Vydejte se na pampelišky: Detoxikujete tělo a povzbudíte játra | Moje zdraví

Vydejte se na pampelišky: Detoxikujete tělo a povzbudíte játra

Vydejte se na pampelišky: Detoxikujete tělo a povzbudíte játra
Autor: istock.com
29. dubna 2020 • 06:00

Žluté kvítky pampelišek vídáme na jaře prakticky všude. Jen málokoho by ale napadlo, že usměvavá sluníčka v trávě se hodí nejen na pletení věnečků, ale především k jarní očistě organismu a podpoře zdraví.

Pampelišku lékařskou možná znáte i pod názvy smetanka, pumpelice či dokonce hadí mlíčí nebo psí zub. Na jaře ji najdete opravdu všude. Zahradníci ji ale moc v lásce nemají, protože patří mezi rostliny, které se označují za plevel. Možná kdyby věděli, co všechno umí, vzali by ji na milost. Dříve totiž byla poměrně rozšířená pověra, že kdo spolkne první tři pampelišková poupata, co na jaře najde, zůstane po celý rok zdravý. A něco na tom bude.

Další zajímavé informace o pampeliškách najdete zde.

Pampeliška obsahuje bílkoviny, cukry, inulin, kyselinu křemičitou, hořčík, vápník, železo, saponiny a další látky. Jako všechny hořké bylinky podporuje tvorbu žluče, posiluje játra, a navíc působí protirevmaticky,“ říká o pampelišce zkušená bylinkářka Markéta Janďourková. „Povzbuzuje také látkovou výměnu, proto se báječně hodí pro jarní detoxikační kúry,“ doporučuje žluté kvítky odbornice.

Účinná pro zdraví i krásu

Léčivé účinky pampelišky ostatně odhalili už v dávných dobách. Staří Arabové ji používali k čištění krve a na pěstování krásy. V antice se její šťáva užívala jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, mlékem se léčily záněty očí. Arabský lékař Avicenna léčil čerstvou šťávou z pampelišek některé choroby jater.

Dnes už je prokázané, že pampeliška má mírné močopudné a žlučopudné účinky a působí pozitivně na metabolismus. Obsahuje dvakrát víc železa než špenát, podporuje léčbu zánětu močových cest a ledvinových kamenů, podílí se na správné tvorbě a vylučování žluči, léčí žaludek a podporuje funkci sleziny. Uplatňuje se při léčbě cukrovky, dýchacích cest i žloutence. Snižuje krevní tlak, používá se k obkladům na hemeroidy.

Namíchejte si detoxikační šťávu

Kořeny pampelišky se sbírají na jaře nebo na podzim a řežou se pouze podélně. Listy se sbírají před květem. Pampelišku využijete na celou řadu receptů. Dá se z ní připravit čaj, víno, med, sirup nebo likér. Markéta Janďourková ji ale doporučuje zejména k přípravě šťávy. „Odšťavňovačem prožeňte dvě hrsti čerstvých lístků a dvě až tři mrkve. Pijte každý den jednu sklenici. Kdo má citlivý žaludek, pije tuto šťávu raději po jídle,“ doporučuje bylinkářka. Šťáva dokonale pročistí váš organismus a posílí játra i ledviny. Její účinky se navíc projeví i na vaší pleti – pampeliška totiž zmírňuje ekzém a akné.

Pampeliška v kuchyni

Žlutá kvítka pampelišek využijete i při vaření. „Přidávají se například do salátů a neotevřená poupata můžete naložit do octa či soli a používat jako kapary,“ radí Markéta Janďourková. Vynikající pampeliškový salát se pro vysoký obsah inulinu doporučuje hlavně pro diabetiky. A jak ho připravit? Omyjte 500 g mladých pampeliškových listů, rozkrájejte je a přelijte zálivkou připravenou ze šálku kysané smetany, pepře, soli a lžíce olivového oleje. Pokapejte citronovou šťávou, nechte proležet a vychladit.

Další recepty na jarní saláty najdete zde.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.