Vitamín P | Moje zdraví

Vitamín P

Vitamín P
Vitamín P • Autor: istock.com
26. dubna 2020 • 18:20

Vitamín P je skupina asi 20 000 látek souhrnně označovaných jako flavonoidy či bioflavonoidy. Patří k nim hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin a další.

Účinky vitamínu P

Tyto látky nejsou pro naše tělo nepostradatelné, při jejich pravidelném užívání ale dokáží pomoci při mnoha chorobných stavech, a to jak v léčbě, tak při prevenci. Flavonoidy zpevňují cévní stěny a snižují propustnost kapilár. Pro tyto své účinky se osvědčily zejména při léčbě křečových žil a otoků. Mírní také závratě způsobené nemocemi vnitřního ucha a používají se také při léčbě bércových vředů a hemoroidů. Jednou z důležitých funkcí vitamínu P je jeho andioxidačních působení, kdy významně napomáhá proti působení nebezpečných volných radikálů.

Další informace o léčbě křečových žil najdete zde.

Nedostatek vitamínu P

Nedostatek, špatné vstřebávání či příliš rychlé odbourávání vitamínu P pociťují zejména kuřáci, ženy užívající hormonální antikoncepci a lidé užívající často acylpyrin či léky na spaní. Jinak se nedostatek vitamínu P v těle neprojevuje.

Předávkování vitamínem P

Při předávkování vitamínem P může dojít k nevolnosti, bolestem žaludku, může se objevit zvracení a průjem. Extrémní dávky vitamínu můžou být toxické pro ledviny.

Vitamín P v potravinách

Flavonoidy jsou obsaženy v červeném víně, proto je víno považováno za vhodné pro osoby s kardiovaskulárními problémy. Vitamín P najdeme i téměř ve všech druzích ovoce a zeleniny (hrozny, švestky, černý rybíz, ostružiny, borůvky, šípky, meruňky, pohanka…)

Dávkování vitamínu P se doporučuje s ohledem na užívání vitamínu C. Nejoptimálnější poměr dávek je 50 mg vitamínu P na každých 300 mg vitamínu C.

Velký přehled vitamínů najdete zde.
Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Co je dobré vědět

Ke kvalitnějšímu využití vitamínu P slouží vitamín C a naopak, proto se často podávají společně. Vitamín P by ovšem neměly užívat těhotné a kojící ženy.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.