moči v kterékoliv chvilce močení, maximální průtok moči, zjistit průměrný průtok a zhodnotit časové zpoždění mezi začátkem snahy o močení a jejím skutečným počátkem. Podle všech těchto údajů lze mnohem přesněji a lépe zjistit, jaký je charakter vašeho onemocnění.

Co dělat před vyšetřením?

Před uroflowmetrickým vyšetřením není třeba dodržovat nějaký speciální režim. Můžete normálně jíst, pít a užívat léky. Vzhledem k tomu, že jde o vyšetření vašeho močení, dojděte si na toaletu před odchodem z domu a ne těsně před vyšetřením.

Cena vyšetření

Indikované uroflowmetrické vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

V těhotenství

Uroflowmetrie se dá provádět i během těhotenství.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.