Chilli papričky a zdraví: Hubne se po chilli papričkách? | Moje zdraví

Jsou chilli papričky zdraví nebezpečné? Nebo se po nich skutečně hubne?

Jsou chilli papričky zdraví nebezpečné? Nebo se po nich skutečně hubne?
Chilli papričky mohou vyvolat zvracení a potíže s dýcháním • Autor: iStock.com
21. února 2018 • 06:00

Pokud máte rádi pálivé jídlo, tak si občas určitě nějakou tu chilli papričku dáte. Ten „ohnivý“ pocit v ústech je pro někoho zkrátka nezaměnitelný. Šíří se ale informace o tom, že tato pochutina pro nás může být po zdravotní stránce dost nebezpečná. Co je na tom pravdy?

Světové celebrity, jako jsou zpěvačka Kelly Clarkson či basketbalová legenda NBA Shaquille O'Neal v kampaních v USA dokonce často na neurodegenerativní onemocnění způsobené pálivým jídlem upozorňují. Přemýšleli jste ale někdy o tom, proč je vlastně tahle zelenina tak pálivá a čím by mohla být nebezpečná?

Proč jsou papričky pálivé? Pozor na kapsaicin

Jejich typickou pikantnost způsobuje fytunutrient kapsaicin, jenž stimuluje naše receptory na chuťových buňkách, které detekují teplotu a vysílají signály do mozku. Pokud chcete zjistit, jak pikantní daná paprička je, na internetu najdete řadu přehledů a stupnic, kde máte jednotlivé druhy popsané.

Je konzumace chilli skutečně škodlivá?

Mohou chilli papričky skutečně způsobit fyzické poškození jícnu či jazyka? Podle odborníků jsou některé články samozřejmě přehnané, ale faktem je, že ty nejpálivější nám mohou způsobit žaludeční potíže, nevolnost a zvracení. Žaludek na ně totiž reaguje stejně, jako kdybychom konzumovali nějakou toxickou látku, a snaží se jí z těla vypudit.

Pokud pak dojte ke zvracení, může skutečně dojít k podráždění jícnu. Podle síly chilli papričky pak záleží na tom, jak silné toto poškození bude. S jejich konzumací jsou někdy spojené i potíže s dýcháním.

Pomáhá kapsaicin hubnout?

Pokud to ale ještě trochu zkomplikujeme, uváděná zelenina má podle některých odborníků zdravotní výhody. Různé výzkumy totiž naznačují, že konzumace chilli papriček snižuje chuť k jídlu a odstraňuje prý z těla kalorie.

Nutriční specialisté ale naopak namítají, že takzvané chilli diety jsou jen marketinkovým tahem a nezakládají se na pravdě. Už výše zmiňovaný kapsaicin sice může být v některých případech skutečně pro náš organismus i přínosný, ale to bychom museli těchto papriček sníst ohromné množství, takže se skutečně jedná spíše o výmysl.

Pokud byste na naši radu nedali a chilli dietu zkusili, můžete totiž skončit i s vředy na žaludku. Kapsaicin tak sice urychluje trávení, ale rozhodně není vhodný pro žádnou dietu.

Historie chilli papriček

Chilli papričky, které dnes najdeme po celém světě, se k nám dostaly díky indiánům. Ti je totiž v Americe pěstují už po tisíce let. Až po objevení Ameriky v roce 1492 se pomalu začaly rozšiřovat i po Evropě, účinně totiž nahrazovaly pepř. Na papričky nedají dopustit ani Maďaři, kteří si na ně zvykli díky Osmanské říši, která Maďarsko řadu let ovládala.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.