Nemocné ledviny můžou ohrozit život. Jak poznat, kdy je zle? | Moje zdraví

Nemocné ledviny můžou ohrozit život. Jak poznat, kdy je zle?

Nemocné ledviny můžou ohrozit život. Jak poznat, kdy je zle?
Autor: istock.com
11. března 2021 • 06:00

Právě na dnešek připadá Světový den ledvin. Jde o celosvětovou kampaň, která má upozornit na to, že 10 až 15 % světové populace trpí určitou formou onemocnění ledvin. A Česká republika rozhodně není výjimkou.

Ledviny většinou nebolí, proto o jejich onemocnění řada pacientů ani neví a varovným příznakům nemusí věnovat pozornost nebo je přisuzuje onemocnění jiných orgánů,“ říká prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc., vedoucí lékařka Nefrologické kliniky VFN a 1. LF UK a předsedkyně České nefrologické společnosti.

Onemocněním ledvin trpí zejména lidé, kteří mají i další přidružené choroby, jako jsou cukrovka, hypertenze, kardiovaskulární choroby či některá geneticky podmíněná onemocnění (např. polycystická choroba ledvin). Mezi rizikové faktory pro rozvoj onemocnění ledvin se řadí kouření, nízká porodní hmotnost nebo naopak obezita v dospělosti a některé vývojové vady močového systému.

Ledviny a koronavirus

Hlavním tématem kampaně pro letošní rok je „Žít dobře s onemocněním ledvin“. Toto téma je v současné situaci nanejvýše aktuální, uvědomíme-li si, že jedinci se selháním ledvin a po transplantaci ledviny umírají tři a půlkrát častěji na Covid-19 infekci nebo její komplikace, než je tomu u běžné populace, dvakrát častěji než diabetici či jedinci s ischemickou chorobu srdeční a jeden a půlkrát častěji než nemocní s krevními malignitami. Každý čtvrtý nakažený pak Covid-19 nepřežije.

„To jsou alarmující čísla a ukazují na to, o jak křehkou skupinu jedinců jde,“ shrnuje prof. Romana Ryšavá a dodává: „Naší společnou snahou by mělo být tyto jedince pečlivě chránit, přednostně jim zajistit očkování proti Covid-19, což se zatím ne zcela děje, a zvážit léčbu specifickými léky, jako jsou monoklonální protilátky, které mohou významně snížit riziko jejich hospitalizace, a tím potažmo i úmrtí.“

Vše o oficiálních příznacích koronaviru čtěte zde.

Jak posílit ledviny

„Ledviny můžete podpořit občasným detoxem v podobě vynechání nezdravých potravin a také alkoholu či kávy, které způsobují nežádoucí odvodnění organismu,“ radí odborná konzultantka lékáren BENU, PharmDr. Ivana Lánová. „Vhodné je zařadit také doplňky stravy a bylinné čaje a preparáty, např. s obsahem zlatobýlu obecného či brusinek. Ideální je výběr konzultovat s lékárníkem, který komplexně posoudí stav člověka a předejde možným nežádoucím interakcím mezi současně užívanými léky a doplňky stravy,“ říká odbornice.

Jak poznat, že je zle

Nemocné ledviny, jak už bylo řečeno, nemusí vůbec bolet. Jaké symptomy by vás tedy měly varovat?

Otoky

Máte oteklý obličej, víčka, kotníky nebo i jiné části těla? Pak byste se měli mít na pozoru a raději navštívit svého lékaře. Právě otoky jsou totiž jedním z nejčastějších signálů, že vám mohou selhávat ledviny. 

Otoky bývají způsobeny jednak bílkovinami v moči, jednak neschopností ledvin regulovat hladinu sodíku v těle. V prvním případě je vylučováno močí nadměrné množství bílkovin. Tím, že jsou bílkoviny masivně vylučovány močí, dochází k jejich poklesu i v krvi a z cév „prosakuje“ tekutina do okolních tkání. To pak způsobuje otoky. 

Druhou možností je onemocnění, které znemožňuje ledvinám správně vylučovat sodík. Jeho vysoká koncentrace v těle způsobuje zadržování vody ve tkáních, což je opět příčinou otoků.

Potíže s močením

Nejen potíže s močením, ale i změny spojené s vylučováním moči jsou pro onemocnění ledvin typické. Varovat by vás měla častější frekvence močení, a to zvláště v noci, krev v moči, ale třeba také zakalený vzhled této odpadní tekutiny. Stejně tak může být nebezpečné, když začnete víc pít, ale téměř nemočíte. Je to důkaz toho, že ledviny zadržují moč, protože nejsou schopné ji filtrovat.

Únava

Únava, slabost, problémy s koncentrací, ale také nekvalitní spánek. To všechno mohou způsobovat toxiny, které se vám kvůli špatnému fungování ledvin začnou hromadit v těle.

Jestliže tedy dlouhodobě trpíte únavou, přestože se snažíte dostatečně odpočívat, raději si nechte vyšetřit své ledviny.

Zápach z úst

Pociťujete nepříjemný zápach z úst? Je to další z nenápadných varovných signálů, že vaše ledviny mohou být nemocné. V těle totiž dochází k hromadění dusíkatých zplodin včetně amoniaku, což pak při selhávání ledvin způsobuje charakteristický zápach vydechovaného vzduchu.

Někteří pacienti zase mohou pociťovat nepříjemnou kovovou pachuť v ústech, za kterou opět mohou nahromaděné toxiny.

Suchá kůže

I potíže se suchou a svědící pokožkou mohou ukazovat na selhávání ledvin. To, jak se v těle hromadí toxiny, se totiž může projevit právě na naší kůži.

U pacientů se tak objevuje suchá kůže, která může svědit, být zarudlá, ale trápit je může i akné a další vyrážky.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.