Vysoký tlak! Proč je tak nutné brát léky a chodit na kontroly | Moje zdraví

Vysoký tlak! Proč je tak nutné brát léky a chodit na kontroly

Vysoký tlak! Proč je tak nutné brát léky a chodit na kontroly
Autor: istock.com
16. srpna 2019 • 06:00

Prevence! To je to nejlepší, co můžete pro své srdce ohrožené vysokým tlakem udělat. Pokud už se ale dostanete do stavu, když naměřené hodnoty nejsou ideální, je třeba začít s léčbou a nevykašlat se na ni.

Vysoký tlak nebolí, a tak o něm dvě třetiny lidí ani neví... nebo možná tuší, protože se pravděpodobně dostali do situace, kdy jim ho někdo z rodiny změřil, ale odmítají to řešit. Zcela zásadně tak ohrožují své srdce, protože pouhé spolknutí tablety může jejich život o hodně prodloužit. A co teprve kdyby alespoň trochu změnili své návyky.

Cévní onemocnění srdce, která zcela zásadně souvisí s vysokým tlakem, jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice následována těmi mozkovými. Hlavním důvodem těchto komplikací je kornatění a ucpávání tepen, tedy ateroskleróza. Ta zjednodušeně řečeno ucpává cévy aterosklerotickými pláty a krev v nich pak nemá tolik prostoru a její tlak se zvýší.

I když se množství cholesterolu a tím i výška krevního tlaku v těle dá zásadně ovlivnit a riziko infarktu nebo mozkové mrtvice tak snížit, Češi se o své hodnoty příliš nezajímají. „Ačkoliv je systém preventivních prohlídek v České republice dobře rozvinutý, využívá jej ani ne čtvrtina dospělých. Přitom zhruba polovina všech zemřelých osob umírá právě v důsledku cévní choroby, většina z nich je podmíněna právě aterosklerózou,“ počítá profesor Michal Vrablík ze 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a předseda České společnosti pro aterosklerózu, která sdružuje lékaře zaměřené na léčbu vysokého cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Tlak ničí cévy

Vysoký tlak není dobré přehlížet, protože prostě ničí cévy, čím později s jeho léčebnou začnete, tím hůře. Jak vysvětluje Petra Vysočanová z interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně, dříve nebo později je zjištěna vyšší hodnota krevního tlaku téměř u každé druhé dospělé osoby v České republice.

„Zákeřností hypertenze je, že u většiny nemocných probíhá nejdříve zcela skrytě nebo jen se zcela nenápadnými potížemi. Když už problémy začne dělat, často to znamená, že již došlo k poškození některého z orgánů,“ popisuje lékařka. Poškozené totiž nejsou jen ty cévy, co zásobují srdce, ale také mozek, ledviny či oči.

Prevence se vyplatí všem

Co je nejdůležitější? Chodit každé dva roky na preventivní prohlídky, případně si tlak měřit i častěji, v podstatě v každé rodině dnes je tlakoměr. Když už hodnoty tlaku nejsou ideální, je třeba začít užívat léky. „Z nebezpečného protivníka se tak stává jen menší zdravotní komplikace, kde stačí navštívit lékaře jen několikrát za rok. Lékař při kontrole tlak změří a případně upraví léky nebo jejich dávky. Bez pravidelného braní léků se ale léčba vysokého krevního tlaku neobejde,“ konstatuje Vysočanová.

Problém podle ní ale je v tom, že stejně tak jako je velká skupina pacientů, kteří o svém vysokém tlaku nevědí, velká je i skupina těch, co nedodržují léčbu. „V reálné populaci českých hypertoniků se setkáváme se špatným dodržováním léčebného režimu  to znamená vynechání některých nebo všech léků, nedodržování pravidel zdravého životního stylu  až u dvou třetin nemocných, přičemž většina selhává již v prvním roce léčby,“ stěžuje si lékařka.

Hýbejte se, nesolte a měřte se

Lékaři by přímo pacientům rádi doporučili nejen polykání tablet, ale také změnu životního stylu, lépe jíst, vyhýbat se živočišným tukům, minimalizovat sacharidy, které tělu nic nedávají, ale také se hýbat, nekouřit, omezit solení a ideálně i zhubnout.

Vedle špatných zpráv je ale i jedna dobrá. Léků, které na tlak zabírají, mají lékaři větší množství než dříve, proto je také snazší najít pro každého správný preparát. To samozřejmě ale také vyžaduje spolupráci pacienta. „V současné době, díky dobré dostupnosti moderních kombinačních léků, není problém vybrat léčebnou strategii – jedna tableta jedenkrát denně – pro většinu nemocných. Tím se stává pro pacienta léčba jednoduchá a lépe akceptovatelná,“ popisuje lékařka.

Dalším důležitým motivačním momentem je podle ní větší zapojení pacienta do léčby, ideálně pomocí domácího měření krevního tlaku. V současnosti jsou dobře dostupné kvalitní a dostatečně spolehlivé přístroje použitelné v domácím prostředí. Obsluha plně automatických přístrojů je jednoduchá a intuitivní a umožňuje uchovávání naměřených hodnot včetně data a času v paměti přístroje, některé typy (například Omron M7 Intelli IT) umožňují i propojení s telefonem pomocí aplikace a tak stažení a uložení dat. Pokud se pacient naučí dodržovat základní podmínky pro měření krevního tlaku v domácím prostředí, získá podle Vysočanové i jeho lékař lepší představu a kontrole onemocnění než jen z jednorázového měření v ordinaci.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.