15 rad na zahnání rýmy: Jak se jí spolehlivě zbavit? | Moje zdraví

15 rad na zahnání rýmy: Jak se jí spolehlivě zbavit?

15 rad na zahnání rýmy: Jak se jí spolehlivě zbavit?
Autor: istock.com
17. ledna 2021 • 06:00

Rýma vám zhorší dýchání, unavuje, bolí vás z ní hlava a brzy vás začne trápit odřená pokožka v okolí nosu. Pokuste se ji vypudit co nejdříve.

1. Napaření

Máš rýmu, napař si nohy. Určitě se taková rada u vás doma také objevovala. Ponořte nohy do lázně s horkou vodou. Efekt zlepšíte přidáním soli. Do horké vody ponořte i ruce až po lokty, nejméně na deset minut. Na nohy pak navlékněte teplé ponožky a oblečte si něco s dlouhým rukávem.

Na rýmu zabírají i bylinky a babské rady. Více čtěte zde.

2. Inhalace

Ucpaný nos pomohou uvolnit éterické oleje (z borovice, eukalyptu, tea tree, máty), které kápnete do horké vody. Rychlou úlevu přináší inhalace silic z nastrouhané cibule.

3. Výplach slaným roztokem

Naplňte konvičku určenou k proplachování nosu půl litrem příjemně teplé vody, přidejte sůl (zarovnaná polévková lžíce) a nechte dokonale rozpustit. Skloňte se nad umyvadlo, konvičku s roztokem přiložte k jedné nosní dírce a nakloňte hlavu na stranu tak, aby mohla voda volně vytékat z druhé nosní dírky. Během procedury dýchejte mírně otevřenými ústy, nepolykejte a soustřeďte se. Chce to trochu nácviku, ale nenechte se odradit. V polovině procesu se šetrně vysmrkejte. Vše zopakujte u druhé nosní dírky. Poté se opět vysmrkejte.

4. Očista nosu

Bez smrkání neuvolníte z nosu hlen. Smrkejte jemně a každou dírku čistěte zvlášť! Papírový kapesník po každém vysmrkání vyhoďte a umyjte si ruce.

5. Hydratace a vyplavení rýmy

Zavodněním se rýmy zbavíte rychleji. Vyhněte se tedy dehydratujícím nápojům (kávě, alkoholu). Nemáte-li horečku, pijte nápoje horké – lépe tak uvolníte nos. Voda, bylinkové čaje, horká polévka – konzumace těchto tekutin opět nastolí rovnováhu v těle. Čajová směs: heřmánek, bez černý, máta peprná, lípa – po 30 gramech, na šálek vody 1 lžíce, 3–4krát denně pít 1 šálek.

6. Masírování

Ukazováčky přiložte ze stran ke kořeni nosu, mezi očima. Přitlačte na nosní dírky a jemně stlačujte tento bod, každou stranu zvlášť. Poté si jemně po dobu 10 sekund masírujte horní část ušních boltců. Opakujte na každé straně 10x.

Rýma je infekční zejména v prvních pěti dnech. Myjte si často ruce a používejte jednorázové kapesníky.

7. Sázka na pálivost

Kapsaicin obsažený v chilli papričkách je skvělým pomocníkem k uvolnění rýmy. Přidejte malou lžičku chilli do horkého slepičího vývaru a ten vypijte. Rýma se spustí tak rychle, že nebudete stačit smrkat. Podobný účinek má čerstvý křen či česnek.

8. S rýmovníkem po ruce

Rostlina zvaná rýmovník se už hojně zabydlela v domácnostech. Snadno se množí a pěstuje jako pokojová květina. Kdykoli půjdete kolem, utrhněte si list, rozemněte ho v prstech a inhalujte vůni silic. Připravit si můžete i čaj – dva až tři lístky zalijete vroucí vodou a po třech minutách louhování vypijete. Čaj pijte čerstvý.

9. Více vitaminů a minerálů

Kysané zelí dodá vitamín C a posílí imunitu. Přidejte hořčík a zinek. Hořčík pomáhá rozšiřovat krevní cévy a zinek zlepšuje stav hlenových váčků na sliznici a zvyšuje imunitu.

10. Kapky, spreje a mastičky z lékárny

Z volně prodejných léků použijte prostředky na snížení otoku sliznice, pohodu v nose nastolí izotonický roztok mořské vody, nejlépe ten obohacený mědí, který má antibakteriální účinek. Při bolestech hlavy doprovázejících zánět vedlejších dutin můžete použít prostředky s obsahem paracetamolu nebo fenylefrinu. Pozor, kapky do nosu užívejte maximálně po dobu určenou na příbalovém letáku, obvykle pět dní, jinak hrozí návyk (takzvaný sanorinismus)!

11. Pozor na suchý vzduch

Používejte odpařovače, čističky vzduchu, cokoli, co vám pomůže zvlhčit suchý vzduch v domácnosti.

Suchý vzduch v domácnosti škodí zdraví. Více čtěte zde.

Nejčastější příčinou rýmy je virová infekce. Známe ale i rýmu bakteriální a plísňovou. Existuje i rýma alergická.

12. Péče o okolí nosu

Při rýmě začne trpět kůže v okolí nosních dírek. Nečekejte na odřeniny a stroupky, ale jakmile začnete posmrkávat, potírejte si kůži zvláčňujícím krémem. K hojení se dobře hodí mastičky, které jsou určeny na podrážděnou dětskou pokožku.

13. Nošení čepice

Buď patříte do skupiny lidí, kteří nenosí čepice vůbec, nebo je naopak milují i jako módní doplněk. Udržení hlavy v teple vás může ochránit i před komplikacemi rýmy, jako je zánět středního ucha nebo zánět dutin.

14. Zastavení alergie

Za spuštění rýmy někdy mohou alergeny. Rýma pak bývá vodová. V zimních měsících se může projevit chladová alergie. V tom případě vypomohou antihistaminika. Poraďte se o nich s lékařem či lékárníkem.

15. Aby nebylo hůře

Jestliže se rýma horší, má hustou konzistenci nažloutlé barvy, cítíte nesnesitelnou bolest hlavy a máte horečku, budete potřebovat účinnější léky. Nos komunikuje s vedlejšími nosními dutinami, které do něj ústí, a při rýmě může dojít k přenosu bakteriální infekce do těchto dutin. Infekce se může z nosohltanu přenést Eustachovou trubicí do středního ucha a způsobit bolestivý zánět středního ucha.

Autor: Markéta Ostřížková, Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.