Tato rostlina je skvělá na imunitu, trávení i hubnutí. Kolik jí denně jíst?

Zázvor je rostlina pocházející z Číny. Její oddenek (podzemní část stonku) se již po staletí používá nejen jako koření, ale i jako lék. Odjakživa pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní, plynatosti a symptomech dráždivého tračníku. Studie prokázaly, že zázvor zmírňuje nevolnost. Jaké prospěšné látky vlastně zázvor obsahuje, jaké mají zdravotní účinky a jak ho konzumovat?
Zlepšuje imunitu
Zázvor je v první řadě bohatý na takzvané antioxidanty – látky, které zpomalují buněčné stárnutí a výrazně také posilují imunitu. Proto je čaj se zázvorem ideální nápoj při známkách počínajícího nachlazení. Jednou z látek, která má výrazné antioxidační účinky, je takzvaný gingerol, který mimochodem způsobuje i typicky štiplavou chuť zázvoru.
Působí proti zánětu
Gingerol je ovšem také známý svými protizánětlivými účinky. Funguje tedy na stejném principu jako takzvaná nesteroidní antiflogistika (například ibuprofen). Působí při revmatoidní artritidě a probíhají výzkumy zaměřené na působení proti nádorovému onemocnění plic, tlustého střeva, prsu, vaječníků a slinivky.
Snižuje hladinu cukru v krvi
Studie ovšem potvrzují i příznivý vliv zázvoru na snížení hladiny cukru, což z něj dělá výrazného spojence pro diabetiky. Neměli by ale konzumovat více než dva gramy zázvoru denně.
Nevolnost, zažívání, pálení žáhy
Výrazně působí i na zmírnění příznaků nevolnosti, a to například v těhotenství, při cestování nebo při nádorové léčbě. Studie prokázaly, že žvýkání kousku zázvoru 30 minut před jídlem výrazně podpoří trávení, tvorbu žaludečních kyselin a zmírní plynatost nebo nevolnost. Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy.
V případě těhotenství ale pozor, lékaři nedoporučují těhotným a kojícím ženám užívat více než 4 gramy zázvoru denně.
A jelikož je zázvor výrazně aromatický, může někdy naopak žaludek podráždit. Tady je potřeba zkoušet pomalu to, co každému vyhovuje.
Na bolest
Existují studie, které prokázaly, že konzumace zázvorového prášku zmírňuje menstruační bolesti, stejně jako užívání léků s ibuprofenem.
Proti otravám
Zázvor má také antibakteriální a antiseptické účinky, což mimo jiné znamená, že pomáhá proti otravám z jídla, jako jsou kampylobakterióza, salmonelóza nebo listerióza.
Jak jíst zázvor
Zázvor se využívá v kuchyni, jeho intenzivní účinky svědčí našemu zdraví v kořeněných jídlech i limonádách. V přírodní léčbě se nejčastěji užívá zázvorový čaj, zázvor se rovněž dodává do studených nápojů, jako jsou limonády, šťávy z lisovaného ovoce a zeleniny či smoothie. Zkusit můžete například čerstvě odšťavněný pomeranč s kouskem zázvoru.
Jak uvařit čaj? Zalijte jednu polévkovou lžíci čerstvého loupaného zázvoru nebo jednu čajovou lžičku práškového zázvoru dvěma šálky (cca 0,5 dcl) vody. Po 10 minutách jej vyndejte a čaj popíjejte s citronem nebo slabě doslazený medem.